Moderne og nostalgisk

Eklektisk, personligt, hjemmegjort og med respekt for godt design. Hjemme hos BO BEDREs stylist Lene Ostenfeldt i Holbæk er julen doseret i mindre områder i lejligheden.

© Anders Schønnemann

Her bor en kvinde, der har sans for julen. Og for at pynte et hjem op. Som professionel stylist er Lene Ostenfeldt nemlig mere kreativ end de fleste. Og hun har et særligt øje for, hvad der ser godt ud - og måske især hvad der gør et hjem til noget helt specielt. Som BO BEDREs faste stylist er hun vant til at mikse og matche ting i smukke tableauer, og det kan man tydeligt se i hendes eget, private hjem i Holbæk. Her bor hun med sin søn, Simon på 19 år. Lejligheden er indrettet med særligt udvalgte møbler og unika-ting, som har affektionsværdi for hende, men også med nyt design. Og det er netop kunsten, Lene Ostenfeldt mestrer: at få et harmonisk, men helt personligt udtryk frem.

  • Jeg bor med mange af min families ting, som jeg har arvet. Og så har jeg selv sat ældre møbler i stand, som jeg har fundet på loppemarkeder, eller også har jeg tegnet møbler, som jeg har fået lavet. Generelt kan jeg godt lide selv at frem- bringe ting, fx har jeg selv strikket mit julepynt gennem alle årene. Og det begyndte jeg på længe før, at det blev smart …

Specielt til jul kommer lejligheden og Lenes forkærlighed for det autentiske frem. Hun er oprindeligt fra Sønderjylland, og har taget flere traditioner med sig. Og juletræet? Det er pyntet helt i rødt og hvidt - med Simons allerførste nissehue på toppen i stedet for en stjerne.

  • Jeg kan godt lide, når det er lidt skævt og lidt uforudsigeligt. Man kan blande hvad som helst, bare det holder sig indenfor samme farvetoner. Nyt og gammelt komplimenterer hinanden fint, og det gør, at et hjem får sjæl. Det må ikke blive for stylet. Eller ligne en udstilling. Det bedste ved julen er jo minderne; en lille klokke, min far engang gav mig, pynt, Simon lavede i børnehaven, en bonbonniere, som jeg fik slik i hos min farmor som barn etc.

Flere af lejlighedens vægge er malet i mørkegrå, sorte og kaffebrune farver. Det fremhæver møblerne, samler og skaber hygge. Og så giver det en smuk, nærmest Hammershøi’sk ro og stemning i rummene. Og man kan næsten forestil- le sig, hvor magisk det ser ud, når decembermørket sænker sig, og lysene bliver tændt.

  • Jeg har et ritual, som jeg holder meget af. Jeg fælder selv mit juletræ på Rygaard Gods, og stiller det i lejligheden dagen før den 1. december. Og så pynter jeg det, og tænder lysene hver eneste morgen, som det allerførste, når jeg er vågnet. Det er en fantastisk måde at starte en mørk dag på. Det er så fin en ting at gå og glæde sig over. Juledagene er så korte, så vi bør få maksimalt udbytte af dem. Og jeg synes faktisk, at man nyder december mere end selve julen, som ofte er hektisk.

Hos Lene Ostenfeldt er selve juledagene også lidt særlige. Hun og sønnen drager nemlig til Sønderjylland, hvor de holder juleaften med forældre og bedsteforældre, eksmanden, eksmandens nye familie, eksmandens forældre … Meget moderne, men i bund og grund også ret gammeldags – og en holden fast i traditionerne. Nøjagtig som i hjemmet.

Er du også vild med både Lene Ostenfeldts julestil og de to populære norske strikkeguruer Arne og Carlos? Og får du selv lyst til at prøve kræfter med den hjemmestrikkede julepynt? Så får du her Lenes opskrifter på en julekugle og et kræmmerhus. God fornøjelse ..!

Det blødeste kræmmerhus i mohairgarn
Garn: Play It (50% mohair og 50% akryl) 50 g rød fra Hjertegarn.dk Der bliver flere kræmmerhuse af 1 nøgle garn.
Pinde: Nr. 4,5 En rest hvidt bomuldsgarn til broderi.

Kræmmerhus:
Slå 4 m op på pind nr. 4,5 strik 2 pinde ret. På 3. p tages 1 m ud i begyndelsen og slutningen af pinden . Gentag fra til til der er 34 masker på pinden. Strik 1 pind ret. Fortsæt derefter i retstrikning, samtidig med at der lukkes af for 3 m i begyndelsen af hver pind, indtil der er 10 m på pinden. Luk løst af.

Hank:
Slå 40 m op på pind nr. 4,5. Strik 6 pinde ret. Luk af.

Montering:
Brodér en iskrystal efter tegningen med stikkesting. Sy kræmmerhuset sammen og sy hanken på.

Til den mere øvede: Julekugle
Garn: Bommix fra Hjertegarn, 50 gr = 110 m. Kvaliteten består af 50% bomuld og 50% akryl. hjertegarn.dk
Opskriften strikkes med dobbelt garn, 2 tråde lægges sammen.

