Gæt en krans

Gæt med, og få inspiration til din egen krans. Fantasifuld, nostalgisk, naturlig, rustik, poetisk eller grafisk?

Hvem står bag hvilken?

Vi har i år bedt 6 af vores dygtige stylister om hver især at skabe deres helt private adventskrans - og dele den med BO BEDREs læsere. En krans, som de selv vil have stående derhjemme i december. Det er der kommet 6 forskellige og meget personlige kranse ud af.

Hvem står bag hvilken?

Vi kan i hvert fald konkludere, at den traditionelle adventskrans er udfordret af nye alternativer her i 2014. Gæt med, og få inspiration til din egen krans. Fantasifuld, nostalgisk, naturlig, rustik, poetisk eller grafisk? Vælg din favorit...

Lene Samsø: Naturlig
© Thomas Dahl

Lenes krans er lavet med ting fra haven og skoven. Rødder, pæregrene, æbler, kolger og fasanfjer.

  • Jeg ville egentlig have skabt et nature morte, men resultatet minder nok mere om en fuglerede, eller om en skovbund. Den er måske en lille smule forvirret! Jeg bor ved Hareskoven, så jeg har samlet det hele i skoven eller i haven. Jeg både går ture med hunden og løber i skoven, og jeg slæber altid en masse ting med hjem. Grene, der er faldet ned, kogler, bark. En dag fandt jeg nogle rødder fra et træ, der var væltet i stormen. De var fleksible og bøjelige og perfekte til en krans. Så har jeg brugt pæregrene, mos og eukalyptusgrene. Fasanfjeren har jeg fået af en jæger, og geviret har jeg fundet på et loppemarked og spraymalet hvidt. Pigeonæbler er med for at tilføre noget rødt. Kransen er sat på en træstub. Hjemme hos os tænder vi alle fire lys på én gang, og første søndag i advent har vi allerede pyntet op, så der er klart til december. Min krans er altid inspireret af naturen, men den er forskellig fra år til år.
Lise Septimius Krog: Rustik
© Thomas Dahl

Lise har brugt et antikt fad, hvorpå hun har lagt lærke- og gæslingegrene. Lysene er soyalys.

  • Jeg elsker mit store, tunge antikke indiske dejfad, som jeg har fået i gave af min mand. Det er købt hos Studio Oliver Gustav. Heri har jeg lagt lærkegrene med små kogler, gæslinger og stille sunde soyalys i benporcelæn Chandél Home. Jeg er mest til det rustikke og enkle. Vi går altid i skoven sidst i november og finder alt det, jeg skal bruge til at pynte med. Men det er blevet mere enkelt og simpelt med få dekorative opstillinger, altid i naturens egen farveskala. Nu er vores børn blevet store, og vi har også hus i Italien, så jeg gider ikke pynte op på den samme måde længere. Vi fejrer juleaften herhjemme for alle i familien d. 20. december, og vi går i det hele taget ikke så meget op i traditioner mere. Da børnene var små, gjorde vi alt det rigtige, men nu er det ikke så vigtigt længere. Det handler kun om én ting; at hygge sig!
Lene Moliin: Grafisk
© Thomas Dahl

Lenes adventskrans er slet ikke en krans, men fire store glas og en masse flettede stjerner i forskellige størrelser.

  • Vi har altid flettet mange stjerner i min familie, så jeg tænkte, at jeg ville bruge dem som tema i min alternative krans. Stjernen er jo også et af de vigtigste julesymboler. Jeg er godt nok ikke til det traditionelle, men er til gengæld meget grafisk, og derfor var denne læsning med glassene fra Tine K Home på stribe lige mig. Jeg kan godt lide gentagelsen af de fire glas - det giver en god effekt. Jeg har også lavet nogle kugler, som jeg har foldet i gavepapir og tapet. Jeg finder hvert år på en ny krans. Og den er altid lidt stram, minimalistisk og stringent - det passer godt til min personlighed. De ting, jeg kreerer til kransen, ryger hvert år på juletræet, så det konstant bliver suppleret med ny pynt. Første søndag i advent tænder vi altid det første lys og drikker hvid gløgg, det er en tradition. Så kommer der 20 venner med børn, og vi går en tur i skoven.
Birgit Tarp: Fantasifuld
© Thomas Dahl

I denne kreative og farverige krans gemmer sig en fantasifugl af papir samt papirblomster blandet med ægteroser. Et anderledes juleindslag.

