Romersk bad på førstesalen

Et slidt og mørkt badeværelse fra 1960'erne blev til et lyst wellness-rum med åbent til kip, ovenlysvinduer og en praktisk opdeling, hvor de svungne linjer udgør et organisk element, der både åbner og samler rummet.

© Andreas Mikkel Hansen

I løbet af de knap tyve år familien har boet i villaen, er alle rum blevet renoveret. Kun badeværelset stod og så ud, som om det var glemt, og familien havde lyst til at lukke døren dertil, når de havde besøg.

  • Vi var enige om, at det også skulle ordnes, men vi manglede inspiration, siger Anne Skriver, som derfor kontaktede tegnestuen Birch & Rasmussen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

  • Vores eneste krav var, at loftet skulle åbnes til kip. Vi havde også et lille ønske om en jacuzzi, hvis der kunne blive plads, forklarer hun.

Arkitekterne viste parret flere udkast, men det var det romerske bad med jacuzzi, de faldt for.

  • Badeværelser bliver let firkantede i udtrykket, derfor valgte vi den mere organiske form og løste pladsproblemet ved at hæve afdelingen og skabe et plateau med badekarret, siger Merete Rasmussen og Per Birch fra tegnestuen Birch & Rasmussen.

Processen har været speciel, fordi arkitekterne udarbejdede tegninger i størrelsesforholdet 1:1, som blev printet ud i A3-format og lagt på badeværelsets gulv for at skabe et bedre overblik for parret, arkiteterne og håndværkerne. For mureren var det dog en udfordring at få arkitekternes tanker overført fra tegningerne til virkeligheden og at få alt til at passe på den snævre plads.

  • Men vi samarbejder med en meget dygtig murer. Arkitekter kan jo have nok så mange ideer, men de nytter ikke noget, hvis der ikke er dygtige håndværkere til at udføre dem. Og dem finder man ikke nødvendigvis ved en søgning på nettet, siger Per Birch.

I dag er familien lykkelig for deres nye bad - også selv om de ikke bruger jacuzzien så meget, som de havde regnet med. Men bare det at have muligheden for at ligge og boble i det nye, afslappende rum, er hele ombygningen værd, mener parret.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien havde to ønsker - at der skulle åbnes til kip, og at de fik en jacuzzi. For at være sikker på, at jacuzzien fik plads, lavede arkitekterne en 1:1-tegning, der blev lagt ud på gulvet. Jacuzzien er fra Jacuzzi Aquasoul. Fliserne på gulv og vægge er fra firmaet Atlas Concorde og hedder Stay Skyline.

© Andreas Mikkel Hansen

Den brede kant ved siden af jacuzzien bruger Anne Skriver til at sidde på, når hun skal lægge neglelak på tæerne. Men det er også hyggeligt at sidde med et glas vin og snakke med den, der bader.

© Andreas Mikkel Hansen

Det store spejl kaster dagslyset udefra ind i alle hjørner af badeværelset i en sådan grad, at der ifølge ejerne kun skal tændes for lyset, når det er mørkt udenfor. Skabet fra Unoform er i valnød, som der er lagt en corian-bordplade på. Armaturet er fra Vola.

Brusekabinen i glas skaber en illusion af, at rummet er større, end det i virkeligheden er. Brusesøjlen er en Axor Starck fra Hansgrohe, og afløbsrenden er fra Unidrain. Over jacuzzien er der opsat et par hylder med bl.a. en radio og lidt toiletsager.