Pinde: Nr. 6 Hæklenål: Nr. 5
Styroporkugler i mellemstørrelse 80 mm fra Panduro Hobby.

Strikkefasthed: 7 m og 9 p i glatstrik på p nr. 6 = 5 × 5 cm. Passer strikkefastheden ikke, må der prøves med grovere eller finere pinde.

Strikkede kugler i ret strik:

Ind- og udtagninger:
Indt: Tag 1 m løs af, 1 r, træk den løse m over.
Dobb-indt: Tag 1 m løs af, 2 r sm, træk den løse m over.
Dobb-udt: Tag 1 m ud på begge sider af næste m.

Slå 8 m op på p nr. 6

  1. p og alle pinde strikkes ret.
  2. p: 1 r, tag 1 m ud i hver af de næste 7 m = 15 m 4.p:1r,tag1mud,2r,gentagfratilpud= 22 m 6.p:1r,tag1mud,3r,gentagfratilpud= 29 m 8.p:1r,tag1mud,4r,gentagfratilpud= 36 m Strik 7 p lige op.
  3. p: 1 r, 1 indt, 3 r , gentag fra til p ud = 29 m
  4. p: 1 r, 1 indt, 2 r , gentag fra til p ud = 22 m
  5. p: 1 r, 1 indt, 1 r , gentag fra til p ud = 15 m
  6. p: 1 r, indt , gentag fra til p ud = 8 m. Træk garnet gennem de sidste m. Skift til hæklenål, og hækl ca. 13 lm til strop, bryd garnet.

Montér arbejdet på styroporkuglen og sy sammen.
Istedet for hæklet ophæng kan man sy en lille rest satinbånd, uldsnor eller lædersnøre i kuglens top.

© Anders Schønnemann

Eklektisk, personligt, hjemmegjort og med respekt for godt design. Hjemme hos BO BEDREs stylist Lene Ostenfeldt i Holbæk er julen doseret i mindre områder i lejligheden. Men hovedindtrykket er meget julet, især på grund af juletræet, som er fyldt med hjemmestrikket pynt i rødt og hvidt ...

© Anders Schønnemann

Spisebordet i massiv eg og med glasplade har Lene Ostenfeldt selv tegnet og fået udført. Det har fået bordvoks for at få den rette patina frem. På bordet ses en blanding af glas og porcelæn, og som dekoration er der brugt små antikke snapse-krystalglas med vinrøde alpevioler. På hver tallerken står små portionsgryder fra Staub. Om bordet forskellige stole, bl.a. Lenes fars gamle stol med et stykke pels samt en hvid Piero Lissoni-stol fra Kartell. Lampen er også fra Kartell. Det store maleri har Lene selv malet.

© Anders Schønnemann

Bordet er egentlig et gammelt køkkenbord med linoleum, som Lene Ostenfeldt har udskiftet med hvide badeværelsesfliser og givet en ny liste hele vejen rundt. Herpå Flos-lampe og et ældre arvestykke på væggen. På bordet står der en grankrans op ad væggen, og der ligger en lille gave pakket ind i en tapet-rest, sådan pakker Lene alle sine gaver ind. Stolen er en original Thonet, fundet på et loppemarked for 35 kr.!

© Anders Schønnemann

Et af Lene Ostenfeldts fantastiske tableauer: en original Bing & Grøndal-krukke, arvet fra hendes farmor, sammen med nyt design fra CasaShop, en kammerstage fra Ikea og en 100 år gammel bonbonniere. Det behøver nødvendigvis ikke at passe sammen, blot farverne harmonerer, og så skal man bare turde! Den hvide bordlampe hedder Spun Light, er designet af Sebastian Wrong og fra Flos.

© Anders Schønnemann

Kig ud i entréen med den flotte bue. Et stort spejl gør rummet længere. En hjemmebundet grankrans læner sig op ad væggen.

© Anders Schønnemann

Et smukt gammelt arkivskab med jalousilåge, som Lene Ostenfeldt har arvet fra sin far, der malede i sin fritid. Her opbevarede han alt sit malergrej. Ovenpå står en trækrukke i mangotræ, en lille grå keramikskål fra H. Skjalm P. samt en kugleskål fra Conran Shop i London. I den strikkede julesok bliver der stadig lagt en gave til Simon hver morgen.

© Anders Schønnemann

Soveværelset er helt enkelt indrettet. På den mørke væg hænger et indrammet foto, som Lene Ostenfeldt selv har taget af Den Blå Moské i Istanbul. Lampe fra Luceplan. Skamlen er Lenes fars gamle atelierskammel. Kammer- stagen i keramik er fundet på et loppemarked. Herpå et lille poetisk strejf af jul, nemlig en rød-hvid paddehat, Lene har lavet i ler og papir, og bagefter håndmalet.

© Anders Schønnemann

Er du også vild med både Lene Ostenfeldts julestil og de to populære norske strikkeguruer Arne og Carlos? Og får du selv lyst til at prøve kræfter med den hjemmestrikkede julepynt? Find opskrifterne i artiklen ...