© Richard Becker

Legende let og forrygende flot

Jakob L. Falhof ser nærmere på den tyske trædrejer Friedemann Bühlers smukke skåle og vaser i træ.

Forleden dag kom jeg helt tilfældigvis ind på den tyske trædrejer Friedemann Bühlers hjemmeside, og faldt i svime over hans helt fantastiske skåle og vaser i træ.

Træ er vel nok det mest fantastiske materiale, der findes i naturen. Det kan bruges til alt lige fra smykker over møbler til huse - og tusinde ting der imellem. Personligt er jeg for tiden ret vild med trædrejning, hvilket til dels skyldes, at min kone, som er møbelsnedker og en yderst habil trædrejer, stille og roligt er ved at fylde vores hjem med fade, skåle mm. i de mest fantastiske former, farver og strukturer. Derfor sidder jeg nogle gange og surfer lidt på nettet efter inspiration til at tage med hjem, og i den forbindelse fandt jeg frem til en tysker, der hedder Friedemann Bühler.

Jeg synes, at hans arbejde er helt fantastiske, fordi de kombinerer et simpelt udtryk, en organisk lethed og en håndværksmæssig ekspertise. Når man ser hans skåle og vaser, er man ikke i tvivl om, at der er lagt et stort arbejde i dem - men samtidig har de en råhed og umiddelbarhed i sig, der får dem til at fremstå lette og elegante.

Friedemann Bühler bruger udelukkende træ fra Hohenlohe-skoven i Baden-Württemberg, og han forklarer, at hvert stykke træ er unikt og har sin egen karakter, som definerer, hvordan det endelige produkt kommer til at se ud. Alle hans arbejder er derfor unika, som der er brugt lang tid på at udforme.

Jeg har samlet et par af Friedemann Bühlers værker her. Du kan se flere eksempler på hans arbejde på Buehler-holzobjekte.de

© Richard Becker