Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Køkkenet er et møbel i stuen

Familien elsker at lave mad og at være sammen med deres venner. Så løsningen lå ligefor, da de skulle indrette deres lejlighed i København.

© Tim Wahlfried

Lejligheden i to etager ligger øverst i en ejendom fra omkring år 1900. Udsigten over Københavns tage er fantastisk, men køkkenet skulle nytænkes.

  • Vi tegnede mindst tre køkkenløsninger, før vi fandt på at bryde væggen ned mellem stuen og et arbejdsværelse og så rykke køkkenet derind, fortæller den kvindelige halvdel af parret.

Køkkenet befinder sig i dag i et stort alrum, der rummer alle familiens fællesfunktioner. Her er plads til madlavning, spisning, tv-kiggeri og samvær med både mange og få, og overgangene mellem dagligstue, spisestue og køkken er fuldstændig ophævet i det ca. 100 m2 store rum.

  • Det ligger i tiden, at man skaber et rum, hvor man både er sammen med familie og med venner - også mens måltiderne bliver til. Det var derfor vigtigt for os, at køkkenet i sit udtryk blev et møbel i stuen, men det skulle alligevel have alle køkkenfunktionerne, for jeg laver meget mad, siger ejeren.

Indretningen af køkkenet er blevet til i samarbejde med køkkendesigner Lene Halse fra Multiform i Lyngby. Løsningen blev et køkken, der både fungerer
i praksis og glider ind i stuens indretning ved at gemme mange funktioner af
vejen - men alligevel have dem indenfor rækkevidde.

Emhætten forsvinder fx i bordpladen bag komfuret, og ovnen er i bordhøjde og ses ikke fra stuen. Det samme gælder naturligvis den integrerede opvaskemaskine. Et skab er dedikeret til elektronik, og køkkenhylder og skabe over køkkenbordet er erstattet med diskrete indbyggede højskabe uden greb.

  • Kun en gang er vi gået på kompromis med funktionalismen. Køkkenarkitekten foreslog en metalplade i køkkenbordet, så man nemt kunne stille ting fra sig. Det valgte vi fra, for vi syntes, det blev for køkkenagtigt, og selvom det kan lyde som en upraktisk beslutning, så fungerer det godt alligevel, siger ejeren.

Flere venner har også foreslået, at de får to ovne eller to opvaskemaskiner, men det afviser ejeren.

  • Jeg har aldrig manglet en ekstra ovn. Min erfaring er, at man ikke behøver gå amok i elektronisk udstyr.

© Tim Wahlfried

Et af målene med køkkenet var at undgå overskabe og hylder, og at det skulle fremstå enkelt og ikke udstråle for meget køkken. Derfor kan emhætten forsvinde ned i bordet bag komfuret, og de grebløse højskabe, der rummer køleskab, mikro-ovn og en særlig elektronikhylde til brødrister m.m., er bygget ind i væggen mellem køkken-alrummet og gangen. Ovnen er placeret, så den kun er synlig, når man står i køkkenet, for at dæmpe køkkenudtrykket. Armaturet er fra Dornbracht. Fotografierne Flying Birds er fra Henningsen Contemporary, og er af Nicolai Howalt og Trine Søndergård.

© Tim Wahlfried

Køkkenet fra Multiform er specialtilpasset, og alle køkkenelementer består af skuffer, hvoraf nogle har en praktisk skuffe-i-skuffen til fx bestik.

© Tim Wahlfried

Familien har valgt røget eg med tydelige tegninger af træets årer - også som bordplade. De valgte med vilje en mørk træsort for at fusionere køkkenet med resten af hverdagsrummets mere afslappende funktioner.

© Tim Wahlfried

Familiens lejlighed er indrettet i et gammelt tørreloft. Køkkenet er en del af et stort alrum på 100 m2, der også rummer spisestue, dagligstue og en kontorniche. Barstolene fra Kartell er egentlig købt til at stå på tagterrassen, men nu står de her, indtil ejerne finder de helt rigtige, der passer til køkkenet. Gulvene blev ved istandsættelsen afhøvlet og ludbehandlet.

Relaterede Artikler