Verner Pantons 15 bedste og mest ikoniske lamper

Panthella, Flowerpot og Topan er nogle af Verner Pantons verdenshits som designer, og de er lamper, som de fleste kender. Men kender du også Wire, Onion, Spiral og Fun?

Verner Pantons lamper
© Verpan

Verner Pantons lamper

Verner Panton var en mand af sin tid, men samtidig også en mand forud for sin tid. Det afspejles tydeligt i hans lamper.

Verner Panton var optaget af lamper og belysning gennem hele sin karriere og i det meste af sit liv (1926-1998). Her i dette galleri finder du de fleste af Verner Pantons ikoniske lamper inden for de tre vigtigste lampegenrer: Gulvlamper, bordlamper og pendler.

Du kan dog også finde en del Panton-lamper, som ikke er allemandseje. Test dig selv. Hvis du kender dem alle, må du mindst have sort bælte i Verner Panton-lamper

Pantons Wire bordlampe

Pantons bordlampe "Wire" her på billedet er en af de Pantons knapt så kendte lamper. "Wire" er fremstillet i netop wire-tråd og med en plastikskærm som top. Bordlampen fås blandt andet hos Trendyliving for kr 5.995. Produceres af Verpan.

Verner Pantons tid
© Verpan

Verner Pantons tid

Verner Panton havde sine velmagtsdage cirka samtidig med ungdomsoprøret og flowerpower-bevægelsen. Det kan tydeligt ses i hans møbler og lamper, som er dybt præget af samtidens sprælske farver og ukonventionelle former.

Samtidig var Verner Panton en underlig fisk i den danske andedam. Han begyndte sit virke i 50'erne, da dansk møbeldesign brød igennem på verdensplan. Her arbejdede han i sine tidlige år på Arne Jacobsens tegnestue, hvor han blandt andet tog del i designet af AJ's ikoniske stol, "Myren".

Da Verner Panton selv brød igennem i egen ret var hans designstil dog lysår væk fra mainstream i den snedkerglade danske guldaldergeneration af møbeldesignere: han lavede møbler og lamper skabt i plastik og akryl og var dybt optaget af masseproduktion.

Verner Pantons Fun pendel

Pendlen "Fun" blev designet i flere forskellige varianter, blandt andet i en tredelt gulv-til-loft-version. Fun er fremstillet i metal og perlemor. Loftslampen ser virkelig fun ud og er dermed et rammende udtryk for Verner Pantons veludviklede sans for humor, som altid spiller med i hans arbejde.

Den ligner på mange måder en del af et sætstykke til en periodefilm fra hippie-tiden. Den er dog langtfra bedaget og har stadig tag i et stort publikum i dag. Den produceres af Verpan i forskellige formater. Fun-lampen på billedet (1DM) er i størrelsen 43 x 27 cm. Den føres blandt andet hos Lampemesteren til kr. 2.995.

Superstjerne
© Louis Poulsen

Superstjerne

Verner Panton blev en superstjerne på den internationale designscene og endte med at slå sig ned i Schweiz. Hans design - og i særdeleshed hans lamper - blev produceret i svimlende antal i hans samtid. Derfor er det i dag let at finde flere af hans smashhits til en rimelig pris på brugtbørsmarkedet.

Her i galleriet finder du de vigtigste af hans ikoniske lamper, der stadig produceres og kan købes fra ny. Du finder også vejledende priser og links til nogle af de mange forhandlere af Verner Panton-lamper i Danmark.

Panthella bordlampe

Verner Panton designede sin lampeserie Panthella i 1971. Panthella bord er den kortbenede udgave. Lampen er stadig en træffer i handlen. Den produceres i dag af Louis Poulsen udelukkende i hvid opalt akryl. Målene på lampen på billedet er 58 x 40 cm. Oprindeligt blev Panthella bordlampen lanceret i en bred farvepalet med mange pangfarver iblandt. De nye hvide Panthella-bordlamper kan fås mange steder, bl.a. hos Jacobsen Plus til en vejledende pris på kr. 4.245.

Panthella gulvlampe
© Louis Poulsen

Panthella gulvlampe

Panthella gulv er storebroderen til Panthella bord. Den er 130 cm høj og 50 cm bred. Lampen produceres ligeledes hos Louis Poulsen udelukkende i hvid opalt akryl. Hos Louis Poulsen er den vejledende udsalgspris på Panthella gulvlampen kr 5.495.

Pantons Globe pendel
© Verpan

Pantons Globe pendel

Verner Pantons unikke Globe pendel blev designet til en møbelmesse i Tyskland i 1969. Den blev dog først sat i produktion 7 år senere. Lampen består af en rund kugle i transparent akryl med 5 reflektorer indeni. Den var oprindeligt designet med reflektorer lakeret i hvid, blå og orange.

