Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Ville Kokkonen

Ville Kokkonen tog over i 2009 som kreativ chef efter britiske Tom Dixon, og planen er at sparke Artek op i møbelproducenternes superliga inden for få år. BO BEDRE mødte Ville Kokkonen i Helsinki.

Ville Kokkonen

© bobedre.dk

Artek kan fejre 75-års fødselsdag til oktober. Hvad er forskellen på Artek dengang og nu?
– Artek var jo en del af Alvar Aaltos tegnestue, hvor alle møbler og lamper til arkitekturprojekterne blev designet. Dengang var Artek ikke blot et designstudio, men også et galleri, hvor man viste kunst af fx Picasso og Alexander Calder.

En af Arteks funktioner var at opdrage folk i Helsinki kulturelt set. Senere begyndte Artek også at være agent for andre designvirksomheder som fx amerikanske Knoll og viste ikke kun Alvar Aaltos design.

Da Alvar Aalto blev en gammel mand, trak han sig mere og mere ud, og Artek begyndte at leve sit eget liv. I dag er der jo en række designere, som tegner projekter for os.

Men hvor stor var Arteks kulturelle indflydelse i Finland?
– Dengang var Finland et meget fattigt land, som lå langt fra det europæiske fastland, og det var hos Artek, man for første gang kunne se en udstilling med fx kinesisk keramik og brugskunst.

Artek skabte noget, som ikke eksisterede før, og åbnede folks øjne for verden uden for Finland.

Har Artek stadig den rolle?
– Nej, det er klart, og 1980’erne og -90’erne var meget svære tider. I den periode var Artek selv blevet et museum, hvor tiden var gået i stå. Da jeg selv studerede, gik jeg tit forbi og kiggede ind, men der skete aldrig noget nyt.

For cirka 10 år siden begyndte man at puste liv i Artek igen. Vi indledte nye samarbejder med arkitekter og startede projekter i udlandet, og i dag er Artek en dynamisk virksomhed, der konstant prøver at finde nye ideer.

Hvad er det for nogle ting, I kigger efter?
– Når vi kigger efter nye ting, er det vigtigt, at der er noget nytænkning involveret. Det kunne være et nyt materiale, som i 10-Unit System, der er fremstillet i genbrugsplast og består af elementer, der kan sættes sammen på flere måder.

Et andet eksempel er italienske Enzo Mari, der har designet en stol, hvor du får nogle træstykker, en æske søm samt en vejledning. Så er det meningen, at du selv skal samle den.

Hvor er Artek om fem år?
– Vi er startet op i New York og Japan og håber, at Artek kan blive en førende international virksomhed. Alvar Aalto var en person, der altid ville prøve det nye. Han var med på det første indenrigsfly i Finland, han skulle hele tiden have den nyeste bil og var meget fascineret af fremskridtet, så på den måde lever hans ånd stadig i Artek.

Håndplukket til dig