Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

47 lyspunkter i mørket

En stor favnfuld

© bobedre.dk

En stor favnfuld Har du et meget stort rundt bord, og synes du ikke, at du kan finde lampen, der matcher størrelsen, kunne løsningen være Kumi Oversize fra spanske DAB. Den har nemlig en diameter på ikke mindre end 110 cm (pris 20.757 kr.). Den viste model er dog ikke helt så stor i slaget, Kumi S måler kun det halve og koster 3430 kr. DAB/Luceplan.

Montøren er med i prisen

© bobedre.dk

Montøren er med i prisen I anledning af koglens 50-års-fødselsdag lanceres det danske lampeikon nu i håndlavet og sandblæst glas. Det delikate materiale skal håndteres med stor forsigtighed, derfor medfølger der i prisen en specialuddannet montør, som samler lampen på stedet. Den findes med diameter på henholdsvis 48, 60, 72, og 84 cm. Diam. 60 cm koster 54.995 kr., Louis Poulsen.

Skærm af mundblæst opalglas

© bobedre.dk

Skærm af mundblæst opalglas Passion fra italienske Fontana Arte giver et blødt og behageligt lys over spisebordet, takket være glasskærmen i opalglas. Konsollen, hvori wire og ledning er skjult, er udført i hvidlakeret metal. Diam. 47 cm, 9395 kr., Møller & Rothe.

Bizarre fragmenter

© bobedre.dk

Bizarre fragmenter Den unge spanske designer Vincente Garcia Jiménez har for firmaet Fambuena tegnet denne lidt usædvanlige pendel, som består af fragmenter på kryds og tværs. Materialet er polyakryl, som laves i enten hvid eller orangegul. 55 x 77 cm, 8770 kr., Frama Lighting.

Hak din egen lampe

© bobedre.dk

Hak din egen lampe Det er nok ikke så let, men det er faktisk meningen, at man selv skal hakke huller eller ligefrem hele stykker af sin nyindkøbte keramiklampe, som fås i enten sort eller hvid. Ideen er udsprunget fra designeren Jordi Canudas. Den sylespidse hammer købes separat. Lampen hedder meget apropos Lesslamp og produceres af spanske Metalarte. 4395 kr., Mekavi.

Tropisk sfære.

© bobedre.dk

Tropisk sfære. Lampen Tropico Sphera, designet af Giulio Iacchetti, er så ny, at italienske Foscarini har været meget sparsom med hensyn til informationer om lampen. Dog kan vi fortælle, at den er fremstillet som et modulsystem bestående at en masse separate plastenheder, der kan sættes sammen på mange forskellige måder. Lampen er først i handlen i 2009 til en pris omkring 6495 kr., CasaShop.

Til golfentusiasterne

© bobedre.dk

Til golfentusiasterne Golfseries er designet af Søren Momsen, der har brugt golfboldens smukke, skulpturelle form til lamper i håndlavet porcelæn. Her pendel med diameter 10 cm. 975 kr., sportlightdesign.com.

Nonneskole

© bobedre.dk

Nonneskole Hollandske Nicolette Brunklaus er meget poetisk i sit design, ikke mindst i sin nyeste kollektion House of Anne. Kigger man op under skærmen eller – hvad der faktisk er meningen – gennem de små udskårende vinduer, vil man kunne se billeder fra en nonneskole, som Nicolette Brunklaus har gået på. Umiddelbart før skolens nedrivning var hun ude med sin mobiltelefon og tage en række billeder, som altså nu kan ses indvendigt i hendes lamper. Diam. 67 cm, 5195 kr., Mekavi.

Lysende træskulptur

© bobedre.dk

Lysende træskulptur Birgit Østergaard har tidligere lavet lamper af papir, som blev “pustet op”, så de lignede små skyer. Nu har hun kastet sig over et bæredygtigt design med lamper udført i birketræsfinér. Hver enkelt lampe er håndlavet og uv-beskyttet med klar lak. 75 x 75 cm, 15.000 kr., Birgit Østergaard.

Et miks af årtierne

© bobedre.dk

Et miks af årtierne Det er, som om vi har set den før, og alligevel er der noget nyt over svenske Mattias Ståhlboms lampe Can S. Formen er tydeligvis 60’er-inspireret. Frækt med den citrongule farve. Skærmen af emaljeret stål har en diameter på 38 cm. 3650 kr., Mekavi.

Han kan bruge alt

© bobedre.dk

Han kan bruge alt Designer Rasmus Larsson går sjældent den letteste vej, når han frembringer sine ofte spøjse designerlamper. Men hellere det end ligegyldigt design, som han ynder at sige. Decadence er sammensat af alt lige fra en tidligere lampefod til drejede gardinknopper og lignende ting, som sammensættes på de mest fantastiske måder. Lyset kommer fra en halogenspot. Højde 30 cm., 3295 kr., Design By Us.

