Robert Dudley Best

Robert Dudley Best var manden, der bragte Bauhaus til de britiske øer med sin enkle og funktionelle bordlampe Bestlite, der i dag er en moderne klassiker.

Robert Dudley Best portræt

© bobedre.dk

Robert Dudley Best
Fulde navn: Robert Dudley Best
Dato: 1892-1984
Uddannelse: Industriel designer

Lysdesign var ikke ukendt territorium for Robert Dudley Best, der voksede op som arving til den største lampefabrik i verden, Best & Lloyd. Til trods for sine forbindelser skulle det dog vise sig vanskeligt at få sat Robert Dudley Bests design i produktion, da stilen var radikal anderledes end det vanlige engelske æstetiske udtryk, men det endte dog med, at lampen blev sat i produktion i familiefirmaet.

Under sine studier i Paris og Düsseldorf var Robert Dudley Best blevet inspireret af funktionalismens formsprog og i særdeleshed af Bauhaus-skolens tankegang, og det var i denne ånd, at Bestlite-lampen opstod. Lampen, der så dagens lys i 1930, er rendyrket funktionel med sit stramme og enkle formsprog, der rundes af elegante linjer. Den nyskabende lampe blev i 1932 udråbt til at være banebrydende inden for britisk Bauhaus af magasinet Architect’s Journal, og siden har lampen været en designklassiker, der blandt andet kunne findes på Winston Churchills bord i forsvarsministeriet i Whitehall.

Relaterede Artikler