© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

11 lækre opskrifter, du skal prøve til julefrokosten

Mangler du inspiration til julefrokosten? Så se med her, hvor vi har samlet 11 lækre retter, der vil pifte det traditionelle julefrokostbord op.

Opskrift på Stegte sild i eddike med peberrod, rødbede og æble
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Stegte sild i eddike med peberrod, rødbede og æble

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 2 sildefileter
  • 6¼ g friskrevet peberrod
  • ¼ dl rugmel
  • ¼ spsk. smør
  • ¼ spsk. olie
  • 62 g skrællet rødbede
  • ½ faste, syrlige æbler
  • salt
  • friskkværnet peber

Lage:

  • ¾ dl eddike
  • 31 g sukker
  • ¼ dl vand
  • ¾ små laurbærblade
  • hele sorte peberkorn
  • ¼ rødløg

Tilbehør:

  • rugbrød
  • ¼ bundt kørvel

Sådan gør du:

Sildefilet

  1. Gå sildefileterne efter for ben og klip rygfinnerne af.
  1. Fordel peberrod over fileterne på kødsiden, krydr med salt og peber, og fold dem sammen.
  1. Vend sildefileterne i rugmel og steg dem ca. 3 min. på hver side i smør og olie. Læg dem i et stort fad.
  1. Skær rødbederne i tern og steg i lidt olie og smør i 6 min. Tilføj æbler skåret i tern og steg endnu 2 min.
  1. Kom æble og rødbede hen over sildene.

Lage

  1. Bring alle ingredienserne til lagen i kog og kog til sukkeret er opløst.
  1. Anretning: Skær løgene i både og læg dem oven på sildefileterne. Hæld den varme lage over og lad dem trække i køleskab – mindst 1 time.
  1. Pynt med kørvel og servér med rugbrød.
Kryddersild med syltede rødløg og cherrytomater
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Kryddersild med syltede rødløg og cherrytomater

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 1 små rødløg i halve
  • 4 cherrytomater
  • ½ dl eddike
  • 1 spsk. sukker
  • ½ knivspids flagesalt
  • friskkværnet peber
  • ¼ tsk. sennepsfrø
  • 125 g gammeldags modnede kryddersild
  • ½ bundt dild
  • rugbrød til servering

Sådan gør du:

Syltet løg

  1. Halvér løg og cherrytomater.
  1. Bring eddike, sukker, salt, peber og sennepsfrø i kog.
  1. Kog til sukkeret er opløst, kom de halve løg ved og kog kraftigt til væden er reduceret til det halve.
  1. Tilsæt tomater og lad det trække i køleskabet i mindst 1 time.

Anretning

  1. Skær sildefileterne i mindre stykker og læg dem på et fad eller anret på brødet.
  1. Kom syltede løgskåle og tomat ovenpå og pynt med dild. Servér rugbrød til.
  • Brug gerne en sherry vineddike til marinaden. Den passer godt til silden.
Campari gravet laks
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Campari gravet laks

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 166 g laksefilet
  • 100 g salt
  • 41 g sukker
  • ¼ tsk. peberkorn
  • økologisk citron, revet skal
  • lille bundt dild
  • ¼ dl Campari
  • 1⅓ tsk. vodka
  • rødløg, fint snittet
  • ½ passionsfrugter
  • bakke karse, gerne krydderkarse

Sådan gør du:

  1. Fjern benene i fileten med en pincet.
  1. Bland salt, sukker, peberkorn, citronskal, dild, campari og vodka.
  1. Kom halvdelen af blandingen i et lille fad på størrelse med laksen og læg den med skindsiden ned af. Dæk overfladen af laksen med resten af blandingen.
  1. Pak fadet ind i plastfilm og læg noget tungt oven på, så laksen lægges under pres. Sæt den i køleskabet og lad den trække mindst 24 timer.
  1. Tag laksen op, skrab lagen af og dup den tør.
  1. Skær fileten i pæne tynde skiver.
  1. Halvér rødløget og skær i meget tynde skiver. Skrab indholdet ud af passionsfrugten. Top med tynde løgskiver, passionsfrugt og krydderkarse.
  • At rimme vil sige at gnide fisken med en blanding af salt, sukker og krydderier og på den måde tilberede den. Det er vigtigt, at fisken er superfrisk, og at fileten har en god tykkelse.
  • Krydderkarse kaldes også shiso cress.
Hønsesalat med æble, bladselleri og persillemayo
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Hønsesalat med æble, bladselleri og persillemayo

