Purpursolhat med sommerfugl
© Pernille Kaalund

Vild forvandling: Fra 1440 m² rod til betagende parcelhushave med både udekøkken og glashus

Her er der ikke et øje tørt! Kig ind i den charmerende parcelhushave med plads til både børn og voksne hele året rundt.

Parcelhushaven

I et parcelhuskvarter i det nordlige Skanderborg ligger der en have fuld af skønhed, ro og rene linjer. Her er plads til en stor familie, til voksne og børn, til leg, familiefester, hverdagshygge, køkkenhavedrømme, glashus, udekøkken, betagende bede og hyggelige oaser. Men sådan har den ikke altid været.

Glashus i parcelhushave

Glashuset, der er placeret mellem køkkenhaven og loungeområdet, er selvbyggeri, designet af Lone og hendes mand. Det store piletræ danner et tag over pladsen med de lave loungemøbler

© Pernille Kaalund

En stor omgang rod

Da Lone og hendes mand, Thomas, i 1999 købte den 1440 m² store grund med et nybygget typehus på, var omgivelserne en stor omgang rod. Ja, faktisk uden et eneste stykke grønt.

Piletræ i have

Det store piletræ blev plantet for 14 år siden og danner nu tag over loungerummet. Glashuset er bygget i coronaens lockdown og er designet af Lone og hendes mand.

© Pernille Kaalund
Parcelhushave med hyggelige oaser

Glashuset bruges mest til ophold. Her bruger Lone timevis sammen med sin yngste datter, Filippa, med at tegne og være kreativ.

© Pernille Kaalund

Haveglæde

Haveinteressen har Lone altid haft, og det skyldes især hendes morfar, som var passioneret havemand.

Han var forhenværende landmand af den gammeldags type med revet jord mellem stauderne og en stor køkkenhave. Her var Lone gerne med til at plukke blommer, hente dagens buket og høste grøntsager til dagens måltid, og det er bl.a. denne haveglæde, der har smittet grundigt af.

– Jeg begyndte med at indrette haven med stauder, buksbomhække og blomstrende træer i en engelsk havestil, selvom det måske alligevel ikke rigtig var mig, fortæller Lone.

Prydgræsser i bed

Prydgræsser er en fast ingrediens i bedene her. Her er det lampepudsergræs, Pennisetum Setaceum ‘Rubrum’, sammen med kærtepileurt og alunrod (Heuchera). Sommerblomster i fine farver står side om side med urter og grøntsager i køkkenhaven. Her er det den spiselige lakridstagetes sammen med frøkenhat (Zinnia).

© Pernille Kaalund
Parcelhushave med loungeplads

Loungepladsen er bygget i en vinkel. Den lave sofa har både plads til bløde siddepladser og arealer med plads til lanterner. De smukke platantræer danner væg på rummet og giver skygge for sommersolen, og som en smuk finesse vokser de op af sofaen. Her hygger familien ofte med gæster, et godt glas vin og lys i alle lanternerne. De store lanterner er fra Cane-line.

© Pernille Kaalund
Jeg vendte ligesom om på det hele, såede græs der, hvor der var bede før, og lavede bed der, hvor der var græs, og det fungerer supergodt — Lone
Køkkenhave med betonfliser

Belægningen af mørke betonfliser går igen i køkkenhaven. Her er der lavet render med sten, dels for ornamentering, dels for at regnvand kan løbe væk. Et smukt fad med vand spejler himlen. Fadet er fra zinkbakken.dk.

© Pernille Kaalund
Spiseplads midt i køkkenhaven

Der er indrettet en spiseplads midt i køkkenhaven foran glashuset, hvor firkantede bede indeholder både grøntsager og skæreblomster. Keramikklokken bruges til at drive rabarber frem. Køkkenhaven er indrammet af bøgehæk.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Hjemmebygget glashus

Lone i sving med kosten foran havens nyeste projekt, det hjemmebyggede glashus. Her bruger familien mange timer, både ude på terrassen midt i køkkenhaven og inde i glashuset, som mest bruges til hygge og ophold.

© Pernille Kaalund
Trappe anlagt af mørke tegl

Trappen, Lone sidder på, binder havens to niveauer sammen og var en fødselsdagsgave. Den er anlagt af mørke tegl fra Klinker Outdoor og er efterhånden et yndet sted at sidde, da den bliver opvarmet af solen, og man her har et godt overblik over børnenes have.

© Pernille Kaalund

Forandringer

Og i begyndelsen var haven domineret af gyngestativer og sandkasse til familiens børn, da de var små.

– Min have har været meget igennem, ler hun og fortæller om, hvordan hun lavede lange staudebede ligesom sin morfars i bunden af haven. Og på den måde voksede haven frem.

Sommerblomster

Sommerblomster i fine farver står side om side med urter og grøntsager i køkkenhaven. Her er det den spiselige lakridstagetes sammen med Zinnia, frøkenhat.

© Pernille Kaalund
Dagpåfuglesommerfugl

Dagpåfuglesommerfuglen er fast gæst i haven – og i store mængder. Den er særligt glad for havens sommerfugle-buske.

© Pernille Kaalund

Rum i haven

Med tiden indså Lone, at det gav mening at opdele haven i rum. Legetingene blev placeret i et rum, køkkenhaven blev anlagt i et andet, og bålstedet blev placeret i den nedre del af haven, og her fandt familien ud af, at der var dejligt at være.

