Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Jul på skrænten

Der er dømt ægte, gammeldags julestemning, når familien Købke Paulsen drager til den nordsjællandske kyst for at tilbringe julens fridage i deres hyggelige bjælkehytte.

© Kennet Havgaard

V i befinder os på det højeste punkt på Nordsjællands kyst, nemlig Vejby Strand, der ligger 50 meter over havets overflade. Her, ganske tæt ved skrænten, har Helen og Tommy Købke Paulsen en fritidsbolig, der nærmest råber “julehygge”.

Boligen er en original bjælkehytte, hvis store charme blandt andet kommer fra de rustikke, fritlagte bjælker, hyggelig ild i brændeovnen, levende lys og duften af grantræ både ude og inde.

Og familien Købke Paulsen, der ud over parret Helen og Tommy også tæller børnene, Ida på 18 år og Sophus på 16 år, de to hunde, Bessie og Buster, samt katten Miaurits, nyder da også juledagene i de stemningsfulde, vintersmukke omgivelser.

– Så tit, vi har mulighed for det, tager vi herop for at holde fri. En bjælkehytte er jo nærmest indbegrebet af jul, og vi glæder os altid til den særlige atmosfære, der er i huset, specielt ved juletid, fortæller familien.

Havstuen, som huset, der blev opført i 1935, er døbt, har en storslået udsigt over Kattegat, hvor man virkelig kan følge med i årstiderne. Placeringen af huset på skrænten og den rå natur i området var da også afgørende elementer for familien, da de købte det.

– Vi faldt for den sjæl, man hurtigt fornemmer, huset har. Der har kun været få ejere gennem tiden, og tidligere ejeres børn og børnebørns navne er ridset ind i bjælkerne.

Den næsten saga-agtige stemning og naturen er samtidig inspirationskilder til julepynten, hvor masser af kogler sammen med gran og levende lys udgør små dekorationer rundt omkring.

Helen Købke Paulsen har integreret konkylier, søpindsvin og muslingeskaller i sin pynt ved at fordele dem med rund hånd i sine dekorationer og på julebordet.

Enkle møbler og nye blandet med de gamle, som fulgte med huset, udgør interiøret – tilsat tilbehør, der let skifter udtryk, alt efter humør og årstid.

Her i vinter er den lyse sofa således pakket ind i et pelstæppe og rundt omkring er suppleret med lune skind og afdæmpede kelimtekstiler.

– Vi bruger huset hele året og udskifter bare det løse som puder og tæpper efter sæsonen. I vintermånederne omgiver vi os med mørkere farver, bløde skind og mange stearinlys, som vi erstatter med de lette plaider og lyse puder om sommeren, fortæller Helen Købke Paulsen, der ikke har svært ved at tale rosende om familiens fritidsbolig.

–Det er et skønt hus med sin helt egen ånd, der passer godt til vores familie. Her er uhøjtideligt, rummeligt og plads til både dyr, børn og mennesker i det hele taget.

© Kennet Havgaard

Velkommen til rendyrket vinterhygge i bjælkehyttens stue. Forskellige mønstre og teksturer, men holdt i de samme jordnuancer, gør sig godt i rummets rolige og naturlige farveholdning. Hist og pist ses julepynt i sølv, der passer godt til den øvrige indretning. Der er altid rift blandt familiens medlemmer om gyngestolen i hjørnet af stuen, som udgør en lille læsekrog.

© Kennet Havgaard

Hytten ligger yderst på skrænten næsten 50 meter over havet, og herfra kan man i særlig grad følge med i årstiderne, både når det er hårdt vejr med vind og rusk, og når det er solskin, og vand og himmel fremstår i flotte blå nuancer.

© Kennet Havgaard

Natur blandet med fine sølvkugler er et eksempel på, hvordan Helen Købke Paulsen pynter op til jul med respekt for den natur, som sommerhuset ligger lige midt i.

© Kennet Havgaard

Husets mørke bjælker er en dramatisk baggrund for familiens liv i fritidsboligen. De er i høj grad med til at give hytten den karaktérfulde stemning, som Helen og Tommy Købke Paulsen understreger med en indretning, der både byder på rustikke naturindslag, bløde tekstiler og moderne møbler og lamper. En lille, skæv trappe fører fra stuen op til førstesalens to soveværelser. På hvert andet trin brænder små fyrfadsglas og byder venligt ovenpå.

© Kennet Havgaard

På ægte bjælkehytte-manér er huset født uden indgangsparti eller entré, så man træder direkte ind i spisestuen, når man ankommer til hytten. Denne del af boligen, som rummer spisestuen, har lavt til loftet, og voksne må dukke sig for bjælkerne ved sammenføjningerne af rummene.

© Kennet Havgaard

I vindueskarmen har Helen Købke Paulsen sat alle sine messingstager sammen til et samlet, harmonisk udtryk.

© Kennet Havgaard

Mellem spisestue og køkken er der plads til en kommode, som familien overtog sammen med huset. Kommode og stol er blevet malet hvide og med en lille kelimpude fra Tyrkiet og en smuk, organiskformet glaslampe med metallic-skærm fra House Doctor har Helen Købke Paulsen opnået at skabe et moderne, opdateret udtryk til de gamle almuemøbler.

© Kennet Havgaard

Helen Købke Paulsen har pyntet hyttens store gevir på væggen med små lanterner til fyrfadslys.

© Kennet Havgaard

Et spinkelt grantræ i krukke passer fint i størrelsen til pladsen mellem spisestue og stue.

© Kennet Havgaard

Træet er sparsom pyntet med små juleæg og kaninpels og enkelte af familiens julegaver får lov at ligge fremme som pynt. Den patinerede zinkbalje er fra House Doctor.

© Kennet Havgaard

Julen har nemme vilkår i husets stuer, hvor gedigen bjælkehygge i gyldne trætoner og skinnende hvid danner de rustikke rammer. Alle træflader udover vægge og lofter er hvidmalede for at fremhæve de karakteristiske bjælker og for at undgå cigarkasse-fornemmelsen.

© Kennet Havgaard

Enkelte af møblerne er det originale inventar, som familien overtog sammen med huset, fx det rummelige hjørneskab, som i dag fremstår restaureret og nymalet. Helen Købke Paulsen har pyntet det med en over-size julekugle med kvast og lærkegrene i vase. Læderspanden med låg er vist egentlig en isspand, men bruges til opbevaring af småting, den er fra Casa Casino i Charlottenlund.

© Kennet Havgaard

Julepynten er kontrastfuld i bjælkehytten, her illustreret ved et råt gevir sat sammen med fine, blanke juleophæng.

Håndplukket til dig