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 1 kyllingefileter, stegte
  • 2 skiver pancetta eller bacon

Persillemayo:

  • 33 g mayonnaise
  • ⅓ spsk. hakket persille
  • ¼ fint salt
  • friskkværnet peber

Fyld:

  • ½ æbler
  • ⅓ spsk. citronsaft
  • ½ stilke bladselleri
  • 10 g valnøddekerner

Tilbehør

  • Rugbrød

Sådan gør du:

  1. Steg baconskiverne sprøde og dryp dem efterfølgende af på fedtsugende papir.

Persillemayo

  1. Blend mayonnaise og persille til en grøn creme og smag til med salt og peber.

Fyld

  1. Skær æblet i meget fine tynde skiver og dryp med citron.
  1. Del bladselleristilkene i tre og riv dem i lange, tynde bånd med et Julienne-rivejern eller tyndskræller. Eller snit dem i tynde skiver let på skrå.
  1. Pluk kyllingefileterne i mindre stykker.
  1. Bland kyllingestykkerne med æble, bladselleri og nødder.

Anretning

  1. Læg salaten på brødet og pynt med mayo-toppe og bacon.
  • Steg kyllingefileterne dagen før.
Æble-pæreflæsk med vanilje og timian
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Æble-pæreflæsk med vanilje og timian

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 6 skiver stegeflæsk
  • ½ tsk. flagesalt
  • friskkværnet peber
  • 1 æbler
  • 1 pærer
  • ½ lille stang vanilje
  • 2 timiankviste
  • ½ tsk. sukker
  • ½ knsp. fint salt
  • rugbrød som tilbehør

Sådan gør du:

  1. Steg kødet sprødt og gyldent på en pande ved middelvarme. Hæld fedtet fra i en skål undervejs.
  1. Krydr med salt og peber og læg skiverne på et stykke køkkenrulle ca. 1 min.
  1. Æbler: Skær æbler og pærer i smalle både og steg dem møre i lidt af fedtet fra flæsket ved middelvarme sammen med vanilje og timian. Smag til med lidt sukker, salt og peber.
  1. Anretning: Læg de stegte æbler oven på flæsket og servér med groft rugbrød.
Hjemmelavet rullepølse
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Hjemmelavet rullepølse

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • ¼ svineslag, ca. 1,5 kg

Krydderiblanding:

  • ½ spsk. salt
  • ⅓ tsk. peber
  • ¼ løg
  • ¼ dl hakket persille
  • ¼ spsk. friske timianblade
  • ¼ tsk. stødt koriander
  • ¼ spsk. sukker
  • kødsnor

Kogelage:

  • ¼ flaske hvedeøl
  • ¼ krydderbuket: persille, timian og laurbærblad
  • ¼ løg
  • hele nelliker
  • 1⅓ peberkorn

Sådan gør du:

  1. Skær slaget til, så det bliver en pæn firkant. Gem det afskårne.
  1. Læg det kød, der er skåret fra, på den tyndeste del af slaget. Krydr slaget med salt og peber.
  1. Hak løget fint. Fordel løg, persille, timian og krydderier på den ene side af kødet. Rul pølsen fast sammen og snør den godt.
  1. Gnid med 2 spsk. salt og læg den i et fad dækket med folie. Sæt rullepølsen i køleskabet 1,5 døgn.
  1. Skrab overskydende salt af rullepølsen og kom den i en passende stor gryde.
  1. Kogelage: Hæld øl og dernæst vand over, så den kun lige er dækket, og tilsæt krydderbuket, løg, nelliker og peberkorn.
  1. Kog rullepølsen ved svag varme, 1,5-2 timer.
  1. Lad rullepølsen trække i suppen ca. 1 time, før den kommes i rulle- pølsepresseren. Stil rullepølsen i køleskabet.
  1. Rullepølsen har godt af at trække et par dage før servering, heraf 1⁄2-1 døgn under pres.
  • Har du ikke en rullepølsepresse, kan du komme rullepølsen i en almindelig rugbrødsform og lægge noget meget tungt oven på den, så den er i pres.
Quiche med rosenkål
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Quiche med rosenkål

