Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Tom Rossau

Tom Rossau er en af landet dygtigste lampedesignere og var nomineret til prisen for Årets Lampe ved BO BEDRE Awards 2010. Han er selvlært og blev designer ved et tilfælde.

Tom Rossau portræt

© bobedre.dk

Tom Rossau arbejdede på en institution for udviklingshæmmede, hvor han tjente penge, så han havde råd til at rejse. Og det blev til en del store oplevelser i årene fra 1992 til 1997.

Sydamerika, Asien, Europa og Nordafrika, som blev kørt igennem på motorcykel, og hvor han selv havde syet sit lædertøj.

– Jeg ved ikke, hvordan jeg kom på det, men jeg skulle jo bruge noget lædertøj. Det har altid været min indgangsvinkel – at tage fat om tingene og lave noget, der er anderledes, fortæller Tom Rossau.

I 1997 kom han hjem fra en rejse til Columbia. Han havde mistet lysten til at rejse og havde fået nok af det fede minus på bankkontoen, som han skulle forholde sig til, hver gang han vendte hjem.

Han fik lyst til at slå sig ned og finde lidt ro.

– Der var et lokale til leje i Istedgade, og det overtog jeg uden at tænke så meget over det. Jeg hængte noget lædertøj op, designede et bord og to lamper og så åbnede jeg butikken, fortæller Tom Rossau, som stadig sælger lamper i lokalerne på Vesterbro.

Butikken har dog ændret sig siden dengang. De mange designeksperimenter er skiftet ud med lamper, som han har fået stor succes med, til trods for, at værkstedet stadig bærer præg af, at han er en mand med mange ideer.

På en hylde står fx en lille samling små stole, som han løbende arbejder på. Og i 2010 lancerede han sit første bord og en hylde.

– Jeg har altid tegnet på et eller andet – jeg lå fx en hel uge i Columbia og var helt fordybet i at tegne motorcykler. Lamperne startede med et par små ideer. Den første stod i spænd mellem gulv og loft med en lyskilde i midten.

Så designede jeg en mere og en mere, men jeg kan ikke sige, hvorfor det blev lamper i stedet for fx stole. Med lamperne er det dog nemt for mig at omsætte en idé til en prototype, fortæller han.

For øjeblikket har Tom Rossau designet ca. 20 forskellige lamper. Langt de fleste i træfinér, og fælles for dem alle er, at de er produceret og samlet i Danmark.

– Det er sjovt at tale om træ og finér i dag, hvor det nærmest er blevet allemandseje. For fem år siden var det ikke sådan. Stofligheden er fantastisk, og selv med en energipære får du et blødt behageligt lys.

Fra et formgivningsaspekt er det letheden og styrken i materialet, jeg godt kan lide. Det vejer ikke noget, men det er fleksiblet og stærkt, fortæller Tom Rossau, som nyder sin succes, men alligevel savner noget fra tiden før bølgen af succes begyndte at vælte ind over ham.

– På mine rejser var jeg meget alene og havde tid til at tænke. Jeg holder af ensomheden, og det er utrolig vigtigt at kede sig. Problemet er, at det har jeg ikke rigtig mulighed for længere, fortæller han og smiler.

– Men det er nu også meget fedt, når folk kan lide det, du laver.

Relaterede Artikler