Naturen sat i ramme

Lige linjer, tonstung skifer og en mur af bjergsten er nænsomt og gennemtænkt vævet ind i Vejle-ådalens vilde natur ved Dorte Jessens hjem.

© Pia Enghild

Aftenlyset falder blidt på ådalens bløde skrænt, de hårde fliser og Fredi Graetsch, mens han fortæller historien om den terrasse, der nu breder sig omkring ham og Dorte Jessens fredede hus i nærheden af Vejle.

Terrassen er resultatet af et projekt, som tog i alt tre år at fuldføre, og som voksede undervejs på flere måder, blandt andet fordi der også opstod et ønske om at etablere jordvarme samt at lave en indkørsel og garage i de samme stentyper, som terrassen er rundet af.

Projektet tog sin begyndelse en dag først i 2007. Dorte Jessen nævnte for en kollega, at hun og hendes daværende mand ønskede sig en ny terrasse.

  • Så skal du tale med min mand, sagde kollegaen. Det gjorde Dorte Jessen så – og det viste sig, at Fredi Graetsch (fra firmaet Norstone Europe), var manden, der skulle være drømmenes fødselshjælper.
© Pia Enghild

Den lyse aftensol spiller i terrassens mørke skifer. Flisernes dimension er 80 x 80 cm – og de er valgt for at give en tung klangbund og fortsætte linjerne fra væggen. Skifferen holder længe på solens varme, fordi den har et stort indhold af jern.

© Pia Enghild

Terrassens sydende hvor du kan se overgangen mellem de danske natursten og fliserne med typenavnet Laos Slate under muren med bjergsten. Grus, natur- og piksten kommer fra den samme grusgrav og har derfor de samme nuancer. Grejsdalens Planteskole har leveret planter og krukker til haven.

© Pia Enghild

Terrænfaldet fra skoven ned mod huset er markeret skarpt af muren med sten fra Norstone. I bedet over muren er der blandt andet plantet rododendron. Langs med væggen står lavendler, som trækker masser af summende insekter til sig – og nedenunder de lilla-blomstrende planter sørger drænslanger for, at vandet kan løbe væk fra fliserne.

© Pia Enghild

Murens natursten er med til at sætte rammen for skoven, som ejendommen har spist sig ind i. Den sorte skifer er brugt som trappe- trin, og den leder blikket ind i naturen, hvor Dorte Jessen og Fredi Greatschs børn leger.

© Pia Enghild

Et par af grundens gamle træer måtte fældes for at give plads til terrassen. Der er skåret stubbe af træerne – det rene guf, når børnene leger. Og i øvrigt også for de biller og andre indbyggere, der befolker skoven.

© Pia Enghild

Mellem sandstenene på husets østside og skiferen på vestsiden er der lagt en frise af sort skifer ned mellem pikstenene for at markere overgangen og byde velkommen til det nye farvemiljø med en meget bastant dørmåtte.

© Pia Enghild

Et udsnit i fugleperspektiv der zoomer ind på overgangen fra den tyrkiske sandsten på terrassens østside til skiferstenene i 80 x 80 cm på terrassens vestside. Stien af piksten er omrammet af kampesten. Både grus, kampe- og piksten er fra samme grusgrav, derfor har de den samme nuance.

© Pia Enghild

Fredi Graetsch mener at Norstone er gode til at sortere deres sten, så det helt rigtige nuancespil opstår. Bemærk også, hvordan stenene tilsyneladende tilfældigt er forskudt i forhold til hinanden. Stenene er grundigt testede for at undgå rusteffekt på grund af udfældede metaller – det ville gøre væggen for dominerende.

© Pia Enghild

Det er virkelig kræset om trappen af natursten, der leder fra skoven ned på terrassen. Planterne har fået lov til at lægge deres grønne tæppe ind mellem stenene for at lave en blød overgang mellem terrassens lige linjer og den organiske skov.

© Pia Enghild

View ned over terrassens østside hvor man kan suge det sidste af aftensolen til sig. Bemærk den elegante overgang fra de tyrkiske sandsten i 60 x 60 cm på terrassen til skrænten, som er bygget op af grundens egne kampesten.

© Pia Enghild

Terrassens østside har fået et gulv af tyrkisk sandsten i 60 x 60 cm. De har typenavnet Ancient Mix, og deres lyse farver passer fint til det fredede hus’ hvide mure. Møblet er en udgået model i cedertræ fra Trip Trap. De græske krukker og planter er leveret af Grejsdalens Planteskole. Fra denne del af terrassen sidder man hævet og kan nyde udsigten udover ådalens imponerende natur og følge med i årstidernes skiften på nærmeste hold.

© Pia Enghild

Fra indkørslen er der skabt en dybdeeffekt med lagkagelag af mørk skifer og lyse piksten, som støder op til en skulpturel drejet mur. I bedet over terrassen giver rododendronbuskene et væld af farver, når de blomstrer i forsommeren. Bemærk også, hvordan terrassens stringente stenflade giver et modspil til den bløde og grønne skrænt på ådalens modsatte side.