Pantons Globe Pendel produceres af Verpan, der for nylig lancerede en kobberversion af pendlen. Det er den, der kan ses på billedet. Herudover findes den både med reflektorer i aluminium og i hvid opalglas. Globe føres i forskellige i to forskellige størrelser på hhv. 40 og 50 cm i diameter. Set i Salling i Århus i den originale version til kr. 9.499.

Verner Panton - Spiral
© Verpan

Verner Panton - Spiral

Tredelt hængelampe - Spiral pendel - prodiuceret af Verpan. 220 cm høj, 48 cm i diameter. Spiral pendlen fås også som enkeltstående hængelampe. Spiralerne i sølvtekstur er udført i akryl. Vejledende pris hos Designlite er kr. 26.245.

Verner Panton UFO
© Verpan

Verner Panton UFO

Panton levede i rumalderen, hvor russerne og amerikanerne i et kapløb med tiden indtog rummet. Impulser fra denne epoke kan spores i Pantons UFO pendel fra 1975.

UFO-lampen består af en række ophængte sfæriske ringe i plastik i hvid og rød. Lampen produceres af Verpan. Højden på lampen er justerbar. Set hos Designlite til kr. 13.645

Flowepot bordlampe
© &tradition

Flowepot bordlampe

Verner Pantons serie af Flowerpot-lamper er endnu en af designerens ikoniske lamper. Det er designfirmaet &tradition, der i dag producerer hele serien af Flowerpot-lamper, der alle har det samme visuelle motiv med to halvkugler af hver sin størrelse, der møder hinanden.

Den dybrøde VP3 Flowerpot bordlampe er en af de 9 nuancer, som &tradition producerer den i. Flowerpot VP3 er designet i 1969. Vejledende pris hos Lampemesteren kr. 1.495.

Flowerpot pendel
© Bahne

Flowerpot pendel

Flowerpot-loftslampen produceres som de øvrige Flowerpot-lamper af &tradition og kan fås i to forskellige størrelser: en lille med en diamter på 23 cm (VP1 fra 1968) og en stor på 50 cm (VP2 fra 1971). Flowerpot pendel fås blandet andet hos Bahne til en vejledende pris på kr. 1.495.

Flowerpot bordlampe
© stardust.com

Flowerpot bordlampe

Flowerpot bordlampen (VP4) er fra 1969. Den produceres også af &tradition. Vejledende pris hos Tendensshop er kr. 1.995

Verner Panton - Moon lampe
© Verpan

Verner Panton - Moon lampe

Moon Pendel er en af Verner Pantons første lampedesigns og stammer fra 1960. Den består af 10 ringformede diske, der roterer omkring en lodret akse. Produceres i hvid og kobber og i en diameter på hhv. 34 og 44.5 cm af Verpan. Fås hos Jacobsen Møber til kr. 4.895

Onion - Yamagiwa bordlampe
© Verpan

Onion - Yamagiwa bordlampe

Onion bordlampen blev designet af Verner Panton til det japanske marked og for den japanske producent Yamagiwa i 1977. Lampen bliver også undertiden kaldt for netop Yamagiwa. I dag har danske Verpan overtaget produktion. Yamigiwa findes både som bordlampe og som pendel. Set hos Illums Bolighus til kr. 8.495.

Pantons - Topan VP6 lampe
© &tradition

Pantons - Topan VP6 lampe

Den lille loftslampe Topan VP6 blev oprindeligt designet til det norske hotel Astoria i Trondheim i 1960. Lampen blev senere Verner Pantons første masseproducerede lampe.

Verner Panton hang ved flere lejligheder Topan-lamperne i klynger i nogle af de ruminstallationer og indretningsopgaver, han også var kendt, berømmet og berygtet for.

Lampen er produceret i et uhyre stort antal og er forholdsvis let at finde brugt på loppemarkeder og i antikforretninger til en overkommeligt pris. Topan-lampen fås også i ny en opdateret ny version i 5 forskellige nuancer udført i lakeret aluminium. Det er designvirksomheden &tradition, der producerer lampen i dag. Topan VP6 fås blandt andet hos Designdelicatessen til kr. 1.395.

Pantop bordlampe
© Verpan

Pantop bordlampe

Pantop er fra 1980. Verpan producerer den i to forskellige udforminger: som bordlampe og som pendel. Begge lampetyper har den samme klokkelignende top. Soklen på bordlampen er indgraveret med Verner Pantons signatur. Fås hos casanova.dk kr. til 1.995.

Pantop pendel
© Verpan

Pantop pendel

Pantop pendel. Produceres hos Verpan i 6 forskellige nuancer og i metal, krom og kobber. Vejledende pris hos Designgaragen kr. 1.395.