©

Gå nu bare til lægen!

At opdage symptomer på kræft i god tid er vigtigt - men det er lige så vigtigt at få dem tjekket hos lægen.

Der er mange ting, mænd er bedre til end kvinder. Men sundhed er ikke en af dem ...
Selvom lige mange kvinder og mænd får kræft i Danmark hvert år, lever mænd meget kortere med diagnosen. Og det er simpelthen, fordi de er for dårlige til at gå til lægen, når de opdager de første symptomer.

Men sådan behøver det ikke være. Og derfor har BO BEDRE i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse valgt at sætte fokus på sygdommen, så vi sammen kan få sparket vores mænd til lægen!

Her er 7 symptomer på kræft, som vi alle skal holde øje med ...

Sår
Et sår, der opstår, uden at man er kommet til skade, kan være tegn på kræft, hvis det ikke forsvinder igen. Kræft i huden og i munden kan vise sig som sår.

Modermærker og vorter
Hvis et modermærke eller en vorte vokser eller ændrer udseende, kan det være tegn på kræft i huden.

Knude
En knude kan være tegn på kræft. Knuden kan i nogle tilfælde være øm. Brystkræft opdages ofte tilfældigt ved, at kvinden mærker en knude. En knude i testiklen kan vise sig at være testikelkræft, uden at der er andre mærkbare symptomer. Knuder på halsen, under armene og i lysken skyldes som regel betændelse. Kræft kan dog også vise sig som en hævet knude f.eks. på halsen.

Forandringer af stemmen Hvis man er hæs i længere tid, kan det være symptom på kræft i halsen. Derfor skal man blive undersøgt hos sin læge. Tit skyldes hæsheden dog andre sygdomme f.eks. infektion.

Hoste Det er helt normalt at hoste, når man er forkølet, eller hvis man ryger. Men hvis hosten ændrer sig eller ikke forsvinder kan det være tegn på lungekræft. Hvis man hoster blod op, skal man gå til læge så hurtigt som muligt.

Synkebesvær Vedvarende eller tiltagende synkebesvær kan være tegn på kræft i spiserøret, mavesækken, halsen eller i brysthulen. Synkebesvær skyldes dog i de fleste tilfælde andre sygdomme f.eks. halsbetæn- delse.

Smerter Smerter f.eks. i maven eller underlivet kan være symptomer på kræft. Men der kan være mange forskellige årsager til smerter, og smerter er sjældent det eneste tegn på kræft.

Du kan se flere symptomer på kræft i pjecen HER