Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Jul på Gavnø Slot

Hvem har ikke drømt om en ægte hvid jul på slottet? Familien Reedtz-Thott hører blandt de få, der kan udleve den, når de pynter op i deres historiske stuer.

© Andreas Mikkel Hansen

Midt på det høje stueloft har juletræsstjernerne år efter år ridset sig ind i stukken – som pladespillerens pickup i en grammofonplade.

Og et kært minde om de mange juleaftener, som er blevet holdt her gennem generationer. Juletræet på Gavnø har altid den samme højde - lidt over fire meter og dertil kommer stjernen.

Da baron Otto Reedtz-Thott var dreng, blev træet valgt af de voksne, stillet op og pyntet i al hemmelighed om aftenen den 23. december, og først den 24. fik børnene det pyntede træ at se. Men den tradition har baronesse Helle Reedtz-Thott og baronen lavet lidt om på, så børnene i dag kan være med til at pynte op. Et eksempel på, hvordan et moderne familieliv nu udfolder sig i slottets historiske rammer.

– Vi synes, at børnene skal være med i forberedelserne, og de laver hvert år lidt pynt og hænger på træet. Og min mand elsker at flette julehjerter, så der bliver flettet et nyt hjerte hvert år. Vi har alle vores hjerte hængende.

Alt pynten på træet stammer fra huset og er hjemmelavet - også de små kurve til slik, som baronens gamle barnepiger har flettet og syet med rigtig sytråd. Og de levende lys er holdt i Dannebrogs farver, fortæller baronesse Helle Reedtz-Thott.

Juletraditionerne står i kø på slottet, til stor glæde for parrets tre børn, Ludvig på 7, Holger på 5 og Eloise på 2 år. Når de lægger hovedet på puderne i december, kommer der en lille nisse og putter en pakke i deres julestrømpe.

– Den 24. december om aftenen, når vi har spist, går børnene og jeg op på loftet for at stille en skål risengrød til nissen som tak. Og dagen efter ser vi efter, om han kunne lide grøden. Sjovt nok er den væk hvert år.

Som regel ankommer den nære familie - Helles forældre, søster og hendes mand lillejuleaften, hvor der bliver serveret en særlig ”kråsesuppe” lavet på en gammel Gavnø-opskrift helt fra bunden.

– Så sidder man selv og doserer med lidt eddike og sukker. Den smager vidunderligt! Bagefter får vi hjemmelavede godter med marcipan og nougat dyppet i chokolade med guld- og sølvstøv på, siger baronesse Helle Reedtz-Thott.

Juleaften går alle i kirke sammen. Og selv om Gavnø egentlig har sit eget slotskapel, er det ikke her, familien går til julemesse. Det sker til gengæld i Vejlø kirke, som er en rigtig hyggelig landsbykirke.

Julemiddagen bliver nydt sammen både børn og voksne, og når familien herefter kommer op til stuen med juletræet, er alle pakkerne blev lagt under.

– Så har vi den tradition - fra min familie - at vi venter og ser på, hvad hver enkelt får i gave. Og det er altid børnene, der begynder med at dele gaver ud. Så hvis Ludvig har fået en gave, skal han vælge den næste og så fremdeles. Men vi prøver virkelig at begrænse gaverne, fortæller hun.

Baronessen har på den måde efterhånden fået sat sit eget præg på det historiemættede slot og julen især. Hun skulle dog lige tage tilløb til at flytte ind på Gavnø, da hun i sin tid som 23-årig flettede sit første julehjerte her.

– Da jeg kom her første gang, var det som gæst, og jeg syntes, at det var et fantastisk sted. Min familie har altid interesseret sig for historie og kunst, så jeg syntes blot, at det var et utrolig smukt sted. Men for mig var jurastudiet det vigtigste og siden min karriere som advokat, siger hun.

Parret blev gift i 2002, men det var først i 2004, da den førstefødte sparkede i maven, at postadressen permanent blev Gavnø Slot. Siden har Helle Reedtz-Thott blandt andet brugt sin tid på posten som direktør for Gavnø-fonden og som en aktiv spiller i familiefællesskabet, der også driver selve godset med 45 ansatte og slotsbryggeriet.

Julehjertet, som baronessen flettede sin første jul på slottet, har stadig en plads på juletræet med hendes navn og årstal sirligt skrevet i. Der hænger det sammen med resten af familiens hjerter og fører traditionerne videre – nye som gamle.

© Andreas Mikkel Hansen

Arvestykker antikviteter, historisk julepynt og helt ny pynt er at finde i den store stue med åben kamin. – Det er det fantastiske ved Gavnø - at så mange generationer har boet her, samlet og har passet på. Det gør man kun, hvis man har en kærlighed til stedet, fortæller baronesse Helle Reedtz-Thott.

© Andreas Mikkel Hansen

Blomsteropsatser fra Bering Blomster hører til julen på Gavnø. En del af julepynten er indkøbt på årlige juleture til London, og meget er fundet blandt kunsthåndværkerne på slottets egen julebazar.

Håndplukket til dig