Skandinavisk designguide: Norge

Alles øjne er rettet mod Skandinavien. For skandinavisk design er både langtidsholdbart, ærligt og sætter naturen i front.

Daniel Rybakken
© bobedre.dk

29-årige Daniel Rybakken voksede op i Oslo og studerede senere design i både Norge og Sverige.

Rybakken har en dyb fascination af lys og særlig effekten af dagslys. Han er kendt for sine stemningsfulde installationer, hvor han skaber illusioner af dagslys, der snyder hjernen. Ved siden af sine kunstinstallationer har han designet fx Counterbalance-lampen for italienske Luceplan og Lighttray for Asplund i samarbejde med sin norske designerkollega Andreas Engesvik.

Rybakken har trods sin unge alder modtaget et væld af priser, fx Best of the Best Red Dot Award i 2007 og The Design Report Award for bedste designer på Salone Satellite i Milano, 2009.

Maria Bjørlykke
© bobedre.dk

Repræsentant for en ung generation af norske designere, der har lagt sig fast på en enkel og ærlig formgivning, der på
mange måder symboliserer den nye nordiske bølge.

Maria Bjørlykke er født i 1985 og har senest med bordet Chanterelle, hvor de tre træborde har et fælles rodnet, slået fast, at hun har en god forståelse for materialernes kvaliteter og et elegant formsprog.

Snøhetta
© bobedre.dk

En af verdens førende arkitekttegnestuer, der på fortryllende vis formår at integrere arkitekturen i det omkringliggende landskab.

Tegnestuen står bag den nye opera i Oslo, hvor bygningens tag fungerer som en central plads i byen. De har tegnet den norske ambassade i Berlin og står for den nye renovering af Times Square i New York, hvor de også har et kontor.

På billedet ses indersiden af det stemningsfulde naturcenter og pavillon i Doure i Norge, hvor man på afstand kan betragte rensdyr og moskusokser.

Northern Lighting
© bobedre.dk

Diva-lampen designet af Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset er et godt eksempel på et stykke sublimt nordisk design, der med udgangspunkt i naturen er blevet et skulpturelt objekt med substans og langtidsholdbarhed.

Lampen bliver produceret af Northern Lighting, der har eksisteret siden 2005 og som satser på lamper, der fanger essensen i det, verden kalder Nordic Coolness.

Andreas Engesvik
© bobedre.dk

Han blev færdiguddannet som designer i 2000 og dannede samme år designgruppen Norway Says, der gennem ni år viste vejen for norsk design.

Andreas Engesvik og Norway Says har arbejdet sammen med en lang række danske producenter som Menu
(Pin Table, foto), Normann Copenhagen og Muuto, hvor lampen Mhy er blevet en nyklassiker.

Gik solo i 2009 og har siden arbejdet tæt sammen med designere som Daniel Rybakken. Nyeste projekt er lampen Blom (foto) for italienske Fontana Arte. Andreas Engesviks store styrke er evnen til både at være kommerciel og også holde fast i et meget legende og kunstnerisk udtryk.

Peter Opsvik
© bobedre.dk

Grand old man: 74-årige Peter Opsvik er om nogen kongen af det ergonomiske møbel.

Han har gennem en menneskealder vundet en perlerække af priser for sine fantasifulde møbler, der har det tilfælles, at de er gode for kroppen. Hans mest kendte design er Stokkestolen, som er de fleste danske børns foretrukne møbel gennem barndommen.

Anderssen & Voll
© bobedre.dk

Torbjørn Anderssen og Espen Voll udgjorde sammen med Andreas Egesvik Norway Says, men da samarbejdet sluttede i 2009 fortsatte de som designerduo.

De er stadig en af de mest talentfulde designvirksomheder i Norge, men er også slået igennem internationalt med projekter for fx italienske La Palma og danske Muuto, hvor de har stået bag Rest-sofaen (foto).

© bobedre.dk