© Ulf Svane

Cheesecake-is-trifli med syltet appelsin

Du må absolut ikke gå glip af denne cheesecake-is-trifli med syltet appelsin!

Cheesecake-is-trifli med syltet appelsin

Opskriften er til cirka 6-8 personer

Det skal du bruge:

SYLTET APPELSIN

  • 6 usprøjtede appelsiner
  • 1 usprøjtet citron
  • 3 liter vand
  • Saften af 1 citron
  • Samme mængde sukker som vægten af frugten

CHEESECAKE-IS

  • 5 dl sødmælk
  • 1 dl piskefløde
  • 1 stor spsk. glukosesirup
  • 175 g. sukker
  • 40 g. æggeblommer (2 stk.)
  • Revet skal af 1 usprøjtet citron
  • Kornene af 1⁄2 stang vanilje
  • 50 g. flødeost

CRUMBLE

  • 100 g. blødt smør
  • 100 g. flormelis
  • 100 g. hvedemel
  • 70 g. mandelmel
  • 1 knsp. fint salt

VANILJESAUCE

  • 5 dl. piskefløde
  • 50 g. sukker
  • 1⁄2 stang vanilje

Sådan gør du:

SYLTEDE APPELSINER

  • Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner.

  • Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet.

  • Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 minutter. Afkøl det til næste dag.

  • Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde af sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter.

  • Tilsæt citronsaft, og lad det koge i et par minutter. Hak evt. frugten i mindre stykker. Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.

CHEESECAKE-IS

  • Kom sødmælk, piskefløde og glukosesirup i en gryde, og bring det til kogepunktet.

  • Pisk sukker og æggeblommer sammen i en skål. Tilsæt revet citronskal og vaniljekorn.

  • Hæld den varme mælkefløde over æggemassen under kraftig piskning.

  • Hæld æggefløden tilbage i gryden, og lad den legere og tykne ved 85 ° under omrøring med en gummidejskraber.

  • Mål efter med et digitaltermometer. Vær opmærksom på, at cremen ikke må koge.

  • Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle helt.

  • Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen.

  • Lad blandingen trække i køleskabet natten over.

  • Kør isen i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere triflien.

CRUMBLE

  • Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse. Gnid dejen mellem hænderne, så det ”krummer”.

  • Fordel krummerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem tørre ved stuetemperatur i ca. 20 minutter.

  • Forvarm ovnen til 165 °.

  • Bag krummerne midt i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldenbrune. Afkøl dem.

VANILJESAUCE

  • Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stang i en kasserolle, og bring det i kog. Fløden tykner stille og roligt under omrøring med en gummidejskraber.

  • Tag en af og afkøl den.

Sådan samler du:

  • Kom en stor skefuld syltet appelsin og lage i et dessertglas.

  • Lav en stor kugle is, og læg den ovenpå (har isen været frosset længe, så lad den temperere 10 minutter ved stuetemperatur, inden du anretter).

  • Hæld et par spsk. vaniljesauce over, og slut af med crumble. Og den er klar til at bliver servéret med det sammen.

© Ulf Svane