Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Køkken til hverdagsmad & til festlige stunder

Alle løsninger i dette nordsjællandske køkken har til formal at skabe et arbejdsrum, der både er funktionelt og formfuldendt.

Køkken til hverdagsmad & til festlige stunder

Familien købte et længehus i Nordsjælland i 1985. Huset var bygget samme år. En del af årene, der er gået siden da har været tilbragt i udlandet - både i London og i New York, men huset har familien beholdt. Nu er de hjemme for at blive, og har atter kastet anker i de vante folder.

“Der var flere grunde til at vi gerne ville have et nyt køkken. Det oprindelige køkken havde 27 år på bagen, og var begyndt at ‘hænge’ lidt. Vi ville gerne have et større køkken med plads til selskabelighed - et køkken/alrum - og samtidig give vores teenagesøn lidt mere privatliv. Løsningen blev at bygge ud”, fortæller fruen i huset.

De nye kvadratmetre rummer nu både køkken, et stort teenageværelse til sønnen - og en vinkælder. Tilbygningen er opført som en længe, der ligger parallelt med hovedhuset. Der er højt til loftet og åbent til kip, og på gulvet ligger store fliser. For at give akustikken de bedste betingelser er der sat Troldtex i loftet.

“Vi lagde vægt på at skabe et køkkenalrum, der både fungerer i dagligdagen og hvor vi kan være med gæster. Det skulle derfor ikke bare ligne et køkken, men også have den intimitet, der er i en stue. Vi ville gerne have så rene linier som muligt - og, at tingene har en dobbeltfunktion. Det gælder f.eks. kogeøen. Den fungerer også som en slags bardisk - et sted, hvor vi kan få en drink med vores gæster før vi går til bords. Krydderihylden er elektronisk, og kan forsvinde i bordpladen. Vi overvejede gas til komfuret, men endte med induktionsvarme, fordi kogepladerne ellers ville stikke op. Med induktion er alt i ‘vater’ - og mindre køkkenagtigt”.

I følge fruen i huset skal et køkken være funktionelt og nemt at gå til. For at få et trænet øje med i overvejelserne, valgte parret valgte at alliere sige med køkkenarkitekt Lene Halse fra Multiform i Lyngby, som også har leveret køkkenet - men de havde et par idéer om, hvad de gerne ville have.

“Vi vidste på forhånd, at vi ville have en pejs, og at de store vinduespartier skulle kunne åbnes helt - sådan, at man på en kølig sommeraften alligevel har fornemmelsen af at være ude når man sidder omkring spisebordet. Ellers var visionen blot, at intet måtte være besværligt. Alt skulle være nemt tilgængeligt: komfur, køleskab og en vask af ordentlig størrelse. Og så skulle der være god afsætningsplads, så man kan lave en masse mad uden at rydde op undervejs”.

For ikke at skilte med de praktiske ‘must-haves’ i et køkken, er både køleskab og ovn gemt i højskabe. Fryser og en indbygget espressomaskine har fået plads i bryggerset, der støder op til køkkenalrummet. Skydedøre har erstattet almindelige døre for ikke at optage unødig plads. Som en ekstra ‘feature’ har herren i huset fået egen vinkælder. Den blev gravet ud i forbindelse med tilbygningen, og befinder sig i den del af køkkenalrummet, der har spiseafdeling. Den er lavet efter et engelsk koncept, har jordtemperatur, og åbnes og lukkes elektronisk.

“Faktisk var vores drømme om et nyt køkken nøjagtig som det er blevet. Det har rene linier, er både praktisk og rummeligt - og fungerer optimalt både til hverdag og når vi har gæster”, slutter fruen i huset.

