Moderne fællesrum

På den gamle nordsjællandske gård har de unge taget over, og det har givet lyst til at lette stilen og udtrykket i det store fællesrum, hvor der dagligt dækkes op til 10 personer.

© bobedre.dk

Når der hver dag skal sidde 10 personer til bords, er det vigtigt med god plads og masser af siddepladser. Hvert familiemedlem kan nu vælge sin yndlingsstol omkring det næsten fem meter lange spisebord, der faktisk kan blive endnu længere.

Månedens læsere er familien Knudsen og familien Halberg - tre generationer under samme tag
© bobedre.dk

Hvorfor henvendte i jer til bo bedre?
Den unge frue i huset havde fået et abonnement i julegave og ved at læse om andre forvandlinger, blev hun inspireret til, at vi skulle melde os.

Opgaven med at skabe en stil i rummet var for omfattende for os - der var mange hensyn at tage stilling til, så det var nemmere, at der kom en udefra
og skar igennem.

Hvad synes I om rummet?
Vi er glade for stilmikset mellem det nye og det gamle, og for den lys-effekt der slipper gennem det tynde gardin. Når vi nu havde rør, der skulle skjules, synes vi, at gardinløsningen er sjov og uhøjtidelig.

Hvad havde I aldrig selv fundet på?
Det vandrette tapet, der ser sjovt ud sammen med bjælkerne i loftet og så alle de forskellige stole. Vi er nok mere traditionelle og tænkte ens stole rundt om bordet.

Hvad er I særlig glade for?
Det lange bord, der bare står helt enkelt, det ser godt ud. Det er lige, hvad vi har brug for. Nu har vi fået et bord, der kan slås ud, så der bliver plads til alle.

Og så er vi meget glade for, at vi ikke skal flytte andre møbler eller ting, når vi skal slå bordene ud.

© bobedre.dk

FØR: Den store spisestue, der bruges dagligt, når gårdens tre generationer spiser middag sammen, mindede mere om et opmagasineringsrum.

De tunge møbler og gardiner gjorde rummet meget mørkt og passede slet ikke til den unge generation, der har overtaget driften af gården.

© bobedre.dk

Rummet oser af historie og charme med den gamle kakkelovn og de skæve vinduer og døre, men tilført moderne møbler og en lidt rå stil bliver rummet lidt provokerende og friskt.

De forskellige lamper over bordet er sjove og giver en mere uhøjtidelig stil, hvilket passer godt til huset og dets beboere.

© bobedre.dk

Marina R. Lykkesteen er indretningsarkitekt, og en af de faste eksperter, vi sender ud til læserne. Hun indretter hjem og miljøer for både private og virksomheder. Læs mere på indret.nu

”Mine kodeord var lys, lys og lys. Det lave loft og bjælkerne gjorde, at jeg ønskede at skabe en let stil og ikke fylde rummet ud. Døre, paneler og karme ønskede familien ikke at ændre farven på, så nuancen fik i stedet lov til at påvirke farvevalgeti det nye rum. Der var også nogle rørføringer ved vinduerne, som en gardinløsning gerne skulle kunne skjule.

Endelig var jeg meget opmærksom på, hvad rummet skulle bruges til - nemlig en stor fælles spisestue til hverdag og festlige lejligheder med mulighed for masser af siddepladser.

© bobedre.dk

Det er en hårfin balance mellem personlig stil og rodebutik at have forskellige stole rundt om bordet, men de virker som et godt blikfang i rummet og illustrerer, at her er primærfunktionen at sidde og samles over maden.

© bobedre.dk

Det rå, lidt industrielle udtryk skaber du med fx store lamper i stål eller aluminium. Hektar-loftslampe, diam. 47 cm, fås i flere farver, 449 kr., Ikea.

© bobedre.dk

Stole med deres helt eget udtryk er en overskuelig måde at bringe en personlig stil ind i boligen på. Med et design, der tager os tilbage i tiden til dengang, man købte sine designmøbler i Brugsen, har Hay relanceret FDB-møblerne fra 1940’erne. Stol J110, fås i flere former og farver, 1599 kr., Hay.

© bobedre.dk

Et rullebord kan have mange funktioner, både som afsætningsplads eller til ekstra opbevaring. Læg et skærebræt med en god tykkelse ovenpå og du har en ekstra arbejdsplads i køkkenet, der ovenikøbet er mobil. Stabil stålvogn med tre hylder, kan bære op til 100 kg, l 91 x d 59 x h 94 cm, 1699 kr., Lomax.

© bobedre.dk

Brug arvestykkerne

Den støvede blå farve på de gamle døre og paneler ville familien gerne bevare, da farven er gennemgående for husets træværk. Derfor valgte indretningseksperten at tage udgangspunkt i farven og malede væggene i næsten samme nuance.

Det stribede tapet blev sat op vandret for at understrege de charmerende skæve vægge i det gamle bondehus. Bjørn Wiinblad-platterne stammer, ligesom flere af møblerne, fra den gamle stue. Selvom det er den yngre generation, der har taget over, er det med stor respekt for de ældre familiemedlemmers smag, følelser og ejendele.

© bobedre.dk

Mobile møblerRummet skulle først og fremmest

være enkelt og overskueligt indrettet, men samtidig fungere som samlingssted ved spisetid. Derfor kom rullebordet i betragtning. Ved store sammenkomster er det nemmere at samle fade og tallerkener på vognen. Ydermere er rummet et gennemgangsrum, så der skulle være nem passage til husets øvrige rum. Rullebordet er meget nemt at flytte andetsteds hen.

© bobedre.dk

Den lange bogstavplakat mellem de to vinduer tilfører et råt og nutidigt udtryk til den lavloftede, hyggelige bondehusstue. Farverne på væggene er holdt lyse og lette, mens nips, pynt og andre ting samt møbler har fået mere kulør.