Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Robert Dudley Best

Robert Dudley Best var manden, der bragte Bauhaus til de britiske øer med sin enkle og funktionelle bordlampe Bestlite, der i dag er en moderne klassiker.

Robert Dudley Best portræt

© bobedre.dk

Robert Dudley Best
Fulde navn: Robert Dudley Best
Dato: 1892-1984
Uddannelse: Industriel designer

Lysdesign var ikke ukendt territorium for Robert Dudley Best, der voksede op som arving til den største lampefabrik i verden, Best & Lloyd. Til trods for sine forbindelser skulle det dog vise sig vanskeligt at få sat Robert Dudley Bests design i produktion, da stilen var radikal anderledes end det vanlige engelske æstetiske udtryk, men det endte dog med, at lampen blev sat i produktion i familiefirmaet.

Under sine studier i Paris og Düsseldorf var Robert Dudley Best blevet inspireret af funktionalismens formsprog og i særdeleshed af Bauhaus-skolens tankegang, og det var i denne ånd, at Bestlite-lampen opstod. Lampen, der så dagens lys i 1930, er rendyrket funktionel med sit stramme og enkle formsprog, der rundes af elegante linjer. Den nyskabende lampe blev i 1932 udråbt til at være banebrydende inden for britisk Bauhaus af magasinet Architect’s Journal, og siden har lampen været en designklassiker, der blandt andet kunne findes på Winston Churchills bord i forsvarsministeriet i Whitehall.

Relaterede Artikler