Da familien byggede til for bla. at udvide køkkenet blev der også plads til en vin-kælder. Vinkælderen åbnes og lukkes elektronisk. Den hedder ‘Spiral Wine Cellar’, og er designet af et engelsk firma. Den forhandles af Fredelund i Kolding. Kælderen er bygget op af moduler, og var i flg. ejeren den første, der stod færdig i Danmark. “Den har jordtemperatur, og er perfekt til vin”, siger han. Når glaslemmen til vinkælderen lukkes, kan man gå på den. I tilbygningen er der åbnet til kip, og for at dæmpe den akustik, som et flisegulv oftest medfører, er der i loftet sat Troldtex. Fliserne hedder ‘Mosa’ og forhandles hos Odorico.

Køkken/alrum

Familiens nye køkken/alrum er 40 kvm. stort. De store gulvfliser hedder ‘Mosa’ og forhandles hos Odorico i Lyngby. Barstolene ved køkkenøen er købt hos Svendsen Møbler i Gilleleje, og i følge ejerne sidder man helt fantastisk i dem. Pejsen fra CMC Pejse er en gaspejs, der på en kølig vinterdag giver masser af varme. Spisebordet er et Poul Kjærholm bord, der kan udvides med træplader og dermed have plads til 14 personer. Stolene i sort skind hedder Catifa og er købt hos Hamilton på Jægersborg Alle i Charlottenlund.

Det lyse og dejlige køkken fra Multiform...

Det lyse og dejlige køkken fra Multiform flankeres af en pejs fra CMC - flammerne reguleres med en fjernkontrol. De sorte sten fra Petersen Tegl i Kollund er støbt i hånden. Samme firma har leveret tegl til skuespilhuset i København. De hedder Kolumba og bliver holdt sammen med sort mørtel. Højskabene på køkkenets endevæg gemmer på køleskab, ovn og mikroovn. Filosofien bag køkkenindretningen er at gemme de fleste funktioner af vejen, så rummet får intimitet som en stue. Stolene ved den kombinerede bardisk og køkkeno er fra svenske Johanson Design og købt hos Svendsen Møbler i Gilleleje. Køkkenøen har elektronisk hæve-sænke-hylde. Emhætten er placeret yderst diskret i en hvid kasse med indbyggede spots. I stedet for døre er der valgt skydedøre med matteret glas, der lader lyset men ikke synet ind, samtidig med at de sparer vægplads.

Vinkælder

Vinkælderen er bygget op af moduler efter et engelsk koncept, og hedder ‘Spiral Wine Cellar’. Kælderen har jordtemperatur. Kældersystemet forhandles i Danmark af Fredelund i Kolding.

Ovn og mikroovn

Ovn og mikroovn er anbragt i diskrete højskabe på køkkenets endevæg. Skabslågen glider om på siden og ind i skabet, og er således ikke i vejen, når ovnene er i brug og skabslågen åbnes. Ovnene er fra Atag.

Køkken fra Multiform

Køkkenet er fra Multiform, og indrettet med assistance fra køkkenarkitekt Lene Halse. Køkkenbord og vask er i hvid corian. Lågerne er matte, fordi de i flg. fruen i huset er nemmere at holde end låger i højglans. Bemærk, at den rektangulære form går igen i vindue, bordplader, skuffer, kogeplade og i pejsen fra CMC Pejse. Det sorte ur på væggen er fra Stelton. I loftet er indbygget spots, der giver et godt konkret arbejdslys. Skålen fra Acentro er placeret på en elektronisk hæve/sænke hylde i køkkenøen, der rummer alt hvad man kan tænke sig af krydderier.

Køkkenø

Køkkenøen har elektronisk hæve/sænke hylde. Det betyder, at krydderier o.lign. altid er ved hånden, når maden tilberedes, men kan forsvinde ‘ud af billedet’ når der trykkes på en knap. Kogepladen har induktionsvarme. Fruen i huset ønskede sig oprindelig et gaskomfur, men valgte det fra, fordi induktionspladen fra Atag er mere diskret - den er i ‘vater’ med den øvrige bordplade, og knap så ‘køkkenagtig’. Skålen er fra Acentro.

Relaterede Artikler