  • Min krans er måske lidt utraditionel, den er spraglet, legende, farverig og lidt eventyr-agtig, og man kan gå på opdagelse i dem. I mine øjne må det aldrig blive for pænt. Aldrig blive en klassiker. Min krans må gerne være lidt sprælsk ligesom mig selv. Og hvem bestemmer i øvrigt også, at en adventskrans skal se ens ud hos alle... og år for år? For mig er det ikke kun tradition, men også dekoration. Denne gang har jeg brugt mos og eukalyptus, hvori jeg har sat en fantasifugl skabt i papir af Camilla Bomen Jensen (fås på bestilling), den er støbt i gips og er med håndlavet papir, som blomster også af papir blandet med ægte rosenhoveder. På den måde får den lidt kunst og kant. Så er der også nogle fjer i sort keramik fra Rie Eilse Larsen og lysene står i kobberstager i varierende højde fra Miss Living. Jeg synesm at det grålige mos er en flot kontrast til de bordeauxrøde toner. Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver for tungt og julet, hos mig skal det være mere let og frisk. Første søndag i advent er vi altid på julemarked, til gudstjeneste eller koncert. Og så pakker vi gaver ind og bruger en hel dag på at lave hjemmelavede kort.
Lene Ostenfeldt: Nostalgisk
© Thomas Dahl

En sølvsprayet krans fyldt med små ting med affektionsværdi. Det er Lenes bud på årets adventskrans.

  • Man kan kalde min adventskrans for sølv-i-sølv. Det er noget gammelt og arvet, noget nyt og noget hjemmelavet, alt er sprayet med sølv og drysset med glimmer. Den er bygget på en købt bund af grankogler. Roserne har jeg selv foldet i stofrester. Den lille vante har jeg strikket. Fuglen og klokkerne er nye. Snekrystallerne er også købt. Trompeten og grisen er arvestykker fra 1930'erne. Jeg har brugt kogler fra skoven og sukkulent, der er gjort våd med en vandforstøver og derefter drysset med glimmer. Alting er sat på med ståltråd. Og så har jeg sat fire forskellige lys i kransen - det er lidt anderledes. Jeg vil helst have en krans, man ikke lige har set før. Den skal være personlig. Mit råd er, at du skal kigge på, hvad du har af pynt og små ting, og sætte det du har på din krans - og så gøre den smuk ved fx at spraye den med én farve. Jeg har ingen traditioner omkring min krans - for mig er det bare dén, der er startskuddet på en meget dejlig tid.
Elisabeth Kruse: Poetisk
© Thomas Dahl

Elisabeths krans er bygget op af mos, sukkulenter, smukke juleroser og fire klynger med smalle kertelys.

  • Min krans er kæmpestor. Det er den hvert år. I år har jeg valgt at lave en krans med elefanttråd. Den min mig lidt om små formklippede buksbom. Herpå har jeg sat sukkulenter, små udsprugne løg, juleroser, det er min yndlingsblomst, og én enkelt alpeviol. I stedet for fire store lys eller blok lys i midten, har jeg sat fire gange fire tynde kartelys. Vi tænder altid ét lys, i år altså fire små lys, hver søndag, altid i urets retning. Lysene har jeg sat i lysholdere lavet af elefanttråd, om jeg først har viklet og snoet rundt om en rund genstand, fx en pen. Man kunne også bruge glas fra vaniljestænger, som minder lidt om reagensglas, som små vaser eller til at holde lysene. Min krans er altid meget enkel, poetisk og naturlig. Første søndag i advent mødes familie og venner altid og går i skoven. Sidste søndag tager i i Det Kongelige Teater og ser Nøddeknækkeren.