Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Nye behov - ny have

Merete og Jens Ole Rørbæk opdagede, at deres have i det nordjyske ikke levede op til deres behov. Så de lagde haven helt om, så den blev mindre tidkrævende.

© Frederikke Heiberg

Familen Rørbæks have er helt nyanlagt. Børnene var blevet større, og Merete og Jens Ole Rørbæk opdagede, at de havde fået nye behov i haven. Der skulle være mere voksentid, mere mortid og mindre børn og sandkasse.

Derfor kom et væksthus med ro, fred og fordybelse til. Og derfor kom der nye sneglefrie bede, roser, som klatrer, og små hyggekroge. Desuden var der et ønske om at få plads til konfirmationstelt – og fest – på en plæne. Haven skulle kunne fungere, sådan som familien ser ud nu, med den tid, der er til rådighed, og med de behov, der er nu.

© Frederikke Heiberg

Merete og Jens Ole Rørbæk har undladt hække, så der er frit udsyn til de åbne vidder. Til højre ses faconklippede træer med storkenæb nedenunder.

© Frederikke Heiberg

Handymanden i huset har smedet forskelllige stativer til haven, som fruens roser kan gro op ad. Det er en god måde at få noget i højden på den nyanlagte have.

© Frederikke Heiberg

Merete Rørbæk

© Frederikke Heiberg

Der er noget at plukke til buketter i haven hele året rundt. Her er det akelejer.

© Frederikke Heiberg

Det store, blandede staudebed er tilplantet, netop så der er noget, som blomstrer hele året. Det er ganske typisk for landhaver med disse bede blandet med buske, magnolietræer og store partier af stauder. Her ser vi blandt andet solhat, sankthans­urt, høstanemone, blade fra en pæon og et lille magnolietræ.

© Frederikke Heiberg

I haven er der også anlagt en ny terrasse, der vender mod syd. Den er blevet omringet af nyplantede roser, der med tiden kommer til at dække hele hegnet og skabe et hyggeligt, blomstrende læ. Jens Ole Rørbæk har smedet de store, firkantede blomsterkummer, der står på hver side af terrassen.

© Frederikke Heiberg

Stenkanter om bedene og slyngede stier i perlegrus er typisk for en landhave som Merete og Jens Ole Rørbæks. Perlegrus er ret let at holde i forhold til mange andre belægninger, fordi der ikke skal luges ukrudt, som man fx kan risikere i revnerne mellem fliser.

© Frederikke Heiberg

I hjørnet af væksthuset er der blevet plads til et hyggeligt plantebord. Den lilla lampe er fra Rice, og spaden er fra Bilka.

© Frederikke Heiberg

Væksthuset er bygget af genbrugsmaterialer, som parret enten har fundet eller byttet sig til på bedste nordjydemanér.

© Frederikke Heiberg

Arbejdsbordet i væksthuset har den helt rette højde, så Merete Rørbæk kan pleje sine planter uden at få hold i ryggen. I plantekummerne af jern er der tomater og ærteblomster. Belægningen på gulvet er tegl. Se lignende på petersen-tegl.dk.

Relaterede Artikler