Tærte med syltede appelsiner

Duften af appelsiner er tæt knyttet til vintermånederne, så vi bruger dem i en skøn tærte.

Mørdej smør 120 g blødt
flormelis 80 g
mandelmel 30 g
æg 1 stk. mellemstort
vaniljestang 1⁄2 stk., kornene heraf
hvedemel 240 g
salt 1⁄2 tsk. fint

Syltede appelsiner
appelsiner 2 stk. store usprøjtede
sukker 170 g
vand 200 g

Kagecreme (grundopskrift)
vaniljestang 1 stk.
sødmælk 5 dl
æggeblommer 6 stk.
sukker 150 g
majsstivelse 40 g

Appelsincreme
kagecreme 450 g med vanilje
smør 25 g blødt
appelsin 1⁄2 stk., saft heraf
appelsinskiver 75 g syltede (brug de mindste skiver)
piskefløde 100 g
sukker 2 spsk.
flormelis til pynt

Mørdej
• Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål. Ælt sammen med hænderne.
• Tilsæt de resterende 180 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet.
• Bland tingene hurtigt, men grundigt sammen. Rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir.
• Sæt dejen i køleskab, og lad den hvile
i 1⁄2 time, eller indtil den er fast.
• Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule, før du forer en tærteform (ca. 22 cm i diam.) med dejen.
• For formen med alufolie, så det sidder helt tæt. Fyld op med ris eller tørrede bønner, og bag bunden midt i ovnen i ca. 15 min.
• Løft lidt på alufolien for at se, om dejen har sat sig. Tag tærten ud, og fjern alufolien.
• Skru derefter ned for varmen til 160°.
• Sæt tærten tilbage i ovnen, og lad den bage færdig. Det tager ca. 20 min. Prik evt. undervejs med en gaffel for at undgå, at bunden løfter sig.
Bunden skal have fået lidt farve.
• Afkøl tærtebunden på en bagerist.

Syltede appelsiner
• Skyl og tør appelsinerne. Skær dem
i meget tynde skiver.
• Bring en gryde med vand i kog, tilsæt appelsinskiverne, og lad dem blanchere
i et minut. Hæld vandet fra.
• Bring sukker og 200 g vand i kog i en gryde.
• Kom appelsinskiverne i, og lad dem simre i ca. 20 min. Kom det hele i en tætsluttende beholder, og opbevar i køleskab.

Kagecreme
• Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken.
• Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem med sukkeret, til blandingen er ensartet.
• Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning.
• Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen koge i 1 min. under kraftig piskning - pas på, den ikke brænder på.
• Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm. Brug den med det samme, eller lad den køle af i køleskabet inden brug.

Appelsincreme
• Kom 450 g kagecreme med vanilje i en
skål, og pisk med smør og appelsinsaft.
• Hak de 75 g syltede appelsinskiver
meget fint, og kom dem i cremen.
• Dæk overfladen med husholdningsfilm,
og lad cremen blive kold i køleskabet.
• Pisk derefter den kolde creme godt igennem.
• Pisk fløde og sukker, til det er blødt og cremet. Vend det i cremen. Brug piskeriset til at vende med.
• Anrét den bagte tærtebund på et serveringsfad, og fordel cremen i et
jævnt lag.
• Lad appelsinskiverne dryppe af i en sigte.
• Pynt med appelsinskiverne ved at lade dem ligge halvt over hinanden.
• Drys med flormelis og karamellisér med en gasbrænder, eller sæt tærten ind under en grill i meget kort tid.
• Hvis du bruger ovnen, så er det en god idé at lade tærten være køleskabskold, før den kommer ind under grillen.