Koldhævning er genialt og kræver kun en lille mængde gær, frisk dansk mel og en røremaskine, der kan røre dejen længe. Resultatet er et imponerende og indbydende brød, der serveres som tilbehør til alle tre retter.
Det skal du bruge:
Koldhævet dej
5 dl koldt vand
10 g gær
1 spsk. flydende honning
1 spsk. olivenolie
1 spsk. groft salt
250 g fuldkornsølandshvedemel
300 g sigtet ølandshvedemel
Pynt
Olivenolie
Chilier, basilikumblade, salvie, rosmarin, timian
Flagesalt
Sådan gør du:
Dag 1
Kom vandet i en skål, og opløs gæren heri.
Tilsæt honning, olivenolie og salt, og ælt først fuldkornsølandshvedemel og dernæst sigtet ølandshvedemel i dejen.
Rør dejen længe på en røremaskine, ca. 15 min., indtil den er tyk og har konsistens som en grød. Lav evt. en glutentest, hvor du tager en lille klump dej og strækker den. Kan du se lyset igennem, uden at dejen ødelægges, er den æltet nok.
Stil dejen tildækket på køl til næste dag.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet, og vælt den ud på et stykke bagepapir. Saml dejen lidt i siderne, så den får en pæn form. Lad dejen hæve tildækket et par timer.
Tænd ovnen på 250° varmluft. Lad en bageplade blive i ovnen, så den er godt varm. Saml dejen lidt op omkring brødet, dryp olivenolie over, drys med flagesalt, og pynt med chili og forskellige krydderurter.
Sænk varmen til 225°, og kom brød og bagepapir over på den varme bageplade. Bag brødet i ca. 30 min. Afkøl brødet på en bagerist, inden der skæres af det.