Her er Ikea-køkkenet, der ligner en million

Et Ikea-køkken lyder måske ikke luksuriøst, men det kan nemt løftes til nye højder.

ikea køkken ikea hack marmor egetræ
© Niklas Hart

Linjer i egetræ går igennem Ikea-køkkenet med Metod-moduler og Vedding-fronter og giver det et løft. Superfront og Reform leverer også specielle køkkenfronter til Ikea-køkkener.

"Et flot køkken behøver ikke koste en formue"

Her er et køkken, der ligeså godt kunne have ligget i New York eller Berlin. Det gør det bare ikke. Det ligger i Oslos gamle bydel.

Køkkenets lyse base var som et blankt lærred – klar til at fyldes med personlighed. Med hjælp fra interiørarkitekt Cecilie Claussen og møbelsnedker James Bagshaw skabte ejerne et lyst køkken, som imødekommer deres behov og afspejler deres store interesse for kunst og subtil luksus. Hvem skulle tro, at grundelementerne i dette unikke køkken var moduler fra Ikea?

– Et flot køkken behøver ikke at koste en formue. Du kan lave et fint køkken med kombinationen af en møbel-snedkers kompetencer og Ikeas grundelementer, fortæller Cecilie Claussen.

ikea køkken ikea hack lampe pendel
© Niklas Hart

Materialerne i køkkenet er sat sammen på en måde, så de fremhæver hinanden. Gulvfliserne hedder Manhattan og er fra Ceramiche Caesars More-serie.

Kombiner materialer, og skabe dybde i rummet

Det der slugte den største del af budgettet, var bordpladen i Corian, men indretningsarkitekten var ikke i tvivl om, at den måtte prioriteres, da ejerne havde et stort ønske om en slidstærk bordplade.

– Corian tåler virkelig at blive brugt i mange år og fremstår luksuriøst, forklarer indretningsarkitekten.

For at give de hvide Ikea-moduler et løft integrerede hun egetræslister og et marmorpanel i køkkenet. De vertikale lister gør nytte som greb på skabene, og den horisontale liste sidder som en skygge under bordpladen. Cecilie Claussen synes, at listerne fremhæver de horisontale og vertikale linjer i køkkenet uden at skabe hårde kontraster.

Hvis kriteriet om at lave et køkken, der er ligeså slidstærkt som det er fint at se på, skulle opfyldes, var det vigtigt at finde de rigtige materialer.

– Ved at vælge forskellige materialer giver man rummet en følelse af dybde. En kombination af rene hvide flader, eg og natursten er jo bare helt fantastisk. Når man sætter dem rigtigt sammen, fremhæver de hinanden og skaber et spændende udtryk, forklarer Cecilie Claussen.

Resultatet blev et køkken, som både er funktionelt og smukt at se på.

ikea køkken ikea hack pendel louis poulsen
© Niklas Hart

Ikea er måske ikke umiddelbart, hvad man tænker, når man ser det flotte køkken. Over bordet hænger køkkenets klassiske indslag – to PH 2/1-pendeler fra Louis Poulsen.

ikea køkken ikea hack sofa
© Niklas Hart

Hæderspladsen i spisestuen er gået til en højtidelig Biedermeier-sofa, hvis bløde former står i kontrast til køkkenets rene linjer.

ikea køkken ikea hack marmor egetræ
© Niklas Hart

Skræddersyede løsninger giver køkkenet en stærkere identitet og gør det muligt at udnytte pladsen optimalt. Vinhylden er tegnet af indretningsarkitekten Cecilie Claussen og udført af møbelsnedkeren James Bagshaw.

ikea køkken ikea hack hay marmor
© NewWorks, Tapwell, Superfront, Hay

Shoppingtips:

  1. Varme materialer. Lampe med skærm af kork, Material, ca. 1035 kr., NewWorks.

  2. Arkitektonisk detalje. Armatur i krom, Lea, ca. 2805 kr., Tapwell.

  3. Marmor. Gør køkkenet flottere med fine håndtag. Balls, ca. 190 kr., Superfront.

  4. Rene linjer. Opbevaringskurv, Basket, 199 kr., Hay.