Skandinavisk designguide: Danmark

Alles øjne er rettet mod Skandinavien. For skandinavisk design er både langtidsholdbart, ærligt og sætter naturen i front.

Hans J. Wegner
© bobedre.dk

Grand old man: Et af de største danske designgenier gennem tiderne og stadig en af de største inspirationskilder for unge designere.

Nævnes af mange som den på verdensplan største fortolker af træstolen med Y-stolen og The Chair som et par eksempler af mange hundrede. Han var så produktiv, at der igen og igen dukker nye møbler op fra bagkataloget, som fremstår så moderne, at de uden problem kunne have været tegnet i dag.

I 2014 ville han være blevet 100 år, så næste år kommer om noget til at stå i Wegners tegn. Den viste stol herunder designede Wegner i 1953 for Getama, og den holder stadig.

Søren Rose Studio
© bobedre.dk

Han har lige modtaget prisen som Årets Designer ved BO BEDRE 2013 Awards, så det siger sig selv, at vi her har at gøre med en designer ud over det sædvanlige.

Han har for længst besluttet at satse internationalt ved at åbne et kontor i New York, men hovedbasen ligger stadig i København.

Han forvandler gulvbrædder fra udtjente gymnastiksale til smarte designermøbler, han har designet køkkener, har omdannet taget på Dansk Design Center til en grøn oase, skaber møbelserier til den internationale scene og indretter boliger i New York.

Gamfratesi
© bobedre.dk

Den talentfulde designerduo, der består af danske Stine Gam og italienske Enrico Fratesi har spillet en vigtig rolle på den danske designscene, siden vi her på BO BEDRE lærte dem at kende i forbindelse med vores talentkonkurrence Element i starten af 90’erne.

De bliver ved med at udvikle sig og overraske. Kombinationen af dansk poesi og italiensk temperament giver et helt særligt udtryk, som udenlandske producenter som Casamania og Ligne Roset for længst har fået øjnene op for.

KiBiSi
© bobedre.dk

Forfriskende designertrio, der udgøres af tre af landets p.t. mest kreative hjerner.

KiBiSi består af den internationale stjernearkitekt Bjarke Ingels (stifter af BIG), designeren Lars Larsen (stifter af Kilo Design) og projektmager og designer Jens Martin Skibsted (stifter af bl.a. Biomega).

Trioen, der tegner hver deres felt, har designet alt fra headphones og cykler til møbler og lamper. Alsidigheden er overvældende og KiBiSi kommer uden tvivl til at præge den danske og internationale designscene i mange år frem i tiden.

Cecilie Manz
© bobedre.dk

Uanset om hun kaster sig over møbler, lamper, glas, keramik eller airplay-højttalere for B&O, så viser Cecilie Manz, at hun som få mestrer at aflæse forskellige materialers muligheder.

Hun er superæstetiker, og Danmarks svar på superstjernen Patricia Urquiola. Hun har gennem ti år været toppen af dansk design, men formår hele tiden at søge nye udfordringer og forny sig.

Isbjerget
© bobedre.dk

Et af de mest interessante arkitektprojekter p.t. i Danmark. Boligbyggeriet på Aarhus Havn er inspireret af flydende isbjerge og er blevet til i et unikt samarbejde mellem
de danske tegnestuer JDS Architects og Cebra og to udenlandske: Search fra Amsterdam og Louis Paillard fra Paris.

Projektet har netop vundet den internationale Mipim Award som bedste boligbyggeri i verden 2013, og beboerne er begyndt at flytte ind.

© bobedre.dk