© Ryslinge røgeri

Vil du have tips til det mest hotte i madbranchen lige nu? Unika oste!

Bliv opdateret på alt det nye og spændende inden for feinschmecker-oste på stor ostefestival i København.

Unika oste er de nye mikrobryggerier

For få år siden poppede der overalt i landet det ene banebrydende mikrobryggeri op efter det andet. Det gav et kæmpeløft for ølbranchen og skabte stor interesse for højkvalitetsøl. Interessen for specialøl er der stadig, men nu har mikrobrygget fået en lillebror: Unika oste.

I dag er ost på vej væk fra at være et kuriosum, som kun frankofile excentrikere som Jørgen Leth skriger op om fra franske alpetinder. Ost har ganske vist altid været der som en delikatesse, men pludselig er ost også blevet hipt.

Det startede med den nye nordiske madbølge, og ekslusive restauranter som NOMA, der opstøvede spændende lokale, nordiske oste til deres menuer. Efterhånden var der flere og flere pioner-mejerister, der kom ud af skabet og sprang ud som osteelskere med spændende nyfortolkninger af ost.

Det foreløbige højdepunkt fra denne New Wave af oste løber af stablen ved en stort anlagt ostefestival i Kødbyen i København.

Camenbert fra Hårbølle Mejeri
© Hårbølle Mejeri

Slow Cheese Copenhagen

Festivalen er arrangeret af Slow Food Danmark, der arbejder for at fremme udviklingen af kvalitet i fødevareproduktionen. Navngivningen af festivalen lå derfor lige for: Slow Cheese Copenhagen, som er navnet på den komprimerede ostedag i Den brune Kødby i København.

Ved festivalen kan du med en smagsbillet til en beskeden pris få lejlighed til at smage nogle af mesterværkerne fra de mest toneangivende osteproducenter i Danmark og fra udlandet. Måske siger navnene dig endnu ikke noget, men for ostenørder lyder dette, som en line-up til World Series:

  • Danbo, svenbo og brie fra Jernved Mejeri.
  • Ægte, håndlavet rygeost fra Gundestrup mejeri.
  • Økologisk håndværkerost og smør fra Ådala Gårdsmejer i Skåne.
  • Traditionelle italienske friskoste som Mozzarella og Burrata lavet i Rødovre på dansk øko-mælk. Fra La Treccia.
  • Håndlavede fåre- og gedeoste fra Hårbølle Mejeri.
© iStock

Lær alt om affinage

På ostefestivalen kan du også overvære eller deltage i hele tre ostedebatter, hvor nogle af de ypperste AFFINEUERS inden for osteproduktion i Danmark vil tage del. Her er emnerne for de tre debatter:

  • Affinage - ostekunst for viderekommende. Ordet affinage er fransk. Det er ved at snige sig i det danske sprog. Direkte oversat betyder det vel nærmest færdiggørelse. Det dækker over arbejdet med at modne og føre en ost frem til en ophøjet smag via behandling og lagring. Hvis man er god til affinage, så er man i øvrigt en affineur.
  • Ost på rå mælk - paneldiskussion med spørgsmål fra salen.
  • Ølrevolution og ostekultur. Hvad kan osten lære af øllet? Her vil ostepionerer udveksle tanker og erfaringer med mikroøl-mogulerne.

Se hele programmet til Slow Cheese Copenhagen her.

Se listen over udstillere på ostefestivalen her.