Sådan fjerner du stearin og pletter

Nemme guides til at fjerne overskydende og spildt stearin på lysestager og diverse betræk.

© Getty Images

Indholdsoversigt

  Sig farvel til stearin på dine duge, gulvtæpper og møbelbetræk

  Vi går en tid i møde, hvor der bliver skruet maks op for hygge og stearinlys. Hvis du er en af de mange uheldige, der får stearin på yndlings dugen, gulvtæppet eller møbelbetrækket, så fat mod, der er hjælp at hente! Vi har lavet en guide til at fjerne de umulige stearinpletter.

  Step 1: Frys pletten

  Som hovedregel skal pletter gerne fjernes så hurtigt som muligt. Stearin er undtagelsen, der bekræfter reglen. Stearin er nemmere at fjerne, når det er tørt.

  Læg dugen i en plastikpose og kom den i fryseren. Den skal gerne fryse i tre timer. Med gulvtæppe og møbelbetræk skal du lade stearinen tørre på naturlig vis, men hvis du hører til det mere utålmodige publikum, så kan du fremskynde processen ved at putte en isterning direkte på pletten.

  Step 2: Skrab overskydende stearin

  Tørret stearin er mere medgørlig og nu klar til at blive fjernet fra stoffet. Hvis du arbejder med skrøbeligt materiale, skal du være forsigtig med det redskab du vil ‘skrabe’ stearinen af med. Brug derfor gerne en ske til dette, da knive nemmere vil kunne lave huller eller ridser.

  Du vil opdage, at du ikke vil kunne fjerne al stearinen, da stearin har en tendens til at trænge langt ind i stoffets fibre. Her kommer du til næste del af mission ‘pletfri’.

  Del 3: Smelt resterne

  Du fjerner resterne af stearinen ved at opvarme den, og på den led smelte resterne væk. Dette skal du gøre med et strygejern på lav varme og et gammelt viskestykke under. Hvis dit strygejern ikke kan varmereguleres, så kan du bruge et tykkere håndklæde frem for et viskestykke.

  Den overskydende stearin skal suges op ved hjælp af køkkenrulle. Hvis der er tale om en dug, så skal du huske køkkenrulle både under og over stearinen, så resterne bliver absorberet på begge sider.

  Bliv ved med at stryge og skifte køkkenrulle, indtil der ikke længere kommer fedtede pletter på køkkenrullen.

  Del 4: Påfør pletfjerner eller mild opvaskemiddel

  Hvis der stadig ses pletter efter stearinen, så skal du påføre pletfjerner, der er beregnet til materialet. Her kommer det an på, om du skal fjerne pletter fra duge, der kan kommes i vaskemaskinen eller møbelbetræk og gulvtæpper.

  Ved tekstiler der kan vaskes, skal dette gøres inden det kommer i vaskemaskinen. Vær opmærksom på, at du har fjernet alle rester, inden du tørretumbler dugen, da et aftryk efter en tur i tørretumbleren er betydeligt sværere at fjerne. Hvis der stadig er pletter efter vaskemaskinen, så skal du give din dug endnu en tur med pletfjerner.

  Når det kommer til pletter på møbelbetræk og gulvtæpper, skal du bruge opvaskemiddel, der er neutralt og mildt. Vrid en klud op med opvaskemidlet og vask på fedtpletten. Du skal lade stoffet tørre for hver gang du gentager denne proces.

  Du vil nu være fri for stearinpletter. Men, hvis du har spildt andet på din yndlings dug, kan du læse vores effektive guides her.

  Guide, fjerne stearin fra dug, lysestager og tøj
  © Getty Images

  "Bag" dine lysestager rene igen

  Hvis du er træt af, at dine lysestager er fyldte med overskydende stearin, så læs med her. Hvis varmt vand og klud ikke er tilstrækkelig, kan du smelte stearinen væk i ovnen. Det lyder måske bizart, men er yderst effektivt.

  Tænd din ovn på 80 grader. Sæt dine lysestager ind med en masse køkkenrulle under, der kan suge det overskydende stearin. Hvis der er kommet stearin ned i hullet på din lysestage, skal denne selvfølgelig sættes på hovedet. Varmen vil smelte stearinen af, uden du vil føle, du har løftet en finger.

  Guide, fjerne stearin fra dug, lysestager og tøj
  © Getty Images