Alrum til alle

Selv om Luise og Rasmus er unge, har de allerede renoveret tre huse. Erfaringen herfra har de brugt i køkkenet i deres nye Aarhus-villa.

© Lisbett Wedendahl

Man er ikke i tvivl om, at der er stor interesse for vin, når man er på besøg hos Luise og Rasmus i deres hjem i Aarhus.

En vigtig del af køkkenet er nemlig et vinrum, hvor flaskerne ligger til skue, før de bliver håndplukket og serveret. Køkkenet er i øvrigt domineret af et sortbejdset egetræskøkken fra JKE Design og et stort egetræsbord, hvor træet har fået lov at stå i sin naturlige pragt.

For enden af rummet er der en stor sprosset terrassedør, der lukker haven indenfor, og modsat køkkenet en rå murstensvæg med en bred åbning til stuen, som på en gang definerer køkkenet som et rum for sig, men samtidig skaber sammenhæng til resten af huset.

Dermed kommer køkkenet til at virke som et samlingspunkt, hvor vin, venner og mad er i centrum. En vellykket indretning, der er et resultat af års erfaringer med at bygge om.

For selv om parret kun er omkring de 30, er funkisvillaen, der ligger i midten af Aarhus, det tredje hus, de renoverer og indretter helt fra bunden. Ekspertisen er kommet med erfaringen, men det spiller naturligvis også ind, at Rasmus arbejder som ejendomsudvikler.

Villaen var tidligere en del af Aarhus Universitet, hvor den i årtier blev brugt til undervisningslokaler og som bibliotek. Da parret overtog den, var væggene fulde af computerstik, og gulvene belagt med linoleum i en farve, der råbte offentlig institution, så det kunne høres i hele Aarhus Midtby.

Selv om ombygningen er gået hurtigt, blot tre måneder fra start til slut, er resultatet gennemført i detaljen og afspejler parrets personligheder og interesser.

Både Luise og Rasmus er passionerede jægere, og de holder meget af natur, hvilket præger huset. Der hænger jagttrofæer på væggene, og det er ikke alle, der er fra de danske skove. Rasmus har gennem længere tid rejst i hele verden for at jage, og da han mødte Luise, varede det kun to måneder, før de tog på jagttur i den canadiske vildmark.

Naturinteressen skulle afspejle sig i køkkenet, men samtidig var de fast besluttede på, at de ville have et moderne køkken.

  • Og det har vi fået ved at vælge et køkken i træ, hvor vi kan se mønstret fra årerne, men det er samtidig et sort køkken, der bringer en dejlig rå stemning til rummet, siger Luise.
© Lisbett Wedendahl

Køkkenet er udført i tysk eg, som har en finere struktur end det mere hyppigt anvendte amerikanske egetræ. For enden af køkkenet ligger et afkølet vinrum, hvor vinen præsenterer sig flot og skaber en varm stemning i rummet. En skydedør kan rulles for, så vinen ligger køligt og ikke bliver udsat for sollys.

© Lisbett Wedendahl

Parret går op i vin og synes, at det er synd, at de flotte mærkater og flasker skal gemmes væk i en kælder eller et vinkøleskab. Hylderne har Rasmus selv lavet af overskudstræ fra spisebordet.

© Lisbett Wedendahl

En af de detaljer, der får kontrasterne til at spille sammen, er spisebordet, som er ført helt ind i køkken-øen, så de to synes helt integreret på trods af de forskellige materialer. Bordet er lavet af fire meter lange og 150 år gamle egeplanker fundet hos Lundeborg Træ på Fyn. Plankerne er blevet behandlet med fløde, der lukker eventuelle huller, uden at træet tager farve. Trofæerne på væggene er hjembragt fra jagtture i udlandet.

© Lisbett Wedendahl

Indretningen har et kosmopolitisk præg fra de mange effekter, Luise og Rasmus har købt på deres udlandsrejser. Her en fjerhovedbeklædning fra zuluerne. Bænken under har Rasmus lavet af træ, der blev tilovers fra bordet.

© Lisbett Wedendahl

Selvklæbende plast skaber et grafisk mønster bag Colourpop-hylderne fra Areastore. Kobberholderen er fra H. Skjalm P., og keramikkoppen med uglemotivet er designet af Donna Wilson.