©

WTF er WAF?

WAF - Wife Acceptance Factor - er producenternes vigtigste våben i kampen for at gøre elektronik til en del af din indretning.

  • Goddag, vi skal have et nyt musikanlæg.
  • Ja, så gerne. Her er et superanlæg med stereo mig hér og surround mig dér og fine knapper med lys i.
  • Jamen, det er så grimt. Hvad med den lille lækre højttaler derovre?

Sådan ser en typisk indkøbssituation ud, hvis man spørger de firmaer, der laver alle de elektronikprodukter, vi elsker at fylde vores hjem og liv med. Begrebet, der beskriver situationen hedder WAF - eller Wife Acceptance Factor: Det er i sidste ende kvinden, der bestemmer, hvilke eletronikprodukter, der kommer ind i hjemmet.
Jeg er stødt på begrebet flere gange den seneste tid, og det er min oplevelse, at der aldrig har været så meget fokus på at få kvinder til at købe elektronik, som der er i dag. Vel at mærke på kvindernes præmisser. Det er nemlig ikke længe siden, at producenterne troede, at man blot skulle smatte lyserød farve ud over en telefon, og så ville alle kvinder knuselske den.
Det har heldigvis ændret sig, og uanset om vi taler fjernsyn, musikanlæg, computere eller hårde hvidevarer, så er designerne blevet sluppet løs. Og de har allieret sig med ingeniørerne, så der ikke blot er tale om en flot ydre, men også et indhold, der lever op til det.

Her er nogle af de ting, jeg har set den seneste tid, hvor WAF er tænkt ind i både design og markedsføring.

Philips 9800 er designet så det falder så meget ind i interiøret som muligt. Det er kun 55,6 mm tykt og har en tynd alu-ramme, der signaleer kvalitet. Det har 4-sidet ambilight, der understøtter oplevelsen, når man ser tv. Systemet spiller sammen med fx Hue-pærer, så alle lamper i stuen kan være med i lysshowet. På den tekniske side byder 9800 65-tommer med 4K-opløsning (UHD) samt både 3D og smart-tv, der kan styres med pege-kontrol og stemmen. 39.990 kr, Philips.

Montana hi-fi består af en Montana Sound Unit og tre størrelser højttalere. Alle delene er lavet, så de passer perfekt til Montanas forskellige reoler, som på den måde fungerer som kabinetter for højttalerne. Systemet er udviklet af Carsten Tinggaard fra Point Source Acoustics, som er en af verdens førende eksperter i lyd og højttalere. Det betyder fx at højttalerne kan placeres i forskellige højder og stadig give et perfekt lydbillede. Sound Unit, 6713 kr., højttalere fra 4800 kr., Montana.

Samsung Vase er en printer, der i den grad udfordrer det billede, de fleste har af en printer. Den er skabt til hjemmekontoret, som mange af os har i et hjørne af stuen eller på et repos. Intentionen er, at Vase skal indgå i indretningen, uden at vi tænker printer. Endnu ikke prissat, Samsung.