Tillykke!

6 danske designere fortæller om hvad Wegner har betydet for dem.

Kasper Salto
Da jeg kom i lære som møbelsnedker, blev jeg bevidst om, hvem Hans J. Wegner var, og at han udover at være en meget dygtig designer også havde tilegnet sig snedkerfaget og brugte det i sit arbejde. Han var den første af de store danske mestre, jeg fik øje på, netop fordi han beherskede begge fag på meget højt plan. Denne unikke kombination, som man meget sjældent ser, gjorde, at Wegner blev og forbliver én af dem, jeg beundrer meget. Den første og eneste gang, jeg traf hr. Wegner, var på SE i 1997, hvor jeg første gang viste min Runner-stol. Wegner må have været omkring 83 år gammel på det tidspunkt. Han spurgte, om ryggen på stolen var lavet af plast, fordi den var så svungen i sine former, men fik nærmest svaret forærende, efter at han strøg fingeren over rygstykket og fik en lille splint i fingeren. Splinten hjalp jeg ham selvfølgelig med at fjerne, da han ikke kunne se så godt mere.

Jakob Wagner
Wegner har været og vil altid være en kilde til fascination for mig. Han er én af de meget få rendyrkede møbeldesignere, der kunne gennemarbejde et møbel helt ned i detaljen på mesterlig vis. Hans på en gang stramme og poetiske udtryk, der altid var båret af et gennemtænkt hovedgreb, er for mig et af de fornemste eksempler på, hvad dansk design kan. Mange af Wegners stole er i ubetinget verdensklasse. Han har bidraget til min nationale designmæssige selvforståelse og hjulpet til at sætte barren højere i mit eget arbejde.

Line Depping og Jakob Jørgensen
Wegners møbler er smukke, afklarede og behagelige, men vidner samtidig om en fandenivoldsk formgiver, der presser træet til det ypperste og skærer ind til benet af, hvad der er nødvendigt. Hans håndværks- og materialebaserede arbejdsmetode står som et lysende eksempel for os. Wegner studerede i sine unge år kinesiske stole i Kunstindustrimuseets samling, og igennem dette studie fik han en klar ide, som han efterfølgende udtrykte i mange af sine stole. Dette vidner, for os, om en stor ro og beslutsomhed i hans arbejde.

Louise Campbell
Wegner har med sit design bevist, hvor meget materialeviden betyder for kvaliteten og værdien af et produkt, hvor gavnligt et nært samarbejde mellem designer og håndværker er - og sidst, men ikke mindst, at ordet tidløst nogen gange virkelig giver mening, når det beskriver et objekt, hvor inspiration, materialer, form og funktion virkelig går op i en højere enhed. Hjemme hos mig står der seks Y-stole omkring spisebordet. Dels grundet deres indlysende skønhed, dels som en daglig påminder om, hvor vigtigt det er at stræbe efter langtidsholdbarhed i arbejdet med formgivning.

Tine Mouritsen
Når man siger Wegner, tænker jeg umiddelbart stolenes og træets mester ... hans detaljer og pointe med, at møblerne skal være smukke fra alle sider, man skal kunne vende bunden i vejret og se skønheden i møblet. Wegner danner stadig skole pga. hans tidløse formsprog og kærlighed til håndværket. Jeg er formet af hans tankegang, da han har været med til at skabe og styrke begrebet Danish Design. Det, der har betydet mest for mig, var og er hans evige søgen efter at designe STOLEN ... jagten på den ultimative stol - en jagt, der aldrig bliver færdig ... hans mange arbejder og fortsatte betydning viser tydeligt, at skitser, forstudier og modeller har lige så stor værdi som det endelige resultat - at man altid kan blive ved med at tegne på en stol - byg- ge videre på designet og forbedre, optimere det ... Det er det, jeg gør, hver gang jeg kaster mig over et nyt projekt. Det synes jeg siger meget om det at være designer idag.

Anne Boysen
Wegner er én af mine største inspirations- kilder, når det kommer til håndværk, detaljering og formgivning. Hans arbejde vidner om, at komfort og æstetik kan gå hånd i hånd, og at hver detalje tæller. Som designer har han lært mig, at møbler skal betragtes som skulpturer, en designfilosofi, som jeg i høj grad benytter i mit eget arbejde, og som Wegner sagde: “En stol skal ikke have en bagside. Den skal være smuk fra alle sider og vinkler.”