Lag på lag

© bobedre.dk

Lag på lag Lampen Magnolia i eg fra tyrkiske Autoban. 13.100 kr., Cph Square.

En lysende ufo

© bobedre.dk

En lysende ufo Bedst som vi troede, den store, runde stofskærm havde gennemgået alle designstadier, kommer designer Henrik Pedersen med denne fornyelse, hvor indersiden er skrigorange, og hvor en del af låget er lettet. Ufoen har en diameter på 55 cm. 3295 kr., Idemøbler.

Smukke former

© bobedre.dk

Smukke former Neutra er tegnet af Ferruccio Laviani og leveres med 2 kompaktrør. Diameter 90 cm. Fås i farverne sort/hvid og hvid/hvid, 4900 kr., Kartell.

Uldfilt og 200 cm klar ledning

© bobedre.dk

Uldfilt og 200 cm klar ledning Tom Dixon er en af vor tids bedste og mest hippe designere. Altid har han den skæve tankegang skruet på, når han sætter sig til tegnebordet, hvilket som regel resulterer i nogle markant anderledes produkter. Lampen Felt, forarbejdet i uldfilt på et hvidmalet metalskelet, er blot et ud af mange eksempler. 26 x 40 cm, 1700 kr., Cph Square.

Overskuddet går til Røde Kors

© bobedre.dk

Overskuddet går til Røde Kors Der går snart ikke en dag, uden der dukker et produkt op i limited edition. Senest har Gubi sat 300 stk. kridhvide Bestlite i produktion. Bordlampen findes i 3 størrelser BL1, BL2 og BL3, og hver af lamperne er lavet i 100 stk. Den viste model koster med en stander på ca. 40 cm 4295 kr., Gubi.

Her, der og alle vegne

© bobedre.dk

Her, der og alle vegne Taler man om svensk design, kommer man ikke uden om Thomas Sandell, som er alle vegne med sit innovative design. Bordlampen Katerina, som er et forholdsvis nyt produkt fra hans hånd, laves i to størrelser, hvor denne på 61 cm er størst. Den fås i flere farver. 3895 kr., Light-Point.

Papirkrøller eller hvad?

© bobedre.dk

Papirkrøller eller hvad? Làszlò, tegnet af Christian Malisan, er skabt ved hjælp af tre stykker plastic. Plasticstrimlerne er samlet i en krombase og udgør tilsammen en fabulerende og anderledes bordlampe. H 36 cm, 2845 kr., Milk Contemporary.

Foderbræt som inspiration

© bobedre.dk

Foderbræt som inspiration Den minder gevaldigt om et foderbræt til fugle, men om firmaet Foscarini har været inspireret heraf, skal være usagt. Derimod kan lampen udmærket bruges til menneskefodring i form af eksempelvis peanuts. Tosca med glasskærm og base af træfinér er 50 cm høj og koster 3754 kr., CasaShop.

Tak for kaffe

© bobedre.dk

Tak for kaffe Det ligger i tiden, at bordlamperne skal være bygget op af ting, vi kender fra hverdagen – men få gør det så humoristisk som franskmanden Matejewski. Lampen Porcelaine er bygget op af små og store kaffekopper med tilhørende tallerken. Den ville mormor elske … H 70 cm, 7500 kr., Spotlight2.dk.

Lysende skyline

© bobedre.dk

Lysende skyline Manhattan hedder lampen i krom med udstansninger. Fås også i hvid og som pendel. H 25 cm, 1099 kr., Globen.

Nu i mat sort

© bobedre.dk

Nu i mat sort Først kom den i en aluminiumsfarve med et orange plastgreb. Så kom den i helt hvid, og nu kan den så også fås i tidens altoverskyggende farve sort. Fortebraccio fra Luceplan er ubestridt en af de allerbedste arbejdslamper på markedet, fordi den kan stilles og justeres i enhver tænkelig retning. 2636 kr., Luceplan.

Ned på jorden

© bobedre.dk

Ned på jorden Det begyndte med en pendel, men nu kan Cecilie Manz’ karakterfulde lampe Caravaggio også fås som bord- og standerlampe. Caravaggio T’s skærm er lakeret i højglans, mens fod og stander er lakeret i mat lak. Skjult af skærmen er der monteret et fleksrør, som gør det muligt at vippe skærmen, og dermed lyskeglen, op til 40 grader. Højde 51,7 cm. 2495 kr., Lightyears.

Spektakulær model

© bobedre.dk

Spektakulær model Sigma Mini designet af Lievore, Altherr og Molina. Ca. 9000 kr., Vibia/Conceptlight.

