Mit orangeri - et smukt frirum

Det var en stor drøm, der gik i opfyldelse, da Lotte Møller og hendes familie fik opført deres eget orangeri i deres gamle landsteds have i det midtjyske.

© Anders Schønnemann

Orangeriet er blevet familiens nye frirum, hvor de slapper af i lyse omgivelser med duftende planter omkring dem. Det har nærmest vendt op og ned på Lotte Møller og hendes families liv; deres nye orangeri opført i klassisk engelsk stil med have omkring.

Når hun og hendes mand kommer hjem fra arbejde, stiler de direkte mod deres nyanlagte have, som ligger i forlængelse af haven ved deres bolig.

Orangeriet med alle dets planter og den nye stringent anlagte have med minimalistiske bede er blevet familiens nye frirum, hvor de nyder at slappe af i lyse omgivelser med duftende planter i nærheden.

© Anders Schønnemann

"Min personlige favoritplante er den hollandske kløver, Trifolium repens ’purpurascens quadrifolium’ (Dutch Clover). Den vokser ihærdigt, kan sagtens deles og overvintrer fint, og når man så vander den til foråret igen, kommer den sig flot. Den kan også vandes hele året rundt og stadig være flot,” fortæller Lotte Møller.

© Anders Schønnemann

Orangeriet set bagfra hvor der er skygge det meste af dagen, og hvor Lotte Møller har et stort plantebord stående sammen med et væld af krukker, så det er nemt at plante om. Bordet har familiens tømrer-nabo lavet, og skulpturen er fundet på Lauritz.com.

© Anders Schønnemann

Haven omkring orangeriet blev udarbejdet efter en plan i en enkel og minimalistisk stil med rektangulære højbede indrammet af lige hække. Orangeriet er centrum i det ny haveanlæg, som foran har et areal med spejlbassin, der spejler orangeriet i det mørke vand.

© Anders Schønnemann

Med kig fra haven op til orangeriet står højbedene, indrammet af cortenstål, der er vejrbestandigt konstruktionsstål. Når stålet udsættes for regn, sol og vind, dannes der hurtigt et mørkebrunt rustlag, og det kræver ingen vedligeholdelse.

© Anders Schønnemann

Lotte Møller skyller dagens høst af jordbær grundigt, inden de nydes i orangeriet.

© Anders Schønnemann

Det store oliventræ er Lotte Møllers fryd. Det overvintrer i orangeriet sammen med en masse andre, så der er fyldt godt op derinde om vinteren. Havemøblerne er fra det franske firma Fermob, der forhandles herhjemme af House of Lawson.

LÆS OGSÅ: Byg selv et orangeri.

© Anders Schønnemann

Et charmerende kig fra hovedhuset, hvor familien har boet i 16 år, går direkte mod orangeriet. Der er tilføjet ekstra vindfang på begge langsider af orangeriet, hvilket løfter stilen op i en eksklusiv klasse, hvor man får en stor og rummelig fornemmelse, fordi vindfangene går næsten op til kip.

© Anders Schønnemann

Indretningen af orangeriet står Lotte Møller selv for. Møblerne er alle loppefund eller ting, som familien havde i forvejen rundt omkring på det gamle landsted. Den store pude er fra Lotte Møllers agentur Pip Studio. Stort set hver aften spiser familien ude i orangeriet, der er blevet et reelt ekstra rum til deres hus.

© Anders Schønnemann

Den gamle bænk der står langs en af væggene i orangeriet, stammer oprindeligt fra en skoles gymnastiksal, og i potterne er der plantet Agave og kløver, som er egen avl.