Sommer ved Hørup hav

En kysthave, beton til halvandet parcelhus, otte containere med jord og en mobil kran.

© Pia Enghild

Haveprojekter har det – som så meget andet – med at vokse i omfang. Sådan var det i hvert fald i høj grad for Karen og Henrik Willesen.

En dag i 2007 fjernede parret en gammel hybenrose i deres have for at få mere havudsigt, men den ”operation” skulle vise sig blot at være første spadestik til et projekt, som var betydelig mere udfordrende, end de umiddelbart havde forestillet sig.

  • Efter at have bygget nyt hus på mine bedsteforældres gamle grund, var haven, det eneste vi manglede at gøre noget ved. Da hækken var væk, opstod spørgsmålet: Hvad skal der så være, fortæller Henrik Willesen. Næste skridt blev at gribe fat i have- og landskabsarkitekten Anne Marie Bøgh, der er en af Henrik Willesens kunder i Willesen Import, som importerer natursten fra hele verden.

© Pia Enghild

Trinnene på badebroen er planker, der – ligesom træet på den nedre del af terrassen og resten af bådebroen – er asobe-træ. En hård træsort, der er god til havtømmer. På betonmuren ligger et par af børnenes strandfund til udstilling.

© Pia Enghild

Sandstenene på terrassen har dimensionerne 40 x 80 cm og 40 x 120 cm. Det format er ifølge Henrik Willesen med til at understrege terrassens form og store flade. Nuancerne på stenene kommenterer også havets skiftende farver på en naturlig måde. Strukturen er forskellig fra sten til sten, der er blevet formet fra naturens side, fx gennem aftryk af mineraler og påvirkning fra vandårer.

© Pia Enghild

Karla på 6 og Iben på 11 år er glade for livet ved havet. Især Karla elsker at komme ud på bølgerne, og pigerne snakker tit om, at det må være underligt at bo inde i en stor by, hvor der ikke er luft og vidder som i Høruphav. Hynderne giver en fin lille og fleksibel siddeplads på den hårde beton.

© Pia Enghild

Den nedre del af haven var engang én stor hybenbusk. Og det tidligere plantemiljø er bevaret som et lille minde om tidligere tider i sit eget aflukke i et bed, der er omkranset af en stålkant. En form, der er med til at skabe rumfornemmelse.

© Pia Enghild

Grunden hæver sig sammen med kystskrænten i Høruphav på Sydals. Her lå engang et fiskerleje. Under gravearbejdet fandt familien et gammelt rustent wirespil. Ejendommen tilhørte i mange år Henrik Willesens bedsteforældre, og som dreng brugte han – med god grund – mange timer i haven. Skuret ved vandet er af lærketræ og gemmer på hynder og træstole. Bemærk spillet mellem linjerne i beton, sand og det maritime træ, som er med til at skabe stemningen af det rå kystmiljø.

© Pia Enghild

Familien Willesen tager en slapper i solen før aftensmaden. Sofagruppen står bare få meter fra den skvulpende vandkant, der bidrager til hyggen. Karla har sat sig på et skind af økologisk får, der er købt fra et landbrug i nærområdet.

Relaterede Artikler