børge mogensen folkestolen j39
© Fredericia

Historien bag: J39 – en stol til folket

J39 er mere end smukt design. Børge Mogensen skabte i 1947 en stol, der tog stilling til funktion, produktion og demokrati.

Børge Mogensen havde en mission om at lave møbler til følket og hans enkle formsprog vækker genkendelsesglæde hos de fleste danskere. I dag er hans møbler, og især stolen J39, at finde i mange danske hjem samt offentlige institutioner, hospitaler og kirker. J39 er bedre kendt under navnet Folkestolen, som går fint i spænd med de værdier og den udbredelse, der bor i designet.

Efter Børge Mogensen blev udlært møbelsnedker, drog han mod København og nye udfordringer. På Kunstakademiets Møbelskole bliver han skolet i møbelarkitekten Kaare Klints funktionalisme og studerer de historiske møbeltyper meget omhyggeligt. Selvom Børge Mogensen i dag bliver omtalt som en af Klints disciple, medvirkede han til at videreudvikle den såkaldte Klint-skoles traditioner. Mogensens formsprog bevarer de historiske referencer samtidig med, at designet er tilpasset industriel produktion, dog uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Børge mogensen folkestolen j39 fredericia natur
© Fredericia

Møbler med holdning

Det var med denne holdning, at Børge Mogensen som 28-årig blev ansat som chefdesigner for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeningens (FDB) nye møbelprogram, som skulle forsyne hele Danmark med industrimøbler af høj kvalitet til lavets mulige pris. J39 er en del af denne vision. Mogensen tog udgangspunkt i Kaare Klints almueprægede kirkestol og forenklede den. Et design, hvor der kun var et enkelt buet rygbræt i stedet for mange. Med en konstruktion der var mere produktionsvenlig gjorde Mogensen også møblerne billigere og folkestolens funktionalitet, gode komfort og anonyme formsprog passede derfor ind i de fleste hjem, og gør det stadig den dag i dag.

Du kan opleve Folkestolen på Designmuseum Danmarks udstilling The Danish Chair, hvor den står side om side med beslægtede stoletyper. I udstillingen kan du også se Kirkestolen af Klint, som var Mogensens inspirationskilde samt stolen Trattoria, som er den britiske designer Jasper Morrisons nyfortolkning af Folkestolen.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Designmuseum Danmark.

Jasper Morrison trattoria folkestolen J-39