Gitte Dyrbergs julebord

I år er farverne omkring Gitte Dyrbergs bord holdt i sort, natur, hvid og en dyb lilla farve - nuancer, der gør sig godt i en lyse stue.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Glamourøst og ekstravagant er nogle af de ord Gitte Dyrberg, designdirektør for smykkefirmaet Dyrberg/Kern, bruger til at beskrive sit julebord.

‑ Jeg elsker jul og er en rigtig “pyntenisse”, smiler hun.

Selvom der er masser af traditioner forbundet med familiens jul, dækker Gitte Dyrberg aldrig det samme julebord. Nye idéer finder vej hver december.

I år er farverne omkring bordet holdt i sort, natur, hvid og en dyb lilla farve - nuancer, der gør sig godt i den lyse stue. Pynten består blandt andet af tørrede artiskokhoveder fra haven samt store pinjekogler samlet under en rejse i USA.

Gitte Dyrberg mikser gerne nyt og gammelt i sit valg af glas og porcelæn. Ved hver kuvert er placeret en hjemmestivet hvid hørserviet, samlet med en smuk servietring i form af et armbånd, og et håndskrevet bordkort.

‑ Mine hvide stofservietter er selvfølgelig stivede. Det er en hyggelig tradition, som jeg har med mig fra min mor og mormor, fortæller designeren.

Sorte og hvide bloklys sørger for hyggelig og stemningsfuld belysning under middagen, suppleret med skæret fra en sløjfedekoreret sort lampe placeret midt på bordet - en raffineret detalje, der giver helheden et internationalt look.

En anden detalje er den lille julerose i de lilla vandglas.
‑ Det er en fast tradition, at vi altid har juleroser på bordet, forklarer Gitte Dyrberg.

Juletræet er en rødgran, der når helt til loftet. Det bliver nøje udvalgt i skoven og fældet sammen med familien. Det er Gitte Dyrbergs mand Lars Ole, der står for bagning af julekagerne, mens designeren tager sig af at pynte huset og julebordet.

Der er dækket op til seks personer omkring Gitte Dyrbergs julebord, men selve juleaften forventes mange flere til bords.

Selve spisebordet er nyt og designet af Gittes mand Lars Ole Knudsen. Han er medejer af firmaet Sit n'grill, der producerer bordene primært til udendørs brug med udskiftelige grillplader langs bordets midte. Omkring bordet er den hyggelige stemning forstærket med et fåreskind på de sorte Syverstole.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Hver kuvert er dekoreret med en dække-serviet i naturflet, købt på en inspirationstur til Nepal, med en hvid stivet hørdækkeserviet ovenpå. Servicet består af en hvid middagstallerken fra Pillivuyt og en sort tallerken fra Ikea. Vinglasset er et antikt Christian d. 8., mens de øvrige klare glas er fra Walther & co. og Ikea. Det lilla vandglas med julerosen er et loppefund. Kniven er Laguiole med kamelbensskæfte, mens resten af bestikket er fra Georg Jensen. Glashurricanes med store hvide bloklys og store grankogler udgør bordets midte.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Skænken er rustikt pyntet med grene i store krukker i sort og sølv købt på rejser i Kina og Paris. De udstoppede fasaner har Gitte Dyrbergs mand selv skudt. Til anledningen er fuglene dekoreret med smykker fra Dyrberg/Kern.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Det er ren meditation, når jeg går i gang med at stive servietter, fortæller
Gitte Dyrberg.

TIP: Rør tre spsk. kartoffelmel i to dl koldt vand. Pisk to dl kogende vand i. Vrid dine nyvaskede servietter hårdt op, eller centrifuger dem kraftigt i vaskemaskinen.Skyl servietterne i stivelsen, vrid dem hårdt op, og glat dem godt ud, inden de hænges til tørre - helst indendørs. Stryg dem, mens de endnu er temmelig fugtige, ­eller stænk dem godt inden strygningen.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Store brune pinjekogler fra USA udgør sammen med guld- og sølvhjerterne fra Walther & co. en del af bordets pynt.

Relaterede Artikler