Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kartoffelsalat med portulak og radiser

Servér salaten til frokost, som let hovedret eller til kød og fisk fra grill - her i opskriften viser vi dig hvordan.

© Peter Kam

4-6 personer

fastkogende kartofler 1 kg
salatløg 1 stk.
vindruekerne- el. solsikkeolie 3 spsk.
grønsagsbouillon 3 dl
hvidvinseddike 2 spsk.
grov sennep 2 spsk.
portulak 2 håndfulde
radiser 2 bdt.
bacon eller pancetta 100 g
flagesalt og peber fra kværn efter smag

Skyl kartoflerne, og kog dem med skræl på i ca. 20 minutter. Afdryp, og overhæld dem med koldt vand. Pil kartoflerne, og skær dem i ikke for tynde skiver. Hak det pillede løg fint, og svits det sagte i 1 spsk. olie. Tilsæt hed bouillon, og kog løget i ca. 5 minutter. Rør eddike og sennep i, og hæld den krydrede bouillon over kartoflerne. Skyl portulak og radiser. Steg bacon/pancetta sprødt på en slip let-pande, og afdryp på køkkenrulle. Kort før servering blandes portulak og radiser med kartoflerne. Smag til med salt og peber, anret portionsvis, og drys med smuldret bacon/pancetta.

Portulak (Portulaca oleracea var. sativa)
Allerede de gamle grækere og romere holdt af portulak som både helbredende og læskende urt. Og endnu for bare hundrede år siden kendte næsten alle husmødre portulak. Dens kødfulde, saftige og en anelse salte blade blev brugt hele i salat eller findelt som krydderurt. Og netop sådan bør portulak genopdages, rå i salat og på brød samt som krydderi i suppe og sauce. Portulak er en sand vitaminbombe, 100 g blade indeholder ca. 22 mg vitamin C, desuden B-vitaminer og mange mineraler. Den vokser hurtigt, allerede 4-6 uger efter såning kan du høste.

Relaterede Artikler