©

Nutidige snedkerier

Brdr. Krüger er en af landets stolteste snedkervirksomheder, hvor svendene har høvlet og finslebet gennem næsten 30 år. Nu vil familien bruge deres erfaringer med det gamle håndværk til at udvikle nyt design med nulevende designere.

Historien om Brdr. Krüger startede i 1886, da brødrene Theodor og Ferdinand Krüger åbnede et lille trædrejeri på Lykkesholms Allé på Frederiksberg. Det er stadig en familievirksomhed, og i dag er det Jonas Krüger og hans søster, der sidder med ansvaret for udviklingen af virksomheden, der producerer ikoniske møbler af arkitekter som Nanna Ditzel og Hans Bølling, og som fx også er underleverandør til blandt andet Rosendahl, for hvem de producerer Kay Bojesens populære træabe. Men med den nye generation ved roret hvivler nye vinde op i høvlspånerne.

  • I begyndelsen producerede Brdr. Krüger alt fra dørhåndtag til grydeskeer. Senere blev det møbler og prototyper for fx Nanna Ditzel til Snedkernes Efterårsudstilling. Der har været mange designere igennem værkstedet. De fylder meget i vores historie og har formet den profil, Brdr. Krüger har været kendt for, siger Jonas Krüger.

Og de gamle klassikere er ikke på vej ud, men alligevel havde Jonas Krüger brug for, at der skulle ske noget nyt. I 2014 indledte han et samarbejde med en række unge nulevende designere, både for at banke støvet af, men også for at lade værdierne leve videre.

  • Jeg vil gerne selv stå bag de ting, vi laver, vi skal ikke udelukkende være en produktionsvirksomhed. Vi har ting i arkivet, som vi godt ville kunne tage op igen, og vores historie bygger jo på referencen til den periode, man kalder Danish Modern, og den skal vi bygge videre på, men ikke kun lave noget, der refererer til den periode, for så bliver det bare retro, siger han. Fornyelsen handler om at placere snedlerhåndværket i nutiden. Det danske designstudio OeO og den norske designer Sverre Uhnger har skabt henholdvis loungestolen Ferdinand og lampen Lune - gedigent snedkerhåndvæk, men også ekstremt nutidige design.
  • Vi skal prøve et stå for en fin videreudvikling. Det har været ambitionen bag de to nye ting - og der kommer mere, også fra andre designere. Vi vil godt ud og fortælle om vores historie og om vores fremtidsvisioner, og den bedste måde at gøre det på er jo at forsøge at skabe nye klassikere, siger han og fortsætter:
  • Jeg holder så meget af dette gamle håndværk, og for mig er det vigtigt, at det ikke dør ud sammen med den nuværende trend, der kredser om møbler fra 50’erne og 60’erne - det ville ikke være til at bære.

Lune-lampen er mødet mellem håndværk og moderne LED-teknologi. Kugle-skærmen er drejet af massivt dansk egetræ. Designet af norske Sverre Uhnger. 4295 kr.

Hans Bøllings klassiske bakkebord fra 1963 er stadig en bestseller hos Brdr. Krüger, og udgangspunktet for Ferdinand-stolen var, at den skulle rumme referencer til bordet. Fra 3195 kr.

Ferdinand Lounge-stol designet af OeO. Traditionelt trædrejeri har været omdrejningspunkt for strukturen, hvilket også gælder for det skulpturelle og karakteristiske ryglæn. Fra 14.995 kr.