Duften af appelsiner er tæt knyttet til vintermånederne, så vi bruger dem i en skøn tærte.
Af
Morten Heiberg
— 11. januar 2015
Tærte med syltede appelsiner
Undgå at skærmen slukker
Ingredienser
2
tærte
Mørdej
smør 120 g blødt
flormelis 80 g
mandelmel 30 g
æg 1 stk. mellemstort
vaniljestang 1⁄2 stk., kornene heraf
hvedemel 240 g
salt 1⁄2 tsk. fint
Syltede appelsine
4
store usprøjtede appelsiner
340
g
sukker
400
g
vand
Kagecreme (grundopskrift)
2
vaniljestang
10
dl
sødmælk
12
æggeblommer
300
g
sukker
80
g
majsstivelse
Appelsincreme
900
g
kagecreme med vanilje
50
g
blødt smør
1
tsk.
appelsinsaft
150
g
appelsinskiver, syltede (brug de mindste skiver)
200
g
piskefløde
4
spsk.
sukker
flormelis til pynt
Sådan gør du
Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål. Ælt sammen med hænderne.
Tilsæt de resterende 180 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet.
Bland tingene hurtigt, men grundigt sammen. Rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir.
Sæt dejen i køleskab, og lad den hvile i 1⁄2 time, eller indtil den er fast.
Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule, før du forer en tærteform (ca. 22 cm i diam.) med dejen.
For formen med alufolie, så det sidder helt tæt. Fyld op med ris eller tørrede bønner, og bag bunden midt i ovnen i ca. 15 min.
Løft lidt på alufolien for at se, om dejen har sat sig. Tag tærten ud, og fjern alufolien.
Skru derefter ned for varmen til 160°.
Sæt tærten tilbage i ovnen, og lad den bage færdig. Det tager ca. 20 min. Prik evt. undervejs med en gaffel for at undgå, at bunden løfter sig.
Bunden skal have fået lidt farve.
Afkøl tærtebunden på en bagerist.
Syltede appelsiner
Skyl og tør appelsinerne.
Skær dem i meget tynde skiver.
Bring en gryde med vand i kog, tilsæt appelsinskiverne, og lad dem blanchere i et minut. Hæld vandet fra.
Bring sukker og 200 g vand i kog i en gryde.
Kom appelsinskiverne i, og lad dem simre i ca. 20 min.
Kom det hele i en tætsluttende beholder, og opbevar i køleskab.
Kagecreme
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken.
Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem med sukkeret, til blandingen er ensartet.
Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning.
Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen.
Lad cremen koge i 1 min. under kraftig piskning - pas på, den ikke brænder på.
Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm.
Brug den med det samme, eller lad den køle af i køleskabet inden brug.
Appelsincreme
Kom 450 g kagecreme med vanilje i en skål, og pisk med smør og appelsinsaft.
Hak de 75 g syltede appelsinskiver meget fint, og kom dem i cremen.
Dæk overfladen med husholdningsfilm, og lad cremen blive kold i køleskabet.
Pisk derefter den kolde creme godt igennem.
Pisk fløde og sukker, til det er blødt og cremet. Vend det i cremen. Brug piskeriset til at vende med.
Anrét den bagte tærtebund på et serveringsfad, og fordel cremen i et jævnt lag.
Lad appelsinskiverne dryppe af i en sigte.
Pynt med appelsinskiverne ved at lade dem ligge halvt over hinanden.
Drys med flormelis og karamellisér med en gasbrænder, eller sæt tærten ind under en grill i meget kort tid.
Hvis du bruger ovnen, så er det en god idé at lade tærten være køleskabskold, før den kommer ind under grillen.