Så byggede de loungeområdet og en lav sofa omkring platantræerne, og på den måde voksede haven frem, rum for rum. Hele tiden med nye tilføjelser.

Dahlia

Dahliaer er fast ingrediens i krukkerne. Her er det den smukke ‘Bacardi’.

© Pernille Kaalund
Prydløg

Allium 'Millenium' er en af de senere prydløg, der blomstrer sommeren igennem. Også den er flittigt besøgt af sommerfugle og bier.

© Pernille Kaalund

Minimalistisk glashus

En af de seneste projekter er et minimalistisk glashus, som i dag står under piletræet og inviterer til afslapning og hygge.

Glashuset er hjemmebygget og designet af Lone og Thomas. Det begyndte som et lockdownprojekt og er nu blevet havens hjerte.

Her bruger Lone mange timer med sin yngste datter med at tegne, være kreativ og lægge nye haveplaner.

Den røde smukke kaktus dahlia ‘Chat noir’

Den røde smukke kaktus dahlia ‘Chat noir’ vokser om kap med frøkenhat, appelsintage-tes, citronmelisse, elefanthvidløg, løvstikke og tomatplanter i den fine køkkenhave. Her og der er der bygget bænke, der går hen over bedet, så Lone kan komme til at luge og høste i de store bede.

© Pernille Kaalund
Den røde kærtepileurt, Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’

Den røde kærtepileurt, Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’, lyser op ved den mørke trappe og er en superrobust og pålidelig staude, der både kan klare det meste og har en lang blomstring. Trappen bryder det store smukke staude og græsbed, der binder havens to niveauer sammen. Løvehale, Phlomis russeliana, fylder med sine store lodne blade godt i bedet.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Bedene i køkkenhaven

Bedene i køkkenhaven er rammet ind af malet lærketræ, så bedene er hævet over belægningen. På den måde bliver jorden i bedene hurtigere varm om foråret. Her har Lone plantet kål sammen med timian, som er gode naboplanter

© Pernille Kaalund
Tomatsorten ‘Gardener’s Delight’

Lone dyrker sine tomater på friland. Her er det sorten ‘Gardener’s Delight’ med det store piletræ i baggrunden.

© Pernille Kaalund

Romantisk engelsk havestil

Lone er den, der udtænker og planlægger haven, og er der noget, der ikke virker, så bliver det straks lavet om.

Sådan var det også med den sidste rest af den romantiske engelske havestil, som kom på en hård prøve en dag, da Lones ven landskabsarkitekt Kjeld Slot kom på besøg, og han stillede de helt rigtige kritiske spørgsmål, hvilket blev den romantiske engelske havestil endeligt.

Kål, indianermynte og ærter

Kål, indianermynte og ærter vokser side om side i de store bede i køkkenhaven. Et bræt på tværs af bedene giver ekstra plads til krukker fra B-Green, som fx disse med kumquat.

© Pernille Kaalund
Hortensia ‘Runaway Bride’

Bag huset er der en hyggelig gårdhave, hvor Lone opbevarer nogle af de italienske krukker, hun importerer og sælger. I kurvene ses hortensia ‘Runaway Bride’

© Pernille Kaalund

Piet Oudolf

Lone er kæmpe fan af havedesigneren Piet Oudolf og hans evne til at skabe haver, der føles som landskaber, og efter at have besøgt hans have i Hummelo i Holland faldt det hele endelig helt på plads i Lones egen, og hun besluttede sig for at grave hele skråningen op mellem havens to niveauer og plante stauder blandet med prydgræsser.

– Jeg vendte ligesom om på det hele, såede græs der, hvor der var bede før, og lavede bed der, hvor der var græs, og det fungerer supergodt, siger Lone.

Udekøkken i baghaven

I baghaven ligger udekøkkenet i direkte forbindelse med husets køkken-alrum. Lones svigerfar har hjulpet med at bygge udekøkkenet, og det er Thomas’ yndlings-rum i haven.

© Pernille Kaalund
Kvadratiske trædesten

Kvadratiske trædesten fører fra husets terrasse og ned til den brede trappe i staudebedet og videre ned til loungeområdet og understreger havens rene linjer og de mange forskellige rum i haven.

© Pernille Kaalund

Året rundt

I bedene har Lone valgt stauder, der blomstrer sent på sommeren, sammen med græsser, der også er på deres højeste i sensommeren, da familien ofte er væk hen over højsommeren. Både staudernes frøstande og de smukke græsser får lov at stå hele vinteren til glæde for både dyr og mennesker, da de er lige så smukke i deres forfald som på deres højeste.

– Hvis jeg er stresset, kommer jeg helt ned på jorden, når jeg går i haven, og fx under corona, hvor jeg har siddet på Teams hele dagen og kigget ind i en skærm, hjælper det at gå i haven. Bare en halv time er nok til at friske hjernen op igen, siger Lone med et smil.

En overdækket gang

En overdækket gang fører fra den ene terrasse til den anden. Overalt vokser der smukke græsser og stauder i terrakottakrukker.

© Pernille Kaalund
Overdækket terrasse med aftensol

Den store overdækkede terrasse uden for husets stue og køkken-alrum fanger den lave aftensol og er rammen om mange middage året rundt. Lanternerne er fra A2 Living, og de sorte borde med hjul er hjemmebyggede. Stolene er fra Vitra, bordet er hjemme-byg, og lamperne er fra Ryetti Iluminacion. Tæpperne er fra Cane-line, og parasollen er fra Umbrosa. Du kan følge Lones have på Instagram, se @havedagbogen.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