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 tærte

Det skal du bruge:

    Tærtedej:

    • 500 g hvedemel
    • 2 knsp. fint salt
    • 350 g koldt smør
    • 2 æg

    Fyld:

    • 500 g svampe
    • 800 g rosenkål
    • 2 spsk. olie eller smør til stegning
    • 2 spsk. friske timian- eller oreganoblade
    • 10 æg
    • 500 g hytteost
    • ½ tsk. revet muskatnød
    • 2 tsk. groft salt
    • friskkværnet peber
    • 200 g revet cheddar
    • 4 spsk. hakkede nødder

    Marinade:

    • 2 spsk. olivenolie
    • 2 spsk. hvidvinseddike
    • 2 knsp. sukker
    • ½ tsk. salt
    • friskkværnet peber

    Sådan gør du:

    Dej

    1. Bland mel og salt, smuldr smørret i melet, og saml dejen med æg.
    1. Pak dejen i plastfilm eller folie og læg på køl ca. 30 min.
    1. Sæt ovnen på 200°.
    1. Rul dejen ud på et meldrysset bord og læg den i tærteformen.

    Fyld

    1. Rens svampene og skær dem i lidt mindre stykker.
    1. Skyl rosenkålene og kasser de grimme blade. Pil de løse blade af, men gem dem til pynt.
    1. Halver rosenkålene og steg dem i lidt smør sammen med svampene, til de er let gyldne.
    1. Krydr, og kom svampe og rosenkål i tærtebunden.
    1. Pisk æg, hytteost, muskatnød, salt og peber sammen. Tilsæt cheddarost og hæld fyldet i tærtebunden.
    1. Drys med nødder og bag tærten nederst i ovnen ca. 25-30 min.

    Marinerede rosenkålsblade

    1. Pisk olivenolie, eddike, sukker, salt og peber sammen og vend rosenkålsbladene i.
    1. Server tærten lun med råmarinerede rosenkålsblade på toppen.
    Kalveleverpostej med svampe og sprød parmaskinke
    © Stine Christiansen, Nordic Skovdal

    Kalveleverpostej med svampe og sprød parmaskinke

    Undgå at skærmen slukker

    Ingredienser

    2 personer

    Det skal du bruge:

    • ½ løg
    • ½ æg
    • 150 g kalvelever
    • 100 g hakket spæk
    • 31 g hvedemel
    • ¼ dl fløde
    • ½ bouillon
    • ¼ tsk. stødt allehånde
    • ½ tsk. groft salt
    • friskkværnet peber

    Topping:

    • 2 skiver lufttørret skinke
    • 62 g svampe, gerne forskellige
    • ¼ spsk. smør
    • ¼ tsk. groft salt
    • friskkværnet peber
    • ¼ bundt persille

    Sådan gør du:

    Kalveleverpostej

    1. Sæt ovnen på 175°.
    1. Pil løgene og skær dem i kvarte. Kom løg i en foodprocessor sammen med æg og kør til en findelt masse.
    1. Tilsæt lever, spæk, hvedemel, fløde og bouillon og kør, til det hele er godt blandet.
    1. Krydr med allehånde, salt og peber og kom postejen i en smurt ovnfast form.
    1. Sæt skålen i en bradepande med kogende vand, så vandet står et par centimeter op. Bag leverpostejen i vandbad, ca. 45 min.

