Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Nanna Ditzel

Nanna Ditzel satte sit præg på dansk møbeldesign gennem 60 år med sin sikre sans for form og farver. I dansk designs guldalder markerede hun sig med sine funktionelle møbler til børn og voksne.

Nanna Ditzel portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Nanna Ditzel
Dato: 06.10.1923-18.06.2005
Uddannelse: Møbelarkitekt ved Kunsthåndsværkerskolen, 1946
Retning: Modernisme, post-modernisme

Nanna Ditzel er blandt de få kvindelige møbelarkitekter, der formåede at slå igennem i det, der senere blev kendt som dansk designs guldalder. Efter sin afgang fra Kunsthåndværkerskolen etablerede hun sammen med sin mand Jørgen Ditzel en tegnestue, hvor parret hurtigt fik succes blandt andet ved triennalen for design i Milano, hvor de høstede sølvmedaljer i 1951, 1954 og 1957 og en guldmedalje i 1960.

Ligesom Verner Pantons legende design skiller Nanna Ditzel sig ud ved sit ukonventionelle og humørfyldte design, hvor nye materialer som glasfiber, skumgummi og kurveflet forenes med rene geometriske former.

Farverne er lysende og varme med et organisk formsprog, der skaber harmoni og bringer liv i rummet. Denne tilgang har resulteret i en række møbler og tekstiler, der i dag har klassikerstatus som Trissen, der fungerer både som skammel, bord og legetøj med sin blanding af fantasi og praktisk anvendelighed og de skulpturelle og lette stole Trinidad og Tobago.

Nanna Ditzel har sat sit præg på designverdenen gennem sit lange virke. I 1981 overtog hun posten som formand for Design and Industries Association i London. Derudover beklædte hun poster som bestyrelsesmedlem i Georg Jensen Fonden 1988-90, formand for Statens Kunstfonds udvalg for kunsthåndværk og design 1989-92 og medlem af bestyrelsen for Dansk Design Center 1992-94.

Som 67-årig modtog hun guldmedaljen ved International Furniture Design Competition i Japan i 1990 for Bænk for to. I 1995 blev Nanna Ditzel udnævnt til ridder af Dannebrogsordenen og i 1996 til Honorary Royal Designer af Royal Society of Art i London.

Desuden har hun modtaget Dansk Kunsthåndværks Årspris 1998 og Bindesbøll Medaillen 1999. Hun var medlem af Dansk Designråd og af Danske Designere, der i 1998 udnævnte hende til æresmedlem.

Relaterede Artikler