Grønt refugium i Ørestaden

Ejendommens øvrige altaner ser triste og forladte ud mod Stine og Finns botaniske fristed, der har fået flere til at bemærke den nye grønne plet.

© Andreas Mikkel Hansen

Opgaven i det nye Ørestadsbyggeri lød på at få skabt et blomstrende udkigspunkt og en grøn overgang til gårdmiljøets træer og beplantning, som lejligheden på første sal er tæt forbundet med. Altanen er på seks m2, og vender mod sydvest med en del vind, der suser gennem bygningerne - dog er der sat glasafskærmning på, der lukker af for den værste blæst. Altanen er placeret ved lejlighedens opholdsstue, der har panoramavinduer fra gulv til loft i hele altanens bredde. Derfor var det et ønske fra beboerne Stine og Finn at få skabt en fornemmelse af, at lejligheden blev forlænget ud i en blomstrende have, ligesom de ønskede at få skabt et attraktivt tilholdssted for bestøvende insekter og småfugle.

Det var desuden vigtigt for især Finn, der er pensioneret, at altanen bød på noget at gå og arbejde med til hverdag. Derfor blev der plantet store buske, flere af dem stedsegrønne, og ikke mindst et overflødigheds- horn af stauder og store krydderurter. På den måde er der rigeligt at gå og klippe i, samtidig med at hele vandingsproceduren bliver et dagligt meditativt ritual, der kræver, at man kommer herud for en stund.

I de hængende altankasser er der plantet store krydderurter, så humlebierne og de andre bestøvere kan lokkes til, ligesom der er sat salvie og mynte sammen med sommerfuglebuskene. Ved at bruge ekstra store krukker i terrakotta-plastik, dvs. et let materiale, har planterne nok jord til at vokse i, samtidig med at akut tørke om sommeren og frostsprængninger om vinteren bliver forhindret. De store sten i underskålene er både dekorative og får arrangementet til at se mere naturligt og rodfæstet ud.

Buddleja davidii, Royal red og Pink delight, Dahlia castillo og Aztec, Pieris japonica, Hosta, mynte, kæmpemarguerit, tudselilje, basilikum, timian, rosmarin, kruspersille, fransk estragon, staudesalvie, efeu, skærmlilje, Agapanthus -

Dr. Brouwer, rørhvene: Calamagrosris - overdam, ridderspore, bregner og røllike: Achillea. Alt sammen holdt i lilla-dybrosa farver og blandet i altankasser og store krukker, der også er fyldt op med lavendler.

Her er plantet:
-
Vækstbetingelserne på førstesalen mod gården er ikke de værste, men dog med en del vind, der suser mellem bygningerne og sol fra tidligt om eftermiddagen til sent om aftenen. Derfor er blomster- ne plantet tæt sammen i de kæmpestore plastikkrukker og holder sig højdemæssigt inden for vindafskærmningen.

- Dyrelivet er på ganske kort tid mangedoblet på altanen hos Stine og Finn, der stadig forundres over alle de insekter og småfugle, der tiltrækkes af deres storbyjungle.

© Andreas Mikkel Hansen

Skab et stramt forløb, der fungerer i samspil med den moderne arkitektur, fx ved at sætte flere ens krukker sammen på række. Hold blomsterne i en enkelt farve eller nuancer af den samme, og skej så ellers ud med alt det grønne.

© Andreas Mikkel Hansen

Skærmliljen agapanthus - Dr. Brouwer lægger en fin og stærk farvebund.

© Andreas Mikkel Hansen

Rørhvenen Calamagrostis - overdam, er en græsart, der tåler at komme op i vinden og tilføjer lidt vildskab.

© Andreas Mikkel Hansen

Ridderspore med bregner og rørhvene i baggrunden.

© Andreas Mikkel Hansen

Røllike achillea i krukkerne giver god fylde og harmonerer med farvetonerne.