    Topping

    1. Steg parmaskinken sprød i ovnen. Hold godt øje med, at den ikke bliver brændt, og læg den efterfølgende på køkkenrulle.
    1. Skær svampe/champignon i lidt mindre stykker og steg dem gyldne i lidt smør.
    1. Krydr med salt og peber og hæld over den lune leverpostej sammen med sprød parmaskinke. Drys med hakket persille.
    • Lav gerne postejen i forvejen og frys den ned ubagt. Så er den lige til at sætte i ovnen. Hvis du bager den før den fryses, kan den have en tendens til at smuldre og blive tør.
    Rugbrød med kerner
    © Stine Christiansen, Nordic Skovdal

    Rugbrød med kerner

    Undgå at skærmen slukker

    Ingredienser

    2 personer

    Det skal du bruge:

    • 4 g gær
    • ½ dl vand
    • ½ dl skårne rugkerne
    • ¼ dl græskarkerner
    • ¼ flaske hvidtøl
    • ½ dl yoghurt naturel
    • ¼ spsk. salt
    • 100 g rugmel
    • 25 g hvedemel

    Drys:

    • ¼ dl græskarkerner
    • ¼ dl solsikkekerner
    • ⅓ spsk. chiafrø
    • ⅓ spsk. sesamfrø

    Sådan gør du:

    Dag 1

    1. Rør gæren ud i lunkent vand.
    1. Tilsæt femkornblandingen og lad det stå i mindst 6 timer, men gerne natten over.

    Dag 2

    1. Kom øl, yoghurt, salt og rugmel ved og rør dejen godt igennem.
    1. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, og rør til dejen er fast, men stadig for klistret til at ælte på bordet.
    1. Beklæd en ca. 2 1⁄2 liter rugbrødsform med bagepapir og pensl bund og sider med smeltet smør. Drys med en blanding af græskarkerner, solsikkekerner, chiafrø og sesamfrø, så de hænger fast i fedtstoffet, gem lidt til toppen, og kom dejen i.
    1. Glat overfladen med bagsiden af en ske dyppet i vand, drys med resten af kernerne og frøene. Lad brødet hæve ca. 2-3 timer.
    1. Sæt ovnen på 170°.
    1. Bag brødet på nederste rille i den varme ovn i 1 1⁄2 time.
    1. Tag brødet ud af formen og bag endnu 30 min.
    1. Pak brødet ind i et viskestykke, mens det stadig er lunt, og lad det hvile til næste dag, inden det skæres i skiver.
    • Lad brødet hvile en dags tid, så bliver skiverne pænere. Brødet holder sig fint og friskt i op til en uge.
    • Vi har brugt en trekantet patéform, 1,6 liter, fra Kunst og Køkkentøj for at få et trekantet rugbrød. Sådan en form kan rumme 1⁄2-2⁄3 af denne dejmængde.
    Lækkert, nemt og hjemmelavet tilbehør til ostefadet
    © Stine Christiansen, Nordic Skovdal

    Lækkert, nemt og hjemmelavet tilbehør til ostefadet

    Vælg tre gode oste – for eksempel blåskimmel, rødkit og en god gul, fast ost.

    Få to tilbehørs-opskrifter til ostefadet herunder.

    Moutarde pepperoni:

    Undgå at skærmen slukker

    Ingredienser

    2 portioner

    Det skal du bruge:

    • 83 g peberfrugt i tern
    • 50 g sukker
    • ¼ dl eddike
    • ¼ dl vand
    • ¼ tsk. sambal oelek, knust chili

    Sådan gør du:

    1. Bring peberfrugt, eddike, sukker og vand i kog. Lad det koge for svag varme til peberfrugten er mør og lagen kogt til sirup.
    1. Smag til med chili, kom på glas, og afkøl.
    1. Server moutarde pepperoni til osten sammen med knækbrød.
    • Moutarde kan også laves på grønne tomater eller rødløg.

    Svesker i appelsinsirup

    Undgå at skærmen slukker

    Ingredienser

    2 personer

    Det skal du bruge:

    • 50 g sukker
    • 1 dl friskpresset appelsinsaft
    • ¼ økologisk appelsin, strimlet skal
    • 50 g svesker

    Sådan gør du:

    1. Bring sukker, appelsinsaft og appelsinskal i kog. Lad det koge til konsistensen er som tynd sirup.
    1. Hæld siruppen over sveskerne og lad dem trække, til det er helt koldt.
    1. Server sveskerne til ost sammen med brød, knækbrød eller dine yndlingskiks.

    LÆS OGSÅ