Klassisk form i sølv

© bobedre.dk

Klassisk form i sølv Blot ved at give den en ny overflade i sølv får den klassiske bordlampe, tegnet af Diego Fortunato, pludselig et helt andet udtryk. Modellen Jazz 1331 belagt med bladsølv er 34 cm høj. 14.797 kr., Vibia/Conceptlight.

Kulla-bordlampe designet af Halskov og Dalsgaard

© bobedre.dk

Kulla-bordlampe designet af Halskov og Dalsgaard Sluk, tænd eller dæmp, det er, hvad bord­lampen Kulla er i stand til, når man griber om den lille pind, der hænger ned fra skærmen. H 55 cm, diam. 40 cm. 379 kr., Ikea.

Tyrkisk stemning på natbordet

© bobedre.dk

Tyrkisk stemning på natbordet Riccami tegnet af Gualtiero Sacchi er helt tydeligt inspireret af de klassiske tyrkiske udtryksformer. Lampen er udført i metal og fås i farverne sort, grå og kardinalrød. I midten af skærmen sidder en censor for dæmpning af lyset. 4365 kr., Bjarnhoff.

Porcelæn og plast i skøn forening

© bobedre.dk

Porcelæn og plast i skøn forening Spanske Jaime Hayón har med vanlig sans for den gode smag lavet en farvestrålende og sjov bordlampe. Las Santas har en base støbt i porcelæn og en skærm af plast i samme farve. Den findes i de tre varianter, som ses her, nemlig María, Teresa og Lolita. Højderne varierer fra 37 cm til 53 cm. Lille 9790 kr., mellem 11.245 kr., stor 12.390 kr., Metalarte/Mekavi.

Standerlampe med spejleffekt

© bobedre.dk

Standerlampe med spejleffekt Det franske belysningsfirma Dix heures dix er helt nyt på det danske marked. Deres design spænder lige fra det klassiske til det mere avantgarde. Tubes tegnet af Fabrice Berrux er sammensat af 8 pvc-rør (tubes), der har fået en overfladebelægning, der minder om en spejleffekt. Findes i to højder: 164 cm og 179 cm. Førstnævnte koster 9000 kr., Spotlight2.dk.

Ray F1

© bobedre.dk

Ray F1 Den milanesiske superdesigner Rodolfo Dordoni er en gudsbenådet designer og formgiver. Standerlampen Ray F1 er et godt eksempel på, at hans design ikke er tidstypisk, men derimod langtidsholdbart, fordi han formår at forene det enkle med det raffinerede samtidig med, at produkterne har stor funktionalitet. Lampen er fremstillet i forkromet stål med skærm af sort nylon. H 128 cm. 8650 kr., Flos.

Kørt op i en spiral

© bobedre.dk

Kørt op i en spiral Den ser ganske vist finurlig ud, men i virkeligheden er det et stykke rendyrket minimalisme, som designeren G. Lacchetti har skabt for firmaet Terzani. Lampen er formet ved hjælp af ét langt metalrør, der øverst ender i en spiral. Ledningen løber elegant indvendigt i røret. Gulvlampen Elice fås i sort som vist eller belagt med bladguld. Højde 170 cm. 6980 kr., Modiform.

Oplyste snefnug

© bobedre.dk

Oplyste snefnug Louise Campbells formgivning er baseret på klare billeder. Med standerlampen Snow har hun ladet sig inspirere af den danske vinter med sne, der kaster et præcist lys fra sig. Snow er udført som to sammensatte kegleformer. Den største kegle udgør standerdelen og står direkte på gulvet, mens den mindste kegle danner lampehovedet. Loddet i midten har betydet, at lampen kunne gøres lettere i materialeforbrug. Højden er 150 cm og på sit bredeste sted er den 80 cm. 14.995 kr., Louis Poulsen.

Navnet passer fint

© bobedre.dk

Navnet passer fint For Versailles kunne sagtens være inspireret af det pompøse slot i Versailles. Standeren fås enten i kobber eller sølvfarvet. H 121 cm. 1699 kr., Ilva.

Let på tå

© bobedre.dk

Let på tå Standerlampen er på en gang supermoderne, men vil alligevel kunne indgå i mange forskellige stilarter, hvilket er et stort plus. Læg mærke til den lille smarte finesse: ringen, der holder de fire ben samlet, har samme farve som skærmen. Main er 160 cm høj og koster 2999 kr., BoConcept.

Loungestil til det private hjem

© bobedre.dk

Loungestil til det private hjem Et nyt firma, Contardi, er kommet til landet. Firmaet er kendt for at indrette hoteller, men loungestilen har i høj grad bredt sig til den private bolig. Standerlampen fås i mange varianter med blandt andet et stel betrukket med ægte læder eller som her, hvor det fremstår i mørk satinbronze med skærm af stof. Quadra FL er 155 cm høj. 5895 kr., Møller & Rothe.

