Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Global jul for alle sanserne

I Dorthe Kristensen og Claus Rudolphs lejlighed nord for København er julen et spændende miks af danske traditioner, nytænkte løsninger og globale indspark. Og så taler den til alle sanserne.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

En særegen stemning af ro og fred. Blandet med en sød duft af appelsiner og kanel.

Julen er underspillet, enkel og afslappet i denne 120 m² store lejlighed nord for København. Og så er den globalt twistet.

Parret, vi besøger, er Dorthe Kristensen, konsulent i Davines, et miljøvenligt hårprodukt, og hendes mand, Claus Rudolph, som leder et par herretøjsforretninger i Københavns Lufthavn.

Lejligheden er lys og holdt meget skulpturel og stram i både form og indretning. Julepynten er enkel, nærmest underspillet, præget af naturens egne materialer.

Både indretning og julepynt udstråler et globalt miks med inspiration fra alle verdenshjørner.

Claus Rudolph er født i Kenya og har en forkærlighed og interesse for afrikansk kultur, og parret rejser en del.

I lejligheden blandes danske traditioner som den klassiske adventskrans derfor med afrikanske accessories og internationalt tænkt julepynt som fx juletræet, som Dorthe Kristensen selv har lavet af en birkestamme og nogle fyrregrene.

Parret er ikke traditionsbundne i egentlig forstand i forhold til julen, men de har da gentagelser fra år til år – som de holder meget af.

– Det er nok betegnende for os, at vi har flere måder at fejre jul på.

Før jul har vi én tradition med gode venner. Her spiser vi and, får mandelgaver og laver en god dansk jul, mens vi mellem jul og nytår spiser sushi og fejrer højtiden på en helt anden måde.

Vi er ikke fanatiske med traditioner og bliver let draget ud ad nye tangenter.

Julen er for os lige så meget et spørgsmål om at give sig tid til at gå ture i naturen, at se venner og have fri til at lave ingenting, læse en god bog eller gøre noget helt tredje, der ikke er alt for målrettet, siger Dorthe Kristensen.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Dorthe Kristensen og Claus Rudolph fortolker julen ved at mikse traditioner med rejseminder.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Den smukke stenskulptur er hjembragt fra Bali af veninden Birgitte Raben, kvinden bag mode- og interiørmærket Rabens Saloner.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Farverne i stuen er blide og præget af naturen. Væggen brydes blandt andet af et maleri af kunstneren Tenka Gammelgaard, der i sine malerier fabulerer over Karen Blixen og Kenya, hvor Claus Rudolph er født. Den mørke træreol fra Ikea rummer rejseminder og skulpturer. De bløde læderstole er fra Ilva, og sofabordet er fra Bali gennem Rabens Saloner. Skindet på gulvet understreger naturens rolle i lejligheden og er fra Havsten. Juletræet i karnappen har Dorthe Kristensen selv lavet.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Stål og rustik kurv Ofte er kontrasterne med til at skabe stemningen, som her i køkkenet, hvor Dorthe Kristensen har sat to modsætninger helt tæt sammen. På bordet er sat et par grene orkidégrene i vase, en amaryllis i en krukke og et sort kalenderlys i en helt enkel stage.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

De store lamper tilfører spiseafdelingen et strejf af råhed midt i alt det enkle – sammen med det ligeledes rå, nordiske keramik.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Æbleskiver med stjernedrys Dorthe Kristensen har pyntet æbleskiverne med flormelis drysset over en skabelon.

Håndplukket til dig