Guldsmedens julebord

Omdrejningspunktet er et spisebord i sort formica og palisander tegnet af møbelarkitekten Grethe Jalk. - Og her til farverne hvid, grøn, messing og sølv. Guldsmed Rebekka Notkin går ikke på kompromis med eksklusiviteten.

Guldsmedens julebord
© Pernille Kaalund
Guldsmed Rebekka Notkin har sin egen eksklusive butik i Bredgade i København, og hun er altid tro mod det gennemførte stilunivers, hun til daglig arbejder med. Udtrykket kommer flot frem i hendes private julebord, hvor temaet også hedder: sofistikeret enkelthed og uhøjtidelig luksus.
Rebekka Notkin kombinerer vintage med eget design. Hun er lykkelig for sit spisebord, der er formgivet af Grethe Jalk. Bordet er bl.a. dækket med porcelæn fra Royal Copenhagen og grønne krystalglas, der er arvestykker. Her er forskellige stager, fx messingstager fra Svenskt Tenn. Af egne pyntefavoritter kan nævnes et grønt skrin i opalglas og et fransk sukkerskrin fra 1930'erne. Spisebordsstolene er fra det tyske møbelfirma Flötotto, og kunstværkerne i stuen er bl.a. af Cathrine Raben Davidsen og Mette Moes.

  • I min hverdag som guldsmed arbejder jeg med formgivning og komposition, og min begejstring for materialer, former, farver og strukturer optager og inspirerer mig meget, siger hun.

  • Min samling af personlige og betydningsfulde sager har jeg fundet på rejser, selv lavet eller fået foræret. Favoritterne er bl.a. mit grønne skrin i opalglas og et fransk sukkerskrin fra 1930'erne.

  • Vi har mange faste traditioner sammen med både venner og familie. Især er kagebagning en tilbagevendende begivenhed, der foregår over flere dage og involverer såvel venner som børn, siger smykkekunstneren. Og fortsætter:

  • Det en er elsket tradition, at mine børn og jeg pynter juletræet. Når julekassen kommer frem, skal vi først igennem æsken med “handicappede” glasfugle, som er forbundet og lagt i en skotøjsæske med et stort rødt kors. De må ikke kasseres, de tilses, og eventuelt nye tilskadekomne fugle føjes til. Hvert stykke julepynt har en lille historie, og det tager en hel aften at pynte træet.

  • Vores julemiddag er traditionel. Tilberedningen kan ændre sig lidt, og nyt tilbehør kan komme til, men udgangspunktet er helt klassisk med gode ænder eller gæs og rødkål, og der afsluttes med risalamande.

© Pernille Kaalund
Helt enkelt service fra Royal Copenhagen får raffineret selskab af servietter af håndbroderet silketekstil designet af Neisha Crosland. Guldsmeden står selv for servietringene, der er af sølv og og graveret med emblem. Hun har fundet Palais- vandglassene hos Spiegelhau, bestikket er af sort kunstmateriale og stål designet af Tias Echhoff. De ottekantede spejle giver en flot reflekterende effekt på bordet, ikke mindst, når de genspejler vaser og stager fra Georg Jensen.

© Pernille Kaalund
Vaserne med snebær og juleroser fra haven er af stål og fra Georg Jensen, mens den slanke tinvase er et arvestykke.