©

Tre nyheder fra Apple

I går præsenterede Apple tre nye produkter: iPhone 6, iPhone 6 Plus og Apple Watch. Vores gadget-journalist Jakob L. Falhof kigger nærmere på nyhederne.

Ifølge CEO Tim Cook er der tale om nyheder, der vil ændre verden - han kaldte således den nye iPhone 6 for den bedste iPhone nogensinde. Det ville vel egentlig også have været mere overraskende, hvis han havde sagt det modsatte. Man har svært ved at forestille sig et tech-produkt, der er ringere end sin foregænger.

Hvad var det så, Tim Cook havde med til alle os forbrugere, der i månedsvis har ventet på nyt fra de hellige Apple-haller? Fra scenen viste han en iPhone 6 i to udgaver, hvor den har fået en skærm på 4,7 tommer og den anden er udstyret med en 5,5 tommers skærm, og således ryger ind under betegnelsen phablet (phone + tablet). Designet er blevet rundere og minder en del om en iPad afrundede aluminiumskanter og -bagside. Ifølge dem, der har haft fingre i iPhone 6, er den en fornøjlse at holde i hånden.

De nye iPhones har fået Retina Display HD-skærme med en opløsning på hhv. 1334 x 750 og 1920 x 1080 pixel. Det er bedre end tidligere udgaver, men ifølge eksperterne ikke noget der reelt kan hamle op med konkurrenternes topmodeller. Forskellen er dog minimal, og langt de fleste vil være yderst tilfredse med skærmopløsningen. Derudover har iPhone 6 fået en ny A8-processor, som skal være op mod 20% hurtigere end A7, som iPhone 5 var udstyret med.

En virkelig god nyhed for alle os, der er trætte af at slæbe rundt på opladere, eksterne batteripakker etc. er, at iPhone 6 har fået et større og bedre batteri, der skulle kunne holde meget længere end det nuværende. Det er dog stadig ikke muligt at skifte batteriet eller have et ekstra opladt batteri med, som det eksempelvis er muligt med Samsungs nye Alpha.

Kameraet er stadig på 8 MP, men ifølge Apple har man givet hele softwaren bag en overhaling, så autofokus er langt hurtige og billedkvaliteten bedre. Derudover er den slowmotion-funktion, der blev introduceret med iPhone 5, forbedret, så man nu kan optage i 240 fps. Et minus er dog, at kameraet stikker ud fra bagsiden - for mig at se, er det en designfejl af de større. Apple undskylder sig med, at det ikke er muligt at presse kameraet sammen til de 6,8 mm iPhone 6 har og bevare kvaliteten. Hertil er blot at sige, at andre kan gøre det - Samsung Alpha er fx 6,7 mm, og her stikker kameraet kun minimalt ud.

Den helt store nyhed er, at iPhone 6 er udstyret med NFC (endelig!), så man kan parre sin telefon med fx en bluetooth-højttaler, uden at skulle ind i indstillinger. Men Apple fokuserede mere på deres nye betalingssystem, Apple Pay, som giver mulighed for at betale uden at skulle have dankortet frem - eller retter American Express-kortet, for systemet fungerer indtil videre kun i USA.

Min vurdering, som naturligvis er foretaget uden at have afprøvet iPhone 6, er, at der er tale om en telefon, der er forbedret på alle fronter, men uden at den har lige dét, der gør, at den giver alle de andre topmodeller på markedet baghjul. Det vil naturligvis ikke afholde Apple-entusiaster fra at knuselske den. Men de dage, hvor der var iPhone og alle de andre, er for længst forbi.

Den anden store nyhed var Apple Watch, som er Apples bud på et smartwatch. Jeg må sige, at jeg er noget skuffet, ud fra det, jeg så ved lanceringen. Designmæssigt virker uret klodset og som en skrumpet version af den allerførste iPhone. Apple Watch kommer i tre udgaver: Apple Watch, Apple Watch Sport og Apple Watch Edition i 18 karat guld. Uret kræver, at man har en iPhone med i lommen - men det er lavet, så det kan fungere med både den nye iPhone 6 og alle iPhone 5-modellerne. Som noget nyt har Aple udvilket en trykfølsom skærm, som efter sigende skal kunne skelne mellem et hårdt og et blødt tryk. Det har desuden pulsmåler, skridttæller og diverse fitness-funktioner. Ud fra præsentationen virkede det dog ikke, som om det er en decideret konkurrent til eksisterende puls- og motionsure. Der er nærmere tale om en sundhed-i-hverdagen-hjælper. Hvad Apple Watch præcist kan, ved vi først, når vi får det i hånden. Men min umiddelbare reaktion er, at vi stadig mangler en helt overbevisende grund til, at skulle betale for endnu en gadget, som i bund og grund kun kan det samme som den telefon, man alligevel skal have med.

Der åbnes for salg/forudbestilling af iPhone 6 og iPhone 6 Plus 26. september, og de kommer sandsynligvis til at koste fra hhv 5199 kr. og 5999 kr.

Apple Watch bliver først lanceret i USA foråret 2015, og det vides endnu ikke, hvornår den kommer til Danmark.