©

Trends 2015: Tre møbler, du SKAL lære at kende

3D printede møbler, skæve stole og røde sydlændinge. Læs om tre tendenser, som vil ændre boligen i de kommende år.

Print det perfekte møbel

Ja, et møbel kan printes nøjagtigt som en tekst, du har skrevet på et stykke papir. 3D printere er en fantastisk ny teknologi, som vil ændre verdenen. Det svarer til en meget præcis limpistol, som bygger objektet op i tynde lag, og næsten alle tænkelige materialer kan anvendes.
At kunne printe noget, der er tredimensionelt, giver utrolige perspektiver, fx for menneskets fysiske sundhed. Forskere regner med at kunne printe organer om ganske få år, hvilket kan redde tusindevis af liv.
Men mindre kan også gøre det, fx en smuk sammenføjning på et bord. Her ses Keystones fra Studio Mina-Maeda i Milano. Den hvide plastkonstruktion kan printes derhjemme og holder bordet sammen uden at bruge flere dele. Samtidig er den i sig selv en fin æstetisk finesse, især sammen med det lyse træ.

Læs også: Vindere af Design Awards 2014

Den søsyge stol

Ops-stolen ser umiddelbart ud, som om den er ved at vælte. Men det er meningen - møbler, som ophæver tyngdeloven, vinder frem.
Italienske Gio Belviso har formgivet en stol, som ikke ser videre komfortabel ud. Den er skæv, og man bliver umiddelbart lidt svimmel af at betragte den. Ideen er dog langt fra fjollet, for stolen er givetvis behagelig, og den hører med til en retning og trend, der kaldes dekonstruktivisme - at tingene skrues forkert sammen på den rigtige måde.
Da BO BEDRE kårede årets møbel i Design Awards 2014, var det samme principper, der faldt i øjnene på stolen
’9,5º’ designet for Frama. Den er også pilskæv og udfordrer øjet, men man sidder glimrende i den.
Dekonstruktivisme er
samtidig en vigtig tendens inden for moderne arkitektur. Fx er flere af Bjarke Ingels mest kendte bygninger skabt ud fra den formel. Det gælder bl.a. VM-husene i Ørestaden ved København.

Læs også: Sådan ser Bjarke Ingels New York-byggeri ud lige nu

Den røde bølge kommer

Italienerne skabte en møbelrevolution i 80'erne og 90'erne, og firmaer som Moroso, Cassina og Cappellini viste hele verden, at farver og former er noget, vi sagtens kan være bekendt at omgive os med i boligen. I 00'erne blev der stille igen, og de hvide snit, de rene linjer, overtog.
Nu siver der
atter nye farvestrømme fra syd. Her lanceret af Cappellini og Nendo, som har skabt Peg-kollektionen med organiske former og - ikke mindst - en meget insisterende rød, der antyder, at optimistiske tider er på vej.
I Danmark har vi længe haft en afdæmpet tone i tone-farveskala i indretningen, den nordiske minimalisme har ikke fornægtet sig. Men det ulmer, og snart gør de stærke, klare farver deres entré.

Læs også: Ny stol til hyggehjørnet