Bestem selv antal skærme

© bobedre.dk

Bestem selv antal skærme Conestand består af en stander, hvorpå man ved hjælp af et beslag kan montere en tragtformet (cone) lampeskærm. Her er monteret to skærme a 5950 kr., selve standeren koster 1600 kr. og såkaldte “clamps” koster 350 kr. pr. stk. Design Tom Dixon. I alt koster standeren, h 166 cm, 14.200 kr., Cph Square.

Én lampe, flere udtryk

© bobedre.dk

Én lampe, flere udtryk Bastone fra firmaet Metalarte findes i mange forskellige varianter. For det første kan skærmen fås i flere farver, dernæst kan stellet være enten helt glat, rillet eller som her i en kombination. Endelig kan det øverste messinggreb fås i tre forskellige faconer. H 180 cm. 16.095 kr., Mekavi.

Skærmen kan justeres i højden

© bobedre.dk

Skærmen kan justeres i højden Men ikke nok med det, den har også indbygget en lysdæmper. Karakteristisk for Extra F1G9 er, at glasskærmen kan køre op og ned på standeren og dermed placeres nøjagtig, hvor man har brug for det. Maks. højde er 156 cm, min. højde 106 cm. Selve standeren er 210 cm. 12.375 kr., On the spot.

Bord og lampe ud i et

© bobedre.dk

Bord og lampe ud i et América er udført i injektionsstøbt højglans-polyurethan, men selv om den med en højde på 142 cm ser tung ud, så er “møblet” faktisk ganske mobilt. Den funktionelle stander kommer fra firmaet Metalarte. 23.195 kr., Mekavi.

Skærm af karbonfiber

© bobedre.dk

Skærm af karbonfiber Den vejer stort set ingen ting, da skærmen er formet i karbonfiber, et superstærkt og meget let materiale. Skærmen kan tiltes udad for på den måde at give mere lys i rummet. Skal stemningen være mere intim, skubbes skærmen blot tættere mod væggen. Ball har en diameter på 19 cm. 2495 kr., Light-Point.

Læderbetrukket og meget fleksibel

© bobedre.dk

Læderbetrukket og meget fleksibel Den 90 cm lange snog med en LED-pære i munden, er betrukket med randsyet læder af bedste kvalitet. Den er beregnet til læselys fx ved sengen. Flexiled koster 3595 kr., Møller & Rothe.

En Spunk på væggen

© bobedre.dk

En Spunk på væggen Med sin 12 x 28 x diam. 4,5 cm fylder den ikke så meget, hvilket gør den anvendelig mange steder i boligen. Spunk-formen og den store anvendelighed har afstedkommet den prestigefyldte Red Dot Award. Alea består af glas og har et “låg” af aluminium, der sørger for, at man ikke bliver blændet. 3830 kr., Helëstra/On the spot.

Dreje- og kipbar

© bobedre.dk

Dreje- og kipbar Alle dele lige fra glasbowlen til selve måden, den monteres på væggen på, er forarbejdet med stor præcision, hvilket giver væglampen et eksklusivt udtryk. Gate B er i sølvfarvet aluminium og hærdet glas. Vægbeslaget måler 11,5 x 11,5 cm og totalhøjden er 20 cm. 1499 kr., Lampefeber.

Funktionsdygtig væglampe

© bobedre.dk

Funktionsdygtig væglampe Fra belysningsfirmaet Vibia kommer nogle at tidens bedste nyheder. Blandt disse er Ramón Beneditos væglampe Arms-Biluz. Dybde 44/60 cm. Skærmdiam. 20 cm. 4930 kr., Conceptlight.

Fringe Wall

© bobedre.dk

Fringe Wall Denlille sorte er sat til vægs - med den charmerende frynsede nederdelsskærm er der dømt ren charleston hos designer Edward van Vliet. Fringe Wall, der er tegnet for hollandske Moooi, har en skærmdiameter på 23,5 cm og en totalhøjde på 40 cm. Modellen laves også som bord- og standerlampe. 1795 kr., Møller & Rothe.

Design til tiden

© bobedre.dk

Design til tiden Metal af enhver slags er nyeste trend i boligindretningen, så Jaime Hayóns væglampe Josephine er både formmæssigt og materialemæssigt ramt lige i øjet. H 50 cm, fra 9995 kr., Mekavi.

Halv loftslampe, halvt væglampe

© bobedre.dk

Halv loftslampe, halvt væglampe Divina AP fra italienske Contardi har et stærkt visuelt udtryk, fordi den er så anderledes i forhold til gængse væglamper, og så fordi den ganske enkelt er smukt proportioneret. Kromarmen er 42 cm lang, den røde ledning er 50 cm. Skærmen har en diam. på 35 cm. 4695 kr., Møller & Rothe.

Relaterede Artikler