Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kreativ oase i japansk stil

Horsens markerer sig på landkortet i disse år. Byen har et rigt kulturliv - og nu også en vinder af BO BEDREs konkurrence om Danmarks flotteste have.

© Andreas Mikkel Hansen

Udgangspunktet tilbage i 1995 var et vildnis af meterhøjt ukrudt og rustne landbrugsredskaber. Nu, 10 år senere, er haven i Horsens en japanskinspireret oase i konstant forandring, skabt af 66-årige John Andersen, der er lidenskabeligt optaget af sit værk. Den Kreative Have er så interessant og anderledes, at den i år vinder BO BEDREs læserkonkurrence om Danmarks flotteste have.

Haven er relativt stor, 4000 m2, men den virker på sin vis endnu større, fordi den i sit grundlæggende design er opdelt i adskillige rum, så den ikke umiddelbart kan overskues. Tværtimod inviterer den til at blive udforsket med sin intime atmosfære og mange overraskende elementer.

© Andreas Mikkel Hansen

Dette dejlige vue viser tydeligt havens mange forskellige elementer. Naturlige og menneskeskabte, kantede og blødt afrundede. Ornamenter og planter i alle former og nuancer fremstår som en meget vellykket helhed.

© Andreas Mikkel Hansen

66-årige John Andersen bruger dagligt i højsæsonen 7-8 timer på havearbejde. Hans ønske er, at haven altid ser perfekt ud.

© Andreas Mikkel Hansen

De formklippede træer optræder i alle mulige former og størrelser. John Andersen har skabt mange af disse opsigtsvækkende planteskulpturer fra helt unge planter, som man normalt ville betragte som misdannede. Planteskulpturernes form opnås ved omhyggeligt at udvælge og bevare enkelte grene på træet, skære alle de andre væk og endelig klippe de tiloversblevne grene nøjagtigt til.

© Andreas Mikkel Hansen

En stor og varieret samling ornamenter karakteriserer Den Kreative Have. Den roligt udseende skulptur og træstubben tiltrækker opmærksomhed og er et typisk eksempel på, hvordan man med enkle virkemedler kan skabe et spændende miljø på begrænset plads. Ornamenterne omfatter bl.a. krukker, bænke, skulpturer og andre skatte, som John og hans kone, Ina, har samlet på deres rejser til Østen.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er mere end 50 formklippede træer i haven. John Andersen beskærer dem selv, og de menneskeskabte ornamenter fungerer som fokuspunkter gennem hele haven.

© Andreas Mikkel Hansen

Hortensiaens blomster står som markante hvide bolde mod de grå, kantede klipper langs søens bred. I baggrunden danner høje, ranke grønne træer en smuk ramme om taget på en af de røde pavilloner.

© Andreas Mikkel Hansen

Med en af disse rødmalede pavilloner og broen i baggrunden er træterrassen, der er bygget ud i søen, et perfekt sted at sidde og nyde det gode vejr.

© Andreas Mikkel Hansen

Havens tre pavilloner er forskellige, men malet i den samme røde nuance. Ligeledes er trædestenene ens ved de forskellige pavilloner, men det omgivne materiale er forskelligt. Hver scene har sin egen personlighed i haven.

© Andreas Mikkel Hansen

De kostbare koikarper er næsten lige så tamme som en hund eller kat, og de lader sig gerne håndfodre af deres ejer.

© Andreas Mikkel Hansen

Det er ikke kun ornamenter på landjorden, der giver Johns have sit særpræg. Med snuden stikkende op af vandet blandt åkandebladene ser denne alligator helt livagtig og lidt skræmmende ud.

© Andreas Mikkel Hansen

Man skulle ikke tro, man var i Midtjylland. Scenen minder meget mere om Fjernøsten med bunddækkets grønne bløde former afbrudt af de grå sten i forskellige størrelser, det formklippede træ, pavillonernes markante tag og det store fyrretræ med sine udbredte grenarme.

© Andreas Mikkel Hansen

Denne lille komposition med et bambus-springvand, hvorfra vandet løber ned i et bassin og flyder over kanten, er typisk for haven. Her er selv den mindste detalje på plads og bidrager til den overordnede harmoni og skønhed.

© Andreas Mikkel Hansen

Eksotiske grønne blade Her er det kæmpestenbrækkens elefantørelignende blade over for bregnernes pileform - sammensætningen blødgør vandløbets skarpe kanter og skaber et naturligt udseende.

Håndplukket til dig