Jeppe Utzon #takeover

Mød arkitekten Jeppe Utzon når han fra i dag overtager BO BEDREs profil på Instagram.

Vi har fået fint besøg på Instagram, hvor Jeppe Utzon har overtaget vores profil i en takeover. Følg med på vores Instagram. Du finder os under brugernavnet @bobedredk

Jeppe Utzon er det yngste skud på den arkitektoniske Utzon-stamme og har tidligere blogget for os som ambassadør her på bobedre.dk. Han blev uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole i København. Efter sin eksamen arbejdede Jeppe med sin onkel, Kim Utzon, og far, Jan Utzon. Hans bedstefar, Jørn Utzon var den arkitekt, der skabte The Sydney Opera House, og Jeppe Utzon fortsætter en rig familietradition gennem sit arbejde i kunsten med arkitektur. Jeppe Utzon grundlagde sit eget arkitektur -og designfirma i 2004. Læs mere på jeppeutzon.com

Vi har fået Jeppe Utzon til at svare på en hurtig Q&A ...

Hvad inspirerer dig?
Brusebade og opvaske. Det er der, jeg bedst tænker og får ideer. Så når jeg får en ny opgave med at tegne et hus eller designe en ting, så skal jeg enten i bad eller ud og vaske op for at løse den. Lange varme brusebade. Og opvaske taget med opvaskebørste, grundigt aftørret med viskestykke og stillet på plads. Vi er også ved at få sat et brusebad op på tegnestuen. Det forventer jeg mig meget af.

Hvilken dansk designer er den mest betydningsfulde ifølge dig? Jeppe Utzon. Han er både designer og arkitekt - og fænemonalt dygtig i øvrigt. Jeg har fulgt hans karriere tæt lige siden begyndelsen og det har været både lærerigt og inspirerende. Hans projekter rammer mig lige i hjertet. Det er som om vi har en helt særlig forbindelse - eller forståelse. Ja, til tider er det næsten uhyggeligt.

Hvilket projekt arbejder du på lige nu?
Et sommerhus, et enfamiliehus, et hovedsæde, to udviklingsprojekter, en sofa, et spisebord, to radioer, en dørtelefon, tre højttalere, en peberkværn, et nødhjæpsshelter, en transportabel bod og en bistade. Og så har jeg et overordnet projekt om at have færre projekter. Virkelig.

Hvad er god stil for dig? Hvis man er en flæskesteg, så skal man ikke tage remoulade på. Er man derimod en fiskefrikadelle - eller en fiskefilet, så kan man godt tage remoulade på. Og ristede løg. Bløde løg skal man helst kun tage på, hvis man er en hakkebøf. Sovs passer også godt. På samme måde med stil. Den skal passe til dig.

Hvordan ville du beskrive din egen stil?
En tyk skive nybagt fuldkornsrugbrød, som har været en kort tur i brødristeren. Ovenpå et gavmildt lag lækker hjemmelavet tunsalat med tun, æg, olivienolie, løg, peberrod, bønnespirer, mayonnaise, chili og tabasco. Alt sammen økologisk og krydret med salt, peber og purløg. Serveret udendørs på et tæppe med puder i efterårssolen - og med et glas god hvidvin til.

Hvilken indretningstrend ville du aldrig have i dit hjem?
Indretningstrends generelt. Mit hjem skal være personligt. Trends er det modsatte.

Hvilken ting ville du tage med fra dit hjem, hvis du kun måtte vælge 1?
Mit fotoalbum. Hvis altså jeg kan blive i Danmark. Ellers ville jeg tage min opvaskebørste med. De der svampe de bruger til at vaske op med i udlandet er komplet håbløse. Jeg ved ikke hvordan nogen nogensinde får ideer med svampe.

Hvad vil du gerne huskes for?
For alle de gode ting jeg har gjort. Og ikke for mine fejl og dumheder.

Hvor i dit hjem kan man aller bedst se, at det er dit?
På badeværelset. Der er så få ruller i en pakke toiletpapir, at den næsten guddommelige indre ro man oplever, når man har nok toiletpapir, er kortvarig. Der er typisk seks eller otte ruller i en pakke, så man er hurtigt nede på at have to til tre ruller tilbage. Her forsvinder den indre ro fuldstændig og erstattes i stedet af en tilstand af dyb stress, tør mund, nervøse trækninger og en konstant husken sig selv på at købe toiletpapir. For så at glemme det igen, når man har chancen. Denne traumatiserende tilstand kan vare mange uger og henover ting som køkkenruller, take away servietter, vasketøj, kærestens håndklæde og det, der er værre. Indtil det igen lykkes at købe den næste lille pakke toiletpapir - hvorefter cyklussen starter forfra. Med mindre man ved, hvordan man bryder ud af denne onde cirkel. Det gør jeg. Og det er sådan, du kan kende mit hjem - på badeværelset. Jeg har toiletruller til et helt år derude.

Hvis du skulle have et indretningsmotto - hvad skulle det så være?
En plads til hver ting - og hver ting på sin plads.