Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Eventyrlig vinter

En stemning af nostalgiske barndomsminder og romantisk eventyr hviler umiskendeligt over Kudskehuset i skoven ved Havreholm Slot.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

I dette hus starter julen og dens forberedelser allerede i slutningen af oktober. Her - midt i skoven, i hvad der engang var tjenestebolig hørende til det nordsjællanske Havreholm Slot - bor nemlig stylist og forfatter Ulrikke Gercke med sin mand Henrik Marqvart og de to teenagedrenge, Vincent og Gustav, samt den lille efternøler, Margurithe på et år.

Ulrikke Gerckes yndlingstid på året er faktisk, når efteråret banker på døren og inviterer os med ind i de mørke vintermåneder. Hun starter i oktober måned med at samle forskellige ting i naturen for at danne sig et billede af, hvordan julen skal se ud i år. Dernæst hænger hun grene, kogler og bær til tørre, så de kan dekoreres i december.

Ulrikke Gercke prøver at begrænse sine valg af ting, hun selv laver til jul, for ellers æder juleforberedelserne nemt hele december op. Alt behøver ikke at være hjemmelavet. Der findes fx ganske fine forbagte brunkagehuse, som børnene selv kan samle på en eftermiddag. Man kan så gøre meget ud af slikket, hvor børnene får lov til at gå amok med pyntningen af kagehuset.

For Ulrikke Gercke er det også vigtigt at finde fordybelsen og roen frem i julen - ikke kun i helligdagene, men gennem hele december. Hun starter således morgenen med at tænde lyset ved den lille krybbe, og så spises der ellers morgenmad med dejlig klassisk julemusik, så alle kan starte dagen med en fornemmelse af julefred.

Spisestuen gøres også festlig allerede fra 1. december. Juledugen er lavet af bleget sækkelærred, som har den egenskab, at den bliver smukkere for hver gang, man vasker den. Efter nogle vaske kommer den til at ligne en antik fransk hørdug. Et ekstra lille bord hentes altid ind i spisestuen ved juletid, så alt, hvad der bliver lavet af søde sager, løbende kan blive udstillet, inden det spises i
juledagene.

Italiensk panforte

mandler 100 g
nødder 150 g, blandede
pomeranskal 50 g
sukat 50 g
figner 100 g, tørrede
kakao 2 spsk
mel 1 spsk
kanel 1 spsk
nelliker ½ tsk
honning 100 g flydende
sukker 125 g
æg 1
vand 1 dl

Kom mandler - de skal ikke smuttes - og nødder i en lille bradepande, og rist dem i 10-12 min. ved 225 grader.

Afkøl og hak dem groft. Hak også pomeranskal, sukat og figner. Bland det i en skål med de hakkede mandler og nødder. Tilsæt mel, kakao, kanel og nelliker. Varm honningen i en skål over vandbad. Rør honning og sukker i dejen. Rør til sidst æg og vand i, så dejen bliver sammenhængende. Der skal måske yderligere 1 - 1½ spsk vand i - det afhænger af æggets størrelse.

Kom dejen i en lagkageform beklædt med bagepapir. Sæt kagen på nederste rille i en 175 grader forvarmet ovn. Bag den i 40 minutter, til overfladen føles tør. Afkøl kagen på en bagerist. Pakkes i film og trækker mindst 2-3 dage. Pynt med flormelis og en valnød i midten. Kagen kan holde sig i en måned, hvis den er indpakket i folie.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Juletræet pyntes i år med store sølvkugler og hjemmesyede kræmmerhuse i isblå og sølv. De er lavet af indisk stof med påsyede pailletter.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Ulrikke Gercke starter altid dagen med en frisk morgentur med barnevognen i den omkring-liggende skov.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Hunden Hermans yndlingssted er foran kakkelovnen. Julestrømpen har hvert år sin plads ved siden af kakkelovnen.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Efternøler Margurithe på et år får masser af frisk luft i det naturskønne område omkring Havreholm Slot i Nordsjælland.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Julebordets hoveddekoration er et lille træ med en fredsdue. Dugen er lavet af bleget sækkelærred.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Det er en fast juletradition, at børnene laver deres eget brunkagehus, som så spises nytårsaften.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Margurithe på et år har fået sit eget legehjørne med masser af puder og bløde dyr.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Ved buffetbordet holder en del af husets små nisser til. De er lavet i grå filt og uld.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Brug en adventssøndag på at bage den italienske julekage panforte med bl.a. mandler, figner og kanel.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Ren Morten Korch-idyl byder én velkommen til Kudskehuset. Den enkle krans har Ulrikke Gercke selv lavet.

© John Bendtsen og Joachim Wichman

Gåturerne bliver ofte lagt forbi bækken, der løber tæt ved huset.

Relaterede Artikler