Udvidelse af AROS på vej med spektakulær underjordisk kuppel

AROS vil være et af verdens førende museer. Det vil kunstmuseet i Århus gøre med en nedgravet domkirkekuppel udstyret med en kæmpe lysinstallation af vulkankunstneren James Turrell.

Kuplen under officiersarealerne foran Aros og Musikhuset Aarhus
© Schmidt Hammer Lassen

Kunstmuseet AROS har på få år udviklet sig til at være den mest ikoniske bygning i Århus. Det er både Schmidt Hammer Lassen's stilrene museumsbyggeri og Olafur Eliasson's panoramiske glorie, Your Personal Rainbow, på toppen af bygningen, der har bidraget til det.

i 2017 er byen udvalgt til at være kutlurhovedstad i Europa. I den anledning vil AROS-museet foretage det første spadestik til en kæmpe underjordisk udvidelse. Den vil blandt andet indeholde galleriarealer på 1.200 kvadratmeter og en halvt nedgravet kuppel under de nuværende officersarealer.

Museumskuplen
© Schmidt Hammer Lassen

Den gigantiske kuppel, som billedet herover viser en rendering af, vil blive forsynet med en lysinstallation af den verdenskendte amerikanske kunstner James Turrell.

James Turrell er måske allermest kendt som manden bag Roden Krateret, som er en udslukt vulkan i Arizona. Efter at have købt krateret i 1979 har James Turrell lige siden udgravet tunneler og skabt åbninger i krateret vendt mod himmelske objekter. Kommer du nogensinde til Arizona, så er Roden Krateret et must-see.

The Next Level
© Schmidt Hammer Lassen

Hele projektet kaldes for "The Next Level". En vigtig del af udvidelsen er den underjordiske gang, der skal forbinde den eksisterende museumsbygning med den nye James Turrell-kuppel. Langs denne gang vil der blive placeret flere nye, underjordiske udstillingsrum.

Kupler
© Schmidt Hammer Lassen

Kuplen vil komme til at have en diameter på 40 meter. Prøv lige at skridte den af - det er langt...

Illustrationen herover af andre ikoniske religiøse bygninger fra hele verden viser, at den nye kuppel er et storskala-projekt. AROS og Schmidt Hammer Lassen tager derfor på ingen måde munden for fuld, når de om udvidelsen skriver:

- "...et af de mest spektakulære rum, som nogensinde er bygget ind i et kunstmuseum."

Se mere på Schmidt Hammer Lassen's hjemmeside.

Se og læs mere om Roden Craterher.