Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Eventyrlig rosenhave

Når mere end 100 forskellige rosensorter blomstrer i den gamle have ved Egeskov Slot, er det et betagende syn. Luften fyldes med vidunderlige dufte, og der er god inspiration at hente til egen have.

© Kim Ahm

Smukt placeret i det bølgende, sydfynske landskab og bygget midt i en sø for mere end 450 år siden ligger Egeskov Slot. Omkring slottet findes en unik have på hele 35 tønder land med ældgamle hæksystemer, sanselige haverum spækket med planter, blomster og urter og den nye rosenhave. Den er tegnet af slotsgartner Peter Bonde Poulsen, som, før han kom her til Egeskov, var gartner på Fredensborg Slot, hvor han blandt andet passede orkideer for Dronning Ingrid.

Med rosenhaven har Egeskov fået et smukt og stilfuldt anlæg, som fuldender den del af parken, der ligger foran slottet. Ideen til rosenhavens udformning fik Peter Bonde Poulsen, da han med udgangspunkt i malteserkorset, der er en variant af det kristne kors-symbol, tegnede bedenes placering. Korsets fire lige lange arme med splittede ender er skjult i havens form. De ligger som fikspunkter og omslutter fire glorielignende former i anlæggets periferi.

© Kim Ahm

Rosenhaven blev anlagt i 2004 og er inspireret af malteserkorset, der er de middelalderlige korsridderes variation af det kristne korssymbol.

© Kim Ahm

Egeskov Slot byder på adskillige haveanlæg. Her et kig til Den engelske have med Piet Heins Superæg i guld.

© Kim Ahm

Rosen kan blive 40-60 cm høj, har blankt og mørkegrønt løv og er dyb pink i udspring, senere lysrosa. Rosen har en kraftig, busket vækst og blomstrer fra juni til oktober.

© Kim Ahm

'Duchesse de Montebello' (historisk rose) blomstrer med lyserøde blomster.

Håndplukket til dig