7 tips: Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Kunne du godt tænke dig at gøre dit badeværelse lidt mere bæredygtigt? Det kan gøres med få små justeringer i hverdagen.

Brusehoved
© Mora Cera

1. TAG KORTERE BADE, og er det svært at huske, så køb en bruser, som husker det for dig. En gammel bruser bruger ca. 10-15 l vand i min. Det betyder, at man på et bad på 10 min bruger ca. 100-150 l vand.

Med en sparebruser kan mængden halveres. Brusehovedet tilfører luft til vandet, så der kommer ca. 6 l vand ud i min. Brusehovede fra 277 kr., Mora Cera.

LED-lys
© Artemide

2. INDRET DIT BADEVÆRELSE MED LED-LYS for at spare på energien. Har du gæster, kan du også nøjes med at have et lille duftlys stående, hvilket både skaber en god stemning, dufter godt og sparer på strømmen.

Discovery Wall-lampe af Ernesto Gismondi, 10.611 kr., Artemide.

Vasketøjskurve - Uashmama/Box de Lux
© Uashmama/Box de Lux

3. SORTÉR DIT VASKETØJ, og fyld vaskemaskinen op hver gang. For at lette processen kan det være en god idé at have flere kurve stående på badeværelset, så det er lettere at sortere løbende.

Her er det vasketøjskurve fra Uashmama, som kan knappes sammen, og som tilmed er lavet af genbrugsmateriale, 419 kr. pr. stk. Uashmama/Box de Lux.

Tørrestativ
© Skagerak

4. DROP TØRRETUMBLEREN, og køb et tørrestativ. Gør du det tre gange om ugen, svarer det til en reduktion på 210 kilo CO² pr. år.

Synes du, stativer er grimme, er der råd at hente med Dryp Drying Rack, som kan udfoldes og stilles op ad væggen, så den ikke fylder, 1695 kr., Skagerak.

EgoEgg
© EcoEgg

5. SPAR PÅ SÆBEN med et EcoEgg til vaskemaskinen. Ægget holder til 210 vaske, og man sparer miljøet for 10 plastikdunke, i forhold til hvis man bruger flydende vaskemiddel.

Køber man et EcoEgg, støtter man desuden Plastic Change i kampen mod plastik i havene, 119 kr., EcoEgg.

Vask fra Woodieo
© Woodieo

6. GÅ EFTER BÆREDYGTIGE MATERIALER, når du skal købe nyt til dit badeværelse. Her er det en håndvask lavet af et træ-komposit-materiale, fra 100 % genanvendeligt asp fra Finland.

Vasken er fra firmaet Woodio.

Bæredygtig badeværelse
© Tom Jersø

7. LUKSUS I DAG er at omgive sig med ting, som fortæller en historie, og som er lavet med omtanke for miljøet.

Denne definition af luksus praktiseres på det femstjernede Hotel Herman K, og ikke mindst på deres badeværelser: De har teamet op med firmaerne Laufen og Kähler, hvis historie går tilbage til henholdsvis 1892 og 1839.

Man har droppet brugen af kemiske rengøringsprodukter, da hele hotellet er coatet med et usynligt og duftfrit lag af desinficerende teknologi, som sikrer et godt indeklima for gæster og ansatte.

Toilettet fra Laufen er udviklet af ler, kaolin, feldspar og kvarts og er dermed 100 % genanvendelig, og Kähler har specialfremstillet unikke keramiske håndvaske til alle badeværelser.