Have med havehus
© Pernille Kaalund

Småt men godt: Rækkehushavens planteparadis på kun 350 m²

Ved hjælp af en stringent opbygning med rolige linjer har ejerne formået at skabe den mest yndige have på få kvadratmeter.

Haveeventyr på få kvadratmeter

Mød Ulla Bergstrøm, der beviser, at småt godt kan være stort. Hun og hendes mand har ved hjælp af en stringent opbygning med rolige linjer skabt et lille haveparadis på kun 350 m² i en rækkehushave i Virum.

Haveejer Ulla Bergstrøm

Ulla i gang med at klippe rosen ‘Jacques Cartier’. I baggrunden ses havehuset, som Ullas mand, Lars, har bygget efter et ferieminde fra Bornholm.

© Pernille Kaalund

Farvekoordineret haveeventyr

Haven her er et bevis på, at du ikke behøver at være i besiddelse af mange kvadratmeter for at skabe en dragende og spændende haveoplevelse.

Have med kombineret brænde- og haveskur

Et kombineret brænde- og haveskur danner et hyggeligt område her i bunden af haven. Omkring skuret vokser en klatrevildvin, og en klatrehorten-sia lukker af mellem skur og havehus. Foran huset har Ulla placeret krukker med romantiske planter som digitalis og prydgræsser. Bag pilehegnet gemmer der sig en regnvands-tønde til vanding i haven.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Have med flisesti og farvekoordinerede bede

Langt hækken i skellet fører en lige flisesti ned til bunden af haven. En flot rød løn danner blikfang, og de farvekoordinerede bede lægger et poetisk slør over stiens lige linjer.

© Pernille Kaalund

Rolige linjer og nøje plantevalg

Ulla Bergstrøm har ved hjælp af en stringent opbygning med rolige linjer og et nøje udvalgt og farvekoordineret plantevalg skabt et lille haveparadis på kun 350 m² i en rækkehushave i Virum nord for København.

Udsigt fra opholdsterrassen

Kigget fra opholdsterrassen ved huset. I forgrunden ses Ullas krukkehave, hvor vægten lægges på forskellige blomsterformer og bladstrukturer i forskellige nuancer af violet. Den klippede opstammede pilebladede pære lyser op langs stien til det lille havehus og er med til at skabe højde i haven. Træet kaldes også Nordens Oliven, da det i udtryk ligner oliventræet med sine fine smalle og sølvgrå blade.

© Pernille Kaalund
Pilebladet pæretræ

I bedet under det opstammede pilebladede pæretræ ses bl.a. storkenæb, slangepileurt, Persicaria ‘Hohe Tatra’, stjerne-skærm, Astrantia maxima, og dueskabiose ‘Pink Mist’. Stien er belagt med fliser, så man kan komme til at klippe hækken uden at trampe i bedene.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Lille have med mange planter

Det er vigtigt at skabe linjer i selv en lille have. Det skaber ro for øjet i al frodigheden.Store hostaer trives godt på de skyggefulde steder.

© Pernille Kaalund
Syren plante

Den gamle syren er blevet opstammet og har fået nyt liv – netop ved at finde ind til et træs mere skulpturelle sider får man en flot effekt i haven.

© Pernille Kaalund

Vilde forvandlinger

Haven bestod af flere kæmpe træer og store gamle buske, da Ulla og hendes mand, Lars, gik i gang med projektet for 15 år siden, men de er for længst fældet, og de få, der har overlevet, er blevet tæmmet.

Bed med grøftekantsagtigt udtryk

Bedet her har et grøftekantsagtigt udtryk med skærmblomsten kongekommen, Ammi majus, dueskabiose ‘Pink Mist’ og den tidsellignende staude Cirsium ‘Atropurpurea’.

© Pernille Kaalund
Krukkehave

Krukkehaven har Ullas yndlingsnuancer af violet. Her med stedmoderblomster, dueskabiose ‘Pink Mist’ og salvie ‘Nachtvlinder’.

© Pernille Kaalund

Små åndehuller

Mange bede opdeler haven i rum, og i den fjerneste ende af haven er der blevet plads til et bålsted. Her er bedene holdt i rolige nuancer af grønt, lime og hvidt.

Farverne bliver kraftigere omkring de små åndehuller, der strategisk er anbragt op mod huset, så bedene her er holdt i pink/rosa toner og i violette nuancer.

Vandspejl med insekter, tudser og fugle

I den skyggede del af haven giver et vandspejl liv til insekter, tudser og fugle. Det er omkranset af en japansk løn, bregner, Helleborus ’Double Ellen White’ og lodden løvefod, Alchemilla mollis. Spejlbassinet er fra Zinkbakken.

© Pernille Kaalund
Sarah Bernhardt

Den pink pæon er en Paeonia ‘Sarah Bernhardt’.

© Pernille Kaalund

Idéer, planter og farvevalg

Det er Ulla, der tager sig af nye idéer, planter og farvevalg, og selvom hun næsten altid slæber rundt på krukker og har gang i et eller andet, er det Lars, der tager sig af de grove ting som at bygge et skur eller at klippe en hæk.

Krukkehaven ved terrassen skifter ofte udtryk, når Ulla forelsker sig i nye planter – for tiden er det Salvia ‘Nachtvlinder’, der er favoritten.

Elegant blomsterkombination

En kombination af akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegiifolium, sammen med de spidse blomster af virginsk ærenpris, Veronicastrum.

© Pernille Kaalund
Ærteblomster

Ærteblomster er et must i haven og sås hvert år i krukker. Her er det sorten ‘Red Pearl’.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Frokostoase i haven

Midt i haven ligger stedet, som parret kalder frokostpladsen. Her er der sol hele dagen. Store krukker med hostaer skaber frodighed på de let skyggefulde steder, og en balje med vand til insekter, fugle og sommerfugle sikrer liv i haven.

© Pernille Kaalund
Ghislaine de Feligonde

Den pragtfulde rose ‘Ghislaine de Feligonde’ blomstrer det meste af sommeren og klatrer livskraftigt op ad havemuren og sender sin dejlige duft ud over spisepladsen.

© Pernille Kaalund

Et lille haveeventyr i Virum

Fade med vand til dyr og fugle er placeret strategisk i haven, og formklippede og opstammede træer danner loft i haven, som med sine rolige linjer og sin stringente farvepalet virker meget, meget større, end den er.

Hyggeplads i have med bænk

Yndlingspladsen er på bænken ved hækken mellem de to opstammede og formklippede buksbom. Her er der eftermiddags-skygge og et rigtig godt overblik over haven. I krukkerne er plantet Agapanthus og krydderurter.

© Pernille Kaalund
Hyggelig overdækket plads

Den hyggelige overdækkede plads lige uden for husets køkken-alrum fanger aftensolens stråler og bliver flittigt brugt året rundt. De duftende roser og den frodige akebia indrammer perfekt pladsen, hvor placeringen af krukkehaven danner en lille buet sti ud til resten af haven.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