Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Tord Boontje

Hollandske Tord Boontje er en af de største designprofiler i dag. Hans fabulerende univers af mønstre med motiver og figurer hentet i naturen fascinerer de fleste. Nu har han designet gardiner, møbelstoffer og puder for danske Kvadrat. BO BEDRE har besøgt ham i hans studie i Lyon - og som de første i Danmark kan læserne her se de smukke tekstiler.

200608_boontje_colorcombi_full.jpg

© bobedre.dk

Han bliver kaldt et naturtalent – ikke uden grund. For talent for naturen har han. 37-årige Tord Boontjes fabulerende og figurative dekorationer på hans produkter har henrykket de fleste efter nogle år med streng minimalisme. Han henter sin inspiration i skovene og i engelsk broderi- og trækunst fra det 17. og 18. århundrede, som han har studeret i gamle bøger på biblioteker. Dette fortolker han til en romantisk, poetisk og meget karakteristisk ny stil. Han arbejder hele tiden på kanten af kunsthåndværk og masseproduktion. Han tegner, klipper, broderer og bruger så bagefter avanceret teknologi og digitale processer. Nogle udråber ham til at være eksponent for en bevægelse imod designsnobberi og minimalismens karakterløshed – så klart vil han dog ikke selv udtrykke det.

Men sikkert er det, at han igen har gjort dekoration respekteret blandt designere og in blandt folk. Hans univers er en skøn blanding af papirklip, tatoveringer, kniplinger, blonder – og kigger man på hans mønstre, ser man fx blomster, fugle, rådyr, harer, heste og drager mellem snørklede blade, grene og Torneroses tjørnehække. Alle hans mønstre er håndtegnede og senere skannet. Floraen og faunaen kom ind i hans liv, efter at han og hans engelske kone, glaskunstneren Emma Woffenden, fik datteren Evelyn for fem år siden.

Det resulterede nemlig i et stilskifte for den ellers stringente designer. Han blev mere blød og begyndte at lede i sine egne erindringer: – Jeg søgte tilbage til barndommen – til sanseligheden, til fantasiverdenen. Og fik et stort behov for at skabe ting med varme og menneskelighed. Bringe romantik og eventyr ind i mit hjem, fortæller Tord Boontje.

Og nu får danskerne også glæde af hans magiske verden. Kvadrat allierede sig med Tord Boontje efter sidste års møbelmesse i Milano, hvor han stod for installationen Happy Ever After for Moroso. Her havde han draperet Kvadratstoffet Divina om møbler og skåret i det som i papirklip. Det førte til ideen om en række nye stoffer. I det år, der er gået, har Tord Boontje været i Ebeltoft fire-fem gange. Og han har været produktiv. Fem møbelstoffer og syv gardiner samt fem forskellige puder er det blevet til. Det er første gang, at han samarbejder med et dansk firma. – Kvadrat er konservative i forhold til kvalitet, men innovative i forhold til design. Og superprofessionelle, så det har været meget trygt at arbejde med dem, fortæller Tord Boontje.

